VALIKKO
28.4.2016 19:50

Minkä verran vaatteita on sopivasti?

minkä verran vaatteita on sopivasti

Innostuin yhtenä päivänä taas siivoamaan vaatekaappia. Käyn sen ainakin pari kertaa vuodessa läpi rankalla kädellä, mutta taas päädyin laittamaan kasan vaatteita kirppiskassiin. Oli ihanaa, kun vähän muutin järjestystä ja sain kaikki sopimaan kaappiin järkevästi. Aiemmin pinot olivat liian korkeita ja osa niistä vaan tursusi ulos kaapista.

Konmarin mukaisesti kaikki mun omistamat vaatteet ilahduttavat mua. Mielestäni myös käytän niitä kaikkia. Olen analysoinut vaatekaappiani myös Hyvän mielen vaatekaappi -kirjan avulla. Olen laittanut pois paljon nuhjuisia kotivaatteita sekä liian pieniä tai muuten epämukavia vaatteita. Olen hommannut eri tilanteisiin tarvittavia vaatteita niiltä osin kuin niitä on puuttunut.

Olen vuoden sisällä pyrkinyt hommaamaan muutamia vaatteita, jotka sopivat ”työosioon” ja ”bileosioon”, koska niiden kohdalla mulla iski aina vaatekriisi. Molempia tarvitsen suht harvoin, mutta tarvitsen kuitenkin. Sitten on kouluvaatteet, kotivaatteet, rennot mutta siistit vaatteet, juhlavaatteet, ulkoiluvaatteet, urheiluvaatteet ja niin edelleen. Tietysti osiot menevät osittain myös ristiin.

Mulla on kai aina ollut aika paljon vaatteita. On jotenkin vaikea tietää, minkä verran vaatteita on sopivasti. Kuinka paljon mitäkin vaatetta pitäisi käyttää, jotta se ansaitsee paikan vaatekaapissa? Mulla on nimittäin vaatteita, joita käytän ehkä pari kertaa vuodessa, mutta en todellakaan halua luopua niistä. Lisäksi joissain elämäntilanteissa tarvitsee enemmän tietyntyyppisiä vaatteita ja sitten on taas aikoja, jolloin niitä vaatteita ei tule käytettyä ollenkaan.

Viime aikoina on ollut trendikästä vähentää vaatteet ihan minimiin. Hyvän mielen vaatekaapissakin esitellään metodi, jossa valitaan jokaista vuodenaikaa kohti 33 vaatetta. En ole kiinnostunut lähtemään sellaiseen, kyllä mä tykkään siitä että on valinnanvaraa. Vaatekriisejäkään mulla ei nykyään kovin usein ole.

Silti mietin usein, onko mulla liikaa vaatteita? Eipä tule usein tutkittua muiden vaatekaappeja ja verrattua, onko oma tavaramäärä iso vai pieni. 

Kommentit

 • Hanna Laine

  Ymmärsinkö oikein, että tuon kirjan mukaan hyvä määrä on 33 vaatekappaletta jokaista vuodenaikaa kohden erikseen? Eli esim. talvelle omat 33 kappaletta. Jos noin, niin kylläpäs mulla on mahdollisuus hankkia vaatteita enemmän! 😀 Ellei sitten tuohon määrään kuulu sukatkin?

  Musta tuntuu, että mulla on kaapissa paljon vaatteita mutta en mä sieltä oikein löydä itselleni mitään mukavaa ja samalla kaunista. Enkä toisaalta kyllä löydä kaupoistakaan kuin hyvin harvoin.

   0
  • Anniina

   Hmm, mulla ei ole sitä kirjaa nyt itsellä kun se on jollain lainassa, joten en voi tarkistaa. Muistaakseni siihen ei lähtökohtaisesti lasketa mitään alusvaatteita! Mutta voi haastaa itsensä laskemalla ne mukaan 😀 Mä en oo testannut tätä käytännössä, mutta kyllä musta tuntuu että 33 tulee aika nopeasti, kun siihen lasketaan takit ja kengät ja sukkahousut ja korut ja niin edelleen. Se riippuu niin ihmisestä että mikä on paljon vaatteita 😀

   Tähän liittyi myös joku sellainen, että niitä vaatteita saa valita yhden kerrallaan käyttöön… Suosittelen kirjaa jos aihe kiinnostaa, siinä on ihan hyviä listoja, joiden avulla voi analysoida omaa vaatekaappia ja mihin suuntaan sitä haluaisi viedä 🙂

    0
 • Tuo täytyy lukea. Olen vähän innostunut tästä raivaamisestakin, koska valitettavasti aiemmin olin aikamoinen hamsteri. Itse luin vihdoin KonMarin ja aloitin vaatteista. Tein kyllä kovaa karsintaa! Nyt on kaapissa aika väljää enkä usko, että tulee riehaannuttua ihan heti taas siihen hamstraamiseen. Minä olen kotoa saanut mallin, jossa ostetaan varastoon ja kun halvalla sain. Usein kun halvalla saa, saa myös jotenkin ongelmallista: koko ei ihan oikea, värit ei ihan mieleiset tai laatu sakkaa.

  Mielestäni minulle sopiva määrä vaatteita on se mitä mahtuu viikattuna kahdelle hyllylle ja sen lisäksi sukat ja alusvaatteet sekä urheilu- ja ulkovaatteet. Juhlavaatteita on muutama, koska juhlia on vain joskus eikä niillä tarvitse tukkia kaappiaan. Ja retkeilyvaatteita taas ei voi olla liikaa, joten niillä on oma kaappi! 🙂

  Olen suunnitellut univormupukeutumisen aloittamista töissä ja menoissa. Esimerkiksi valkoinen paitapusero ja mustat tiukat farkut. Joka päivä, kaikissa tilanteissa. En ole vaan vielä löytänyt sitä puseroa, kokeillut olen joitain. Jos löydän, ostan kolme ja pärjään niillä!

  Anne/ Retkeilyblogi Rinkkaputki

   0
  • Anniina

   Joo, tuo taitaa olla aika yleistä, että hamstrataan alennuksesta kun on halpaa. Kirppareillakin käy helposti niin, ja sitten ei olekaan ihan sopiva tai ei muuten tule käytettyä.

   Mulla taitaa olla kolme kertaa enemmän vaatteita kun sulla… Univormupukeutuminen kuulostaa hurjalta, mutta toisaalta ihanan ”askeettiselta”. Sellaiseen suuntaan mäkin yritän mennä, että kaikki vaatteet sopisivat kaikkien kanssa.

    0
 • Illuusia Ihmemaassa

  Itselläni on aaaaaivan liikaa vaatteita! Onneksi nyt, kun olen muuttamassa, olen pakatessani hankkiutunut osasta eroon. Lisäksi päätin jokin aika sitten, etten enää osta halpoja vaatteita hetken mielijohteesta, vaan suosin mm. suomalaista käsityötä. Henkkamaukan ja vastaavien halpispaidat kun jäävät useimmiten käyttämättä.

   0
  • Anniina

   Muuton yhteydessä kyllä havaitsee aika hyvin sen kuinka ison määrän tavaraa omistaakaan. Itsekin koin sellaisen järkytyksen puolisen vuotta sitten 🙂 Mäkään en tee enää heräteostoksia! Muutenkin omaa kuluttamista tulee mietittyä tosi paljon, mutta kyllä mä olen toistaiseksi ostanut ketjuliikkeistä vaatteeni.

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.