VALIKKO
4.4.2016 20:07

Suomen kielen opiskelu vs. kirjallisuuden opiskelu

Opiskeluaiheilla jatketaan. Jos et vielä lukenut, käy kurkkaamassa kirjallisuuden ja kirjoittamisen opiskelusta tekemäni postaus.

Halusin vielä kirjoittaa suomen kielen opiskelusta erikseen, sillä se on yllättänyt minut positiivisesti. En lukion jälkeen hoksannut ollenkaan, että voisin opiskella suomen kieltä ja käsitykseni oppiaineesta oli aika väärä. Kielet yleisesti eivät kuulu vahvuuksiini ja ajattelin kai, että suomen kielen opiskelu on pelkkää lauseenjäsennystä ja pilkunviilausta. Onhan se niitäkin, mutta myös paljon muuta.

Suomen kieli ja kirjallisuus kuuluvat siis molemmat äidinkielen opettajien tutkintovaatimuksiin ja myös ei-opeopiskelijat saavat opinto-oikeudet ristiin: kirjallisuuden opiskelija suomen kieleen ja suomen kielen opiskelija kirjallisuuteen. Muutoin suomen kielen opinto-oikeutta voi hakea keväisin sivuainekokeen kautta ja kirjallisuuden kaksi kertaa vuodessa esittämällä perustelut. Suomen kielessä ei-opelinjalaiset ovat kieliasiantuntijalinjalaisia, kirjallisuudessa ei ole nimetty toista linjaa.

Jos ei ole tutustunut oppiaineiden kuvauksiin tai opetussuunnitelmiin, voi olla vaikea käsittää, mitä ne oikeastaan pitävät sisällään. Koulussa äidinkielen oppiaineeseen sisältyy niin paljon asiaa, että sen perusteella voi olla vaikea tietää, mikä aine yliopistossa nyt olisikaan se oma juttu. Mitä suomen kielessä opiskellaan ja mitä kirjallisuudessa?

suomen kielen opiskelu vs. kirjallisuuden opiskelu

Yksinkertaisesti: suomen kielessä tutkitaan tekstejä kielitieteen näkökulmasta ja kirjallisuudessa kirjallisuustieteen näkökulmasta. Yleistettynä suomen kielessä käsitellään tietotekstejä ja kirjallisuudessa kaunokirjallisia tekstejä, mutta myös toisin päin. Mitä ne kielitiede ja kirjallisuustiede sitten ovat?

Oppiaineiden sisällöt

Suomen kielen oppiaineessa käsitellään kielen rakennetta niin tekstikokonaisuuden, virkkeen, lauseen, sanan, sanan osien kuin äänteidenkin tasolla. Tutustutaan suomen kielen erityispiirteisiin. Opiskellaan puhutun ja kirjoitetun kielen eroja, esimerkiksi murteita. Tutkitaan sanojen ja ilmausten merkityksiä. Opetellaan kielenhuoltoa, tekstilajeja ja tekstien toimittamista. Käydään läpi suomen kielen historiallista kehitystä. Käsitellään kielen suhdetta yhteiskuntaan. Opettajaopiskelijat opiskelevat myös äidinkielen ja toisen kielen opettamiseen liittyviä asioita.

Kirjallisuuden oppiaineessa opiskellaan kriittistä lukutaitoa. Analysoidaan tekstejä ja teoksia. Tutustutaan kirjallisuudentutkimuksen suuntauksiin. Pyritään hahmottamaan taiteen ja kulttuurin historiallisia yhteyksiä. Tutustutaan taiteen teoreettis-filosofisiin suuntauksiin. Opiskellaan kirjallisuuden tyylikausia ja niiden kirjallisuuden lajien historiaa.

Opiskelusta

Suomen kielen ja kirjallisuuden opiskelu on aika erilaista. Tietysti sisällöt ovat erilaiset. Kun toisena opiskeluvuonna aloitin suomen kielen, minusta oli ihanaa että oli oikeita ja vääriä vastauksia, kirjallisuudessa kun niitä ei juuri ole. Suomen kieli on usein käytännönläheisempää verrattuna kirjallisuudessa opiskeltaviin taiteen teorioihin. Kirjallisuudessa yhteiskunnallisuus ja historia painottuvat enemmän.

Ainakin Jyväskylän yliopistossa suomen kielen luentoja on enemmän ja niillä on useammin läsnäolopakot. Suomen kielestä tulee läksyjä. Kirjallisuudessa olen tehnyt ehkä yhden tentin, suomen kielessä muutaman. Suomen kielessä tehdään yleisimmin kurssisuorituksina lyhyempiä oppimistehtäviä, kirjallisuudessa kirjoitetaan vähän pidempiä esseitä. Kirjallisuudesta voi saada opintopisteensä ehkä vähän helpommin, panoksesta riippuen. Aiheidensa puolesta suomen kieli on ollut minulle helpompaa.

Minusta kaikkien työkseen kirjoittavien, kuten toimittajien, tiedottajien ja kirjailijoiden pitäisi opiskella suomen kieltä! Vai onko se vaan niin, että tieto lisää tuskaa? 😉 Ja hei, en väitä että oma suomen kieleni olisi täydellistä. Joskus on vaan ihan mahdoton muistaa, onko joku sana yhdyssana vai ei. 

Jos suomen kielen opiskelu kiinnostaa, myös Juulia on tehnyt siitä hyvän postauksen pääaineopiskelijan näkökulmasta!

Kommentit

  • Riikka

    Kieli on kyllä niin kaikenläpäisevää, että paljon sinne oppiaineeseen sitä kiinnostavaa sisältöä riittää. Suomen kielen pääaineopiskelija (kymmenen vuoden takaa) kiittää kivasta postauksesta. 😉

     0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.