VALIKKO
10.3.2016 19:25

Matkustelu ja ekologisuus?

matkustamisen ekologisuus

Olen viime aikoina pohtinut paljon ekologisuutta ja kestävää kuluttamista. Esimerkiksi vaatteita ja muita tavaroita pyrin ostamaan aika vähän, kierrättämään ja säästämään vähän joka asiassa, mutta yksi asia on sellainen, mistä ei tule tingittyä ja se on matkustelu. Haluan tuoda esiin matkustelun ekologisuuden, sillä sitä ei varmasti moni muukaan niin paljon ajattele. Suhtaudun matkusteluun sellaisena harvinaisena herkkuna, että kun mahdollisuus tulee, sitä ei voi jättää väliin. Niin varmasti moni muukin?

Olen matkustanut aika paljon. Tässä oli muutama vuosi, jolloin en käynyt juuri missään, mutta parin viimeisen aikana olen kyllä päässyt ulkomaille ihan kiitettävästi. Viime vuonna lensin neljä kertaa edestakaisin ja toissavuonna kolme. Yli puolet noista reissuista tuli siitä, kun kävin katsomassa mun vanhempia Norjassa. Nyt he ovat takaisin Suomessa, joten jatkossa en varmasti tule tuollaisia määriä matkustamaan. Lisäksi kävin Kreikassa, Unkarissa ja Italiassa.

Nyt ei ole mitään reissuja suunnitteilla, vaikka haaveilen niistä jatkuvasti. Ajattelen kuitenkin, että ehkä mun on hyvä tasoitella hiilijalanjälkeäni tämä vuosi.

Löysin tietoa etsiessäni hyvän ja kattavan oppaan kulutuksen hillitsemiseen. Siellä on listattuna ympäristötekoja pienestä suureen.

Kuluttaja voi monilla arkisilla valinnoillaan pyrkiä kestävämpään elämäntapaan ja pienentää hiilijalanjälkeään. Sitran selvityksen mukaan kuluttaja voi alentaa hiilijalanjälkeään 25–40% luopumalla yksityisautoilusta, ulkomaanmatkoista ja muutamista asuinneliöistä.

Liikenne on maailman toiseksi suurin hiilidioksidipäästöjen aiheuttaja, siitä syntyy 20 % päästöistä. Suomessa 90 % hiilidioksidipäästöistä syntyy tieliikenteestä ja 2 % lentoliikenteestä. (Lähde.) Lentokoneista tulee hiilidioksidin lisäksi muita päästöjä, jotka mukaan laskettuna lentoliikenteen osuus ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta on 3,5 %. (Lähde.) On siis syytä ainakin miettiä, lentääkö tai autoileeko turhaan ja voisiko vähentää.

Ihan kokonaan mä en ainakaan halua matkustelusta luopua, mutta ulkomaillekaan ei ole pakko lentää. Esimerkiksi junalla matkustaminen on ihan varteenotettava vaihtoehto. Ehkä lähden seuraavaksi reilaamaan? Suomen sisällä lentämistä haluan ehdottomasti välttää ja käyttää julkista liikennettä. Täysi henkilöautokin on parempi kuin tyhjä. Reissujen määrääkin voi miettiä, voisiko esimerkiksi kahden viikonloppureissun sijasta tehdä yhden pidemmän matkan?

Oletteko te koskaan miettineet, matkustatteko liikaa?

Kommentit

 • Hanna Laine

  No tuota ei kyllä ole tarvinnut miettiä 😀 Tuli tuossa pari päivää sitten spontaani ajatus, että jos vaikka lähdettäs sinne Tallinnaan kesällä, mutta se kusi sitten siihen, kun tajuttiin, että lapsillekin pitäisi olla kuvalliset henkkarit (tulee siis turhan kalliiksi). Kyllä mä ennen lapsia ehdin onneksi käymään Lontoossa, Pariisissa, Amsterdamissa, Teneriffalla ja Kreikassa.

  Vaikka mä en olekaan mikään ”ekohippi” niin pidän siitä ajatuksesta, että me oltaisiin vastaisuudessakin ilman autoa. Lapsien takia se on toki aika haastavaa, mutta jos asuu hyvillä etäisyyksillä, niin ihan mahdollista.

   0
  • Anniina

   Joo, ei tää liikamatkustelu varmasti kaikkia koske 🙂 Me ollaan oltu vasta vuosi ilman autoa. Siinä on hyvät ja huonot puolensa, kyllä auton olemassaoloon ehti aika hyvin tottua 😀 Mutta ainakin ympäristö kiittää!

    0
 • Kaya Ryytty

  Hyvä aihe! Mäkin oon miettinyt tästä aiheesta kirjoittamista, ja ehkä sen teenkin kun saan inspiraatiota sille 😀

  Mä näkisin, että ei sinänsä matkustamista kannata vähentää vaan sen sijaan juurikin miettiä kulkuvaihtoehtoja sun muuta. Lentäessä laskut ja nousut ovat ne, jotka saastuttavat eniten, joten lennettäessä voi miettiä, ettei ota välilaskuja ellei ole aivan pakko. Tai ottaa yhdeksi vaihtoehdoksi bussit ja junat kuten mainitsetkin. Esim mä olen nyt Bratislavassa ja täältä käsin pääsee tosi kätevästi muualle eurooppaan, ja mä olen päättänytkin kulkea busseilla/junilla lentämisen sijaan. Se on hitaampaa, mutta myös ekologisempaa ja halvempaa.

  Toinen juttu, mitä matkustaessa voi tehdä on äänestää lompakollaan. Eli majoituksissa valita sellaisia kohteita, jotka toimivat ympäristöystävällisesti. Esim hotelleilla on varmaankin joitan ympäristösertifikaatteja tms. Nähtävyyksiä ja kokemuksia etsiessä voi miettiä, haluaako maksaa rahaa siitä, että saa ottaa valokuvan huumatun tiikerin kanssa tai ratsastaa norsulla, joka on koulutettu epäeettisesti. Tai vieraillako eläintarhassa, jonka asukit elävät liian ahtaasti ja huonoissa oloissa.

  Mutta joka tapauksessa, mun mielestä matkustaminen antaa niin paljon hyviä asioita, itselle ja myös kohteelle tuloja, että ei sitä ainakaan kannata ajatella lopettavansa. Tottakai ekologisempaa on olla pidemmän aikaa jossain, kuin matkata useampaan otteeseen vähäksi aikaa, mutta silti. Suurimmat haitat kuitenkin tulevat ihmisten asumis- ja elämäntavoista.

   0
  • Anniina

   Tosi hyviä pointteja! Oot osannut ajatella ekologisuutta paljon laajemmin kuin minä. Varsinkin tuo on hyvä muistaa, että monille maille turismi on kuitenkin elinehto. Jään odottelemaan sun postausta 🙂

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.