VALIKKO
4.2.2016 17:49

Miten aamuja voi oppia sietämään?

P1190030 (2)P2040002 (3)En todellakaan ole mikään aamuvirkku. (Enkä muuten iltavirkkukaan, tykkään nukkua päivän molemmista päistä.) Aamuisin kun herään, en todellakaan herää iloisena ja toivekkaana uuteen päivään, vaan ensimmäinen fiilis on sellainen järjetön maailmantuska, että tekee mieli vaan palata takaisin uniin. Saatan torkuttaa pahimmillaan toista tuntia, jättää aamupalan syömättä ja rötvätä iltapäivään.

Mun opiskelijaelämä on siitä mukavaa, ettei tarvitse herätä. Mulla on tällä hetkellä yksi luento viikossa ja sekin alkaa kymmeneltä. (Viime kesänä tein elämäni ensimmäistä kertaa töitä kahdeksan tuntia ja kasista neljään. Miten kaikki aikuiset, perheelliset ihmiset selviää siitä, kuukaudesta ja vuodesta toiseen?)

Tämä kaikki johtaa tietysti helposti siihen, että valvon myöhään ja nukun myöhään. Oikeasti haluaisin kuitenkin olla sellainen tehokas ihminen, joka käyttäisi vuorokauden tunnit paremmin hyödyksi. Silloin myöhään illalla en nimittäin ainakaan tee mitään järkevää, vaan lähinnä pilkin sohvalla. Miksi?! Päivät tuntuvat paljon lyhyemmiltä. Mulla on muutamia tapoja, joiden avulla olen aiemminkin saanut aamut paremmin käyttöön ja joita täytyy nyt taas alkaa noudattaa.

Unirytmi. Ihan ensimmäiseksi täytyy saada se kuntoon. Ysiltä herääminen on ihan sopiva tavoite ainakin alkuun. Ja korkeintaan yksi torkku!

Aamupala. Pitäisi huolehtia siitä, että kaapissa on aina jotain helppoa ja hyvää aamupalaa, ettei sitä tulisi skipattua. Tai syötyä aamupalaa päivällä ja jätettyä lounas välistä.

Rutiinit. Ainoa asia, jonka oikeasti joka aamu teen: juon aamukahvin. Siitä lähtee päivä käyntiin. Ehkä nähin rutiineihin voisi lisätä jotain muutakin. Voisin vaikka käydä suihkussa heti herättyäni ja laittaa kunnon vaatteet päälle, vaikken olisi lähdössä minnekään.

Kotoa poistuminen. Tää on oikeasti mulle tosi vaikeaa. Edellisen kohdan noudattaminen varmasti helpottaisi asiaa, tulisi lähdettyä useammin kirjastolle tai vaikka johonkin kahvilaan hommiin. Kaikkihan sen tietää, että kotona työskentely ei välttämättä ole se tehokkain vaihtoehto. Tai jos teen hommia kotona, voisin vaikka käydä heti aamusta lenkillä.

Aamusoittolista. Olen ihan kyllästynyt mun Spotify-soittolistoihin. Täytyypä tehdä uusi, erityisesti aamuihin tarkoitettu lista.

Onko täällä muita aamuvihaajia? Löytyykö hyväksi havaittuja keinoja päästä vähän reippaammin ylös?

Kommentit

 • Nimetön Sini

  Hahaa, mulla taas on se ongelma, etten malttais nukkua ollenkaan 😀 Päivästä tuntuu loppuvan aina tunnit kesken, enkä ikinä ehdi tehdä kaikkee sitä, mitä tahtoisin. Syy saattaa olla siinä, et yllätän itteni monta kertaa päivässä vaan lagaamasta ja tuijottamasta jotain aidanlautaa ikkunan takana ja mietin et voispa kipasta kaupasta sipsiäjätskiäkarkkia ja alkaa kattoo sarjoja/lukee kirjoja (ei siis mitään kouluun liittyvää tietenkää)…
  Mutta nii, miten aamuja oppis sietämään. Mä kyllä ihan tykkään aamuista, riippuen tietysti paljon siitä, mitä päivän aikana on tiedossa. Jos on jotain epämiellyttäviä menoja tms, aamutkin tuntuu raskaammilta. Mutta joka aamu alkaa joka tapauksessa kunnollisella aamupalalla, ilman en selviäis_mitenkään_. Sen aikana yritän vielä pitää kaikki päivän velvollisuudet poissa mielestä ja vaan keskittyä itteni käynnistämiseen. Katon just vaikka jotain hyvää sarjaa – sellasta, mikä naurattaa ja saa hyvälle tuulelle. Vasta aamupalan jälkeen tsekkaan mm. meilit sun muut ja alan miettiä, minkä homman hoidan missäkin järjestyksessä. Monesti teen treeninki aamusta/puolen päivän aikaan, niin sekin on sit hoidettu pois alta ja päivään saa hurjasti energiaa.
  Summa summarum, aamulla tarviin yksinkertasesti aikaa ja sitä varten oon valmis laittamaan herätyksenkin vähän aikasemmin. Vihaan hätäsiä lähtöjä, hosumista heti sängystä päästyä. Tuntuu et kaikki puuhat lähtee paremmin rullaamaan ku saa ekana hoitaa heräämisen kunnolla.

   0
  • anniina

   Toi taitaa olla vähän positiivisempi ongelma, ettei malttais nukkua 😀 Ehkä munkin pitäis panostaa enemmän tohon aamupalaan, etten söis sitä koneen ääressä. Ja joo, oon alkanut kiinnittää huomiota kans siihen, että aamut olis vähän rauhallisempia. Siis silloin harvoin, kun tarvitsee aamulla lähteä minnekään. En vois enää kuvitellakaan samaa systeemiä kuin lukiossa, että puol tuntia tai 20 min ennen koulun alkua ylös 😀 Mulla oli aika lyhyt koulumatka…

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.