VALIKKO
6.8.2016 19:00

Toisten ihmisten täydelliset kuvat

Kateellisuus

Oon vähän kateellinen viimekesäiselle itselleni, joka sai lomailla ja siemailla ihanaa paikallista viiniä näissä maisemissa. Se oli hoikempi ja sillä oli enemmän rahaa, mutta sillä oli myös stressi, ahdistus, ei juuri vapaa-aikaa ja reissussa tuli auringonpistos.

Olen viime aikoina törmännyt moneen juttuun kateellisuudesta. Erityisesti sosiaalisen median aiheuttamaa kateellisuus tuntuu tulevan esiin monissa teksteissä ja keskusteluissa. Kesän ja lomien aikana kaikki ovat varmasti saaneet nähdä kyllästymiseen asti muiden ihmisten kuvia ulkomailta, biitsiltä, auringonlaskuista, grilliruoasta, saunakaljoista ja sunnuntaibrunsseista.

Eikä siinä mitään. Itsekin olen aika syvällä täällä somessa, sekä sisältöä tuottamalla että monia ihmisiä eri kanavissa seuraamalla. Itsekin postaan niitä kuvia, ärsyynnyn toisten kuviin, ihailen toisia ja – välillä kadehdin toisia. Sehän on ihan turhaa, mutta kun muilla on hauskaa ja itse mökötän yksin täällä kotona matti kukkarossa. 

Välillä on vaikea muistaa, että Facebook-, Instagram-, Snapchat-, Twitter-, blogi- ja muut postaukset eivät kerro kaikkea. Ei niihin yleensä jaeta niitä hetkiä, kun ei meinaa päästä ylös sängystä, kun riiteli poikaystävän kanssa, kun on vähän yksinäistä tai kun mummo kuoli. Kaikille meille kuitenkin tapahtuu näitä asioita joskus.

Jokainen somettaa tyylillään. Mielestäni somessa on hyvä olla sopivasti kriittinen. Tajuta, että jokainen muodostaa itsestään juuri sellaisen mielikuvan, kuin haluaa, oli se sitten kuinka tietoista tahansa. En kuitenkaan ymmärrä, miksi jotkut taas kritisoivat niin kamalasti somea ja sen pinnallisuutta.

Elämässä on ihania asioita ja on paskempia asioita ja sitten on sitä ihan tavallista ok-arkea. Se, jos postaa someen pääasiassa niitä ihania asioita, on ihan hyvä toimintatapa. Se on vähän kuin small-talkia. Eihän sitä kaikille ihmisille syvimpiä tuntoja paukauteta. (Toisaalta musta on hienoa, että esimerkiksi blogit eivät ole enää ainoastaan pinnallisia, vaan niistä löytää myös paljon kiinnostavia ajatuksia ja samaistuttavia kokemuksia.)

No, miten sitten pääsisi eroon kateudesta ja siitä seuraavista negatiivisista tunteista? Seuraavan kerran, kun selaan jonkun täydellistä Instagram-feediä, yritän asettua sen toisen ihmisen asemaan. Yritän miettiä, että tuskin hänenkään elämänsä ihan oikeasti on täydellistä ja sitä paitsi, todennäköisesti mulla on jotain, mitä hän voisi kadehtia.

Kokeile sinäkin? Vai oletko kenties jo somekateuden yläpuolella?

Kommentit

 • Liisa

  Just näin! Jokaisella on huonotkin hetkensä, mutta ei niistä halua tai ehkä edes uskalla somessa puhua. Joskus huonoina päivinä yritin pohtia mistä joku vois mulle olla kateellinen. Totesin että jopa niistä huonommista asioista joku voi tavallaan olla kateellinen. Sairastuin, mutta syy selvisi vuoden tuskailun jälkeen, joku olisi voinut olla kateellinen siitä, että mulla oli sairauden syy tiedossa ja hoito edessä. Jotenkin näin. Hauskinta oli tietysti huomata, että kun kadehdin työkaverini työtä ja sanoin sen ääneen, työkaverini kadehti minua samoista asioista, mutta toisinpäin. Kateus on jännä asia!

   0
  • Anniina

   Kiitos kommentista, Liisa! Näinpä. Usein ne asiat, jotka itselle ovat itsestäänselvyyksiä, saattavatkin olla muiden haaveita tai tavoittamattomissa.

    0
 • Anu

  Ei kenenkään elämä ole tosiaan täydellistä. Onhan sitä paljon kivempaa jakaa somessa niitä hienoja, hyviä, onnellisia hetkiä kuin niitä kaikista huonompia. Varmasti aina löytyy joku juttu mistä toinen on toiselle kateellinen, mutta usein se on onneksi ohimenevää. Ainakin itse olen tullut siihen tulokseen… Krooninen kateus on se mistä kannattanee huolestua, ei hetkellisistä jutuista. 🙂

   0
  • Anniina

   Tuo on kyllä hyvä pointti! Pienet kateellisuuspuuskat ovat varmasti ihan normaaleja, mutta se ei, jos kateus leimaa koko elämää 🙂

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.