VALIKKO
10.4.2016 19:03

Millainen lukija olet?

Monet eivät lue ollenkaan kirjoja. Olen vakuuttunut, että lukemiseen vastahakoisesti suhtautuvat eivät vain ole törmänneet sellaiseen kirjaan, joka heitä oikeasti kiinnostaisi. Kaikkien ei tarvitse lukea samanlaisia kirjoja. Jos kaunokirjallisuus ei nappaa, voi lukea tietokirjoja. Jos raskaat klassikot eivät kiinnosta, voi lukea jotain kevyttä. Jos on kiinnostunut visuaalisuudesta, voi lukea sarjakuvia. Ja niin edelleen.

Millainen lukija olet?

Lukijoita on yhtä monta erilaista kuin on ihmistäkin. Luin vasta opintojani varten Päivi Haanpään Sanataideohjaajan oppaan. Hän on tehnyt aika hyvän jaottelun (s. 55–57) erilaisista lukijoista ja lukemisen motiiveista.

Elämyshakuinen lukija haluaa, että juoni tempaisee ja imaisee mukaansa. Hän haluaa uppoutua tarinaan ja kokea seikkailut päähenkilön mukana.

Kielitietoinen lukija nautiskelee kirjan kielestä. Hän saa mielihyvää kauniista, poikkeavasta ja kekseliäästä tekstistä, kielikuvista, rytmistä ja dialogista. Vihaa kliseitä ja kirjoitusvirheitä.

Analyyttinen lukija tulkitsee tekstiä teorioiden kautta ja analysoi sen rakenteita. On todennäköisesti opiskellut kirjallisuutta tai kirjoittamista, mutta myös nauttii analysoimisesta.

Samaistuva lukija etsii kirjoista ennen kaikkea samaistumispintaa. Samankaltaisuus voi olla päähenkilön samanlaisuus vaikka iän tai ammatin suhteen tai teemojen koskettavuus.

Eskapistinen lukija haluaa paeta lukemalla arkea. Hän ei halua, että kirjan maailma on lähellä hänen omaa maailmaansa, tai että teos on liian arkinen. Tällainen lukija saattaa ahmia esimerkiksi fantasiaa, scifiä, historiallisia romaaneja tai dekkareita.

Tieto-orientoitunut lukija haluaa lukea faktoista ja tositapahtumista. Hän lukee tietokirjoja ja elämäkertoja.

Genreorientoitunut lukija omistautuu tietylle genrelle, tuntee sen läpikotaisin eikä koske genren ulkopuolisiin teoksiin.

Itse olen ihan selkeästi samaistuva lukija. Nautin kun luen jotain sellaista, joka on kirjoitettu niin osuvasti että toivon että olisin kirjoittanut sen itse. Etsin kirjallisuudesta peilejä omalle elämälleni. Minussa on myös kielitietoista lukijaa, mutta en kaipaa erityisen lyyristä kieltä. Tunnistan myös elämyshakuisen ja eskapistisen lukijan, ehkä joskus nuorempana ne olivat suurempia motiiveja. Viime aikoina olen löytänyt itsestäni myös tieto-orientoituneen lukijan! Analyyttinenkin olen väkisinkin joskus.

Siis ainoa lukijatyyppi, jota en tunnista itsestäni on genreorientoitunut. En sulje mitään genrejä pois, mutta en kyllä juuri lue fantasiaa, scifiä, historiallisia romaaneja, sotakirjoja, sarjakuvia tai dekkareita. Mieluummin luen kotimaista kuin käännöskirjallisuutta ja harvat klassikot iskevät ihan täysin.

Millainen lukija sinä olet? Voisitko omien motiiviesi pohtimisen kautta löytää paremmin niitä juuri sinua innostavia kirjoja?

Kommentit

  • Riikka

    Samaistuva ja kielitietoinen. Luenkin suurimmaksi osaksi kotimaista kirjallisuutta, koska harva käännetty teos yltää kielellisesti samaan kuin alkuperäinen.

     0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.