VALIKKO
12.5.2016 18:52

Offline is the new luxury

offline

Mähän rakastan internetiä. Rakastan blogeja, Pinterestiä ja Instagramia. Rakastan kuvia ja tekstejä, niiden katsomista ja niiden tekemistä. Ylläpidän useampaa Instagram-tiliä ja Facebook-sivua ja mulla on vähintään viisi sähköpostiosoitetta.

Vähitellen ne ovat alkaneet hälistä mun päässä, rasittaa ja ärsyttää. Mua ei oikeastaan kiinnosta nähdä ihan jatkuvasti, kuka kommentoi mitä missäkin ryhmässä tai tykkäsi mun lataamasta kuvasta. Kaikki sellainen syö kamalasti aikaa ja energiaa. Mieluummin kävisin vuorovaikutusta ihan kasvotusten ja katselisin maisemia maisemina enkä kuvina. Sanoisin jollekin kehut tai onnittelut oikeasti enkä vain painaisi tykkää.

Toki mä näprään paljon sitä puhelinta, käytän eri sovelluksia, viestittelen, googlailen ja joskus vaan tapan aikaa. Haluaisin kuitenkin päästä eroon sellaisesta ihan turhasta käytöstä, jota voisi sanoa riippuvuudeksi. En haluaisi syventyä puhelimeen ruokapöydässä tai kavereiden seurassa. En haluaisi ottaa sitä esiin aina kun odottelen jotain tai kun kävelen paikasta toiseen. Joku päivä varmaan kävelen auton alle, jos en lopeta.

Eilen sain vihdoin otettua puhelimesta pois push-ilmoitukset. Ihan kuin rauha olisi laskeutunut mun ajatuksiin. Kun ilmoitukset eivät tule aloitusnäytölle, ne eivät vie huomiota esimerkiksi viestejä katsoessa. En menetä mitään, jos en ole heti reagoimassa kaikkeen.

Musta tuntuu, että ihmiset ovat hiljalleen havahtumassa tähän. Kiinnittävät huomiota siihen, kuinka paljon roikkuvat somessa ja haluavat vähentää. Ongelma tämäkin. Näkyvästi esillä on viime aikoina ollut esimerkiksi If:n offline-aika. Sitten on tietysti niitä, jotka eivät ole alun perinkään olleet kiinni niin tiiviisti somessa tai netissä.

Ahdistaako sua some-hälinä? Oletko koskaan offline?

Kommentit

 • Tiina

  Ahdistaa…

  Välillä haluaisin irti kokonaan tietokoneesta ja tv:sta, vanhanaikaisen peruspuhelimen millä voi soittaa ja lähettää viestejä.

  Yritän saada itseni irti somesta mutta yhtäkkiä huomaan taas ottaneeni vastaan jonkun DT homman, mikä sinällään on kunnia minulle mutta ainakaan sitä kautta en saa vähennettyä aikaa netissä. Tänään haluan eroon kaikista eri ryhmistä joissa olen ja huomenna huomaankin taas olevani yhden uuden ryhmän YP. Moni juttu kestää vuoden joten ei niistä niin vaan poistuta tai toisaalta oikeasti ei mikään askarteluryhmä niin tärkeä ole ettenkö tosipaikan tullen voisi keskenkaiken poistua mutta jotenkin vain ei luonto anna periksi. Ehkäpä ensivuonna voisi olla sen hetki, että luopuisin kaikesta, edes muutamaksi kuukaudeksi. Lähdenpä tästä DT työn kimppuun, deadline oli niin kuin eilen 🙂

   0
  • Anniina

   Moi Tiina! Ehkä täytyy yrittää ajatella niin, että katsoo ne jutut vaikka kerran päivässä ja muuten ne voi odottaa 🙂

    0
 • No mutta, sattuipa sopivasti. Mä olen edelleen valikoivassa somelakossani. Poistin sovellukset puhelimesta enkä käy koneellakaan Facebookissa, Instassa tai Twitterissä. En enää muista monesko viikko on meneillään, mutta kun sovellukset palaavat puhelimeen juhannuksen tienoilla, poistan käytöstä kaikki ilmoitukset. En aio enää selailla joka välissä vaan päivässä on vaikka somevartti. Kun harvemmin tsekkaa, on niitä tykkäyksiäkin enemmän kerralla ja jotenkin sitä tietää jo itsekin, että kyllä kaikesta tykätään, mitä tältä näppikseltä lähtee. 🙂

  Tämä lakko on ollut kiinnostavaa ja kivaa. Kun näen ihmisiä, en tiedä heidän asioistaan etukäteen vaan he saavat kertoa kuulumisensa itse. Saan enemmän yksityisviestejä (en poistanut Messengeriä, koska se on useimmille ainoa yhteystietoni). Kun minulla on vaikka kahvitauolla aikaa, juttelen työkaverien, vähemmän tuttujenkin, kanssa tai katselen ikkunasta. Illalla sängyssä luen kirjoja, kuten ennen vanhaan. Uni tulee aika hyvin!

  Blogin someaktiivisuus on kärsinyt selvästi, mutta siihenkin palataan taas juhannukselta, se on enemmänkin ”kuin duuni”, joten se on helppo pitää ajankäytöltään järkevänä.

  Kannattaa kyllä testata irtiottoa, eihän tässä mullakaan ole kuin reilu kuukausi jäljellä!

  Anne / Retkeilyblogi Rinkkaputki
  #rinkkaputki #polkuhaaste

   0
  • Anniina

   Ikkunasta ulos katselu on ihan aliarvostettua nykyään! Some liittyy mun elämään kyllä niin tiiviisti, siis harrastuksiin ja töihinkin, että ihan lakkoon en ole ryhtymässä. Mutta jonkinlaisia rajoja kyllä vois asettaa itselleen 🙂

    0
 • Päivi

  Mullakin on monta somekanavaa ja fb-sivua, ja aina välillä mietin että pitäis panostaa niihin paremmin se aika minkä netissä roikkuu kun on kerran monille sivuille onnistunut saamaan seuraajia, mutta mä teen tosi paljon sitä et selailen fb-seinää tai instagramia uuestaan ja uuestaan mikä on ihan turhaa 😀 epävirallisesti oon ottanu ton offline-ajan käyttöön että kun meen sänkyyn ni en enää koske puhelimeen vaikkei tuliskaan uni, ja oon nukkunu huomattavasti paremmin!

   0
  • Anniina

   Mun mielestä facebook on niin tylsä, että sen feedissä mä en kyllä jaksa roikkua mut instassa senkin eestä 😀 Ite oon kans vähän kattonu, etten just ennen nukkumaanmenoa näpräis puhelinta. Mut aamulla kyllä katon ensimmäiseksi kun herätys on siinä… Onneks ei oo niitä ilmoituksia enää!

    0
 • Hanna Laine

  Mulle tulee kyllä kausia, jolloin koen someähkyä. Silloin olen tietoisesti ottanut etäisyyttä. Olen myös laittanut kännykkään asetukset, että se ei pimputtele tiettyinä kellonaikoina.

  Mun mies on siinä mielessä erikoinen, että se ei pahemmin mitään somekanavia seuraa. Kuuluu kyllä Facebookiin, mutta harvoin siellä käy ja kun käy niin valittelee, että pitäisi lähteä vaan pois koko FB:stä. Mut toisaalta se käyttää aikaansa peleihin, mitä mä taas en tee yhtään.

   0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.