VALIKKO
4.1.2017 19:00

SKAM! Joko olet koukussa?

Enpäs olisi ihan heti uskonut, kuinka palavasti ihastuisin tähän norjalaiseen nuortensarjaan, joka käsittelee lukioikäisten ihmissuhteita. Mulle tulee Skamista samanlainen olo kuin ala-asteikäisenä Eva & Adam -sarjasta. Kaikki on niin siistiä, jännää ja ihmiset cooleja.

Sarjaa katsoessa tulee sellainen olo kuin olisi lukioikäinen vielä itsekin – toisaalta tuntee itsensä tosi vanhaksi. Toisaalta alkaa nostalgisoimaan, että olisinpa vielä lukiossa ja toisaalta tulee sellainen olo, että luojan kiitos etten ole.

Kiinnostuin sarjasta siksi, että se on ollut Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa super suosittu. Siitä on kirjoitettu viime viikkoina suomalaisessakin mediassa, kun ensimmäisen ja toisen tuotantokauden jaksot ilmestyivät Yle Areenaan 16.12.

Esimerkiksi Yle kirjoitti päivä ennen jaksojen julkaisua Norjan yleisradio onnistui lähes mahdottomassa: draamasarja Skam tavoitti teinit. Skamin löyhänä esikuvana on ollut Skins, mutta sarjan käsikirjoittaja-ohjaaja halusi katsojien samaistuvan Skamin hahmoihin ”enemmän kuin minkään sarjan hahmoihin koskaan”. Sarjan tekijät viettivät suunnitteluvaiheessa puoli vuotta tiiviisti teinien parissa havainnoimassa.

Koska nuoret eivät katso perinteistä tv:tä, sarja julkaistiin Norjassa pelkästään televisiokanavan nettisivuilla. Kokonaiset jaksot tulivat kerran viikossa, mutta sarjaa pystyi seuraamaan myös päivittäin lyhyinä klippeinä. Sarjan tapahtumat ajoitettiin oikeisiin tapahtumiin, kuten jouluun ja koulujen loppumiseen. Kaikilla sarjan hahmoilla on sometilit, ja hahmojen välisiä viestejä julkaistiin myös sarjan nettisivuilla aina pitkin viikkoa.

Ei ihme, että sarja on koukuttanut Norjassa, kun minä koukutuin jo ilman tätä kaikkea! Ei muuten kannata mennä katsomaann niitä sometilejä, ellei halua spoilaantua (kuten minä tein).

Yle Areenassa kausia on kaksi, Norjassa on menossa kolmas. Jokaisella kaudella on eri päähenkilö samasta kaveripiiristä. Ensimmäisellä kaudella päähenkilönä on Eva, joka painii epävarmuuden, yksinäisyyden ja mustasukkaisuuden kanssa. Toisen kauden päähenkilö on lempparini tyylikäs, fiksu ja kärkäs Noora.

Hahmoihin samaistuttavuudessa on todellakin onnistuttu. Sarja on jotenkin niin aito, että tulee oikeasti omat yläaste- ja lukioajat mieleen. Itse samaistuin sekä Evaan että erityisesti Nooraan. Noora muistuttaa jotenkin ahdistavalla tavalla mua itsestäni lukiossa.

Vaikka välillä vähän itketti, enemmän sarjaa katsoessa nauratti. Hauskin hahmo on itseironinen kovis Sana, joka viis veisaa kysymyksistä ”Pitääkö sun aina pitää tuota huivia?” Sarjassa on myös hyvät musat!

Katsoin sarjan läpi kolmessa päivässä. Ensimmäisen kauden jaksot kestävät pääosin 15-20 minuuttia, toisella kaudella on myös pidempiä, 30-40 minuutin jaksoja. Nyt on vähän tyhjä olo niin kuin aina kun joku oikein hyvä sarja loppuu. Kolmoskaudella päähenkilönä on tyttöjen kaveripoika Isak, mikä ei kuulosta niin älyttömän mielenkiintoiselta. Sen näkee sitten, kun saadaan tekstitetyt jaksot näkyviin.

Oletko jo katsonut Skamia tai aiotko katsoa? Haluan kuulla, samaistuuko muut näihin hahmoihin yhtä vahvasti kuin minä?

Kuvat: 1 2 3 4

Kommentit

 • T.

  Skam on myös mun ehdoton tän hetkinen lempisarja <3 Mulle tuli sarjasta kyllä vahvasti mieleen Skins, sarjaa voisi musta hyvin kuvailla pohjoismaalaiseksi (& paremmaksi) versioksi Skins:istä 🙂
  Katsoin itse myös 3 jakson englanninkielisillä teksteillä ja suosittelen katsomaan myös sen. Isak oli jo aiemmilla kausilla mun yksiä lempihahmoja ja hänen hahmonsa syveni myös 3 kaudella, luonnollisestikin. 3. kausi vastasi myös pariin kysymykseen, jota Isakin kohdalla olin esim pohtinut 😀

   0
  • Anniina

   Mä en oo koskaan katsonut kunnolla Skinssiä, mutta varmasti on paljon samaa. Mistä katsoit englanninkielisillä tekstityksillä? Ehkä voisin itekin… 😀

    0
 • Sofia

  Kuulostaa hyvältä, olin ihan Eva&Adam -fani! Siirryin jo Areenan puolelle, täytyy ottaa heti haltuun tuo 🙂

   0
  • Anniina

   Eva & Adam oli paras! Luulen, että tykkäät tästäkin 🙂

    0
 • Anniina

  Kiitos vinkistä, kuulostaa mun jutulta tämä sarja! 😀 heti innostuin tuosta Eva & Adam -viittauksesta, haha 😀

   0
 • Maria

  Katso kolmoskausi ihan ehdottomasti. Minäkin luulin, että Isak on tylsä päähenkilö… no, kävi niin, että kolmonen on suosikkikauteni varmaan nyt ja ikuisesti. Ja jos hyvistä näyttelijäntaidoista puhutaan, siinä niitä vasta riittääkin.

  Skam = paras nuortensarja ikinä. Vau.

   0
  • Anniina

   Joo kyllä mä sen katsoin heti kun tuli Areenaan, ja olihan se hyvä! Kakkoskausi kuitenkin edelleen mun lemppari 🙂

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.