VALIKKO
4.7.2016 19:00

Tomaattipäiväkirjat

Erityisesti tomaattien kasvatus on ollut tänä kesänä kivaa ja palkitsevaa. On niin hauskaa seurata kasvin kasvamista, hedelmien ilmestymistä ja kypsymistä. Kurpitsa on toinen kiva kasvatettava, niitä mulla olikin jo viime kesänä viljelypalstalla. Maan alla olevat porkkanat, perunat ja sipulit ovat siitä tylsiä, ettei niitä näe kun vasta lopuksi.

Olen pitänyt jonkinlaista kuvapäiväkirjaa viljelmistäni kevään ja kesän ajan ja ajattelin jakaa tomaattipäiväkirjat tännekin.

tomaatti (5)

Jo helmikuun lopulla kylvin siemenet pieniin purkkeihin ikkunalaudalle. Tomaatit ovat vasemmalla.

tomaatti (6)

Maaliskuun puolessa välissä oli koulinnan aika, kun purkki jäi pieneksi. Tässä tomaatit ovat oikealla, vasemmalla lehtikaalin taimet.

tomaatti (1) tomaatti (8)

Huhtikuun puolessa välissä tomaatit näyttivät jo tältä. Tila loppui taas kesken.

tomaatti (9)

Siirsin taimet altakasteleviin ruukkuihin ja tökkäsin tueksi niiden vierelle grillitikut. Tässä kohtaa lannoitin tomaatteja ensimmäistä kertaa.

tomaatti (2)

Vappuna alkoivat helteet ja myös tomaattien karaistus. Ulkoilutin tomaatteja päivisin parvekkeella noin parin viikon ajan ja availin varovasti parvekelaseja.

tomaatti (7)

Toukokuun toisella viikolla siirsin keittiöstä tuon hyllyn parvekkeelle ja tomaatit asettuivat siihen. Seurailin säätiedotetta ja kun yölämpötila alkoi olla suunnilleen joka yö vähintään 8 astetta, uskalsin jättää tomaatit yöksi parvekkeelle.

tomaatti (3)

Jo toukokuun puolivälissä ilmestyivät ensimmäiset kukat, kiitos lämpimän toukokuun. Availin parvekelaseja ja tupsuttelin kukkia varovasti sormilla pölytyksen varmistamiseksi. Kasvit kasvoivat hurjaa vauhtia, grillitikut vaihtuivat pajukeppeihin ja ruukut jäivät taas pieneksi. Parvekkeen katto alkoi tulla vastaan, kun tomaatit asustelivat ylähyllyllä.

tomaatti (4)

Kesäkuun alussa ilmestyivät ensimmäiset, pienet vihreät pallerot! Samoihin aikoihin siirsin tomaatit vielä kerran isompiin astioihin. Aiemmin ajattelin, ettei mulla ole tilaa, mutta päädyin kuitenkin siihen, että ei muu auta. Ostin muoviämpäreitä ja iskin ne niihin.

P6300002 (2)

Yhtäkkiä meidän parveke oli kuin viidakko, kun sijoittelin isot tomaatit uusille paikoille. Vasemmalla myös kaksi aika jättimäistä kurpitsaa. Aiemman yhden pajukepin sijasta laitoin kaikille kolme keppiä tueksi, mutta se ei silti meinaa riittää, kun kasveistani tuli niin honteloita.

tomaatti

Juhannuksena ensimmäinen hedelmä oli muuttunut punaiseksi ja maistettiin se poikaystävän kanssa puoliksi. Seuraavankin viikon helteet saivat tomaatit kypsymään hurjaa vauhtia, ja nyt niitä saa napsia melkein joka päivä. Kyllä ovat maukkaita!

tomaatti 2

Mitä sitten opin ensimmäisestä tomaattiprojektistani? Taimista tuli turhan honteloita, joten jatkossa täytyy laittaa ne aiemmin isompiin ruukkuihin. Tai sitten ostan taimet valmiina. Enkä hamstraa niitä näin paljon. Mutta tosi kivaahan tämä on ollut! Mistä vetoa, että taas ensi keväänä mä olen kasvattamassa ihan liian monta taimea? Lasitetulla parvekkeella viljely on kyllä tosi helppoa. Ei tarvitse pelätä eläimiä, lintuja, tuholaisia, myrskyjä eikä hallaa.

Toivottavasti satoa tulee vielä pitkälle syksyyn!

Kommentit

 • Riikka | Mukavuusalue

  Mun siskokin kasvattaa tomaatteja partsilla, ja sieltä tulee eri vaiheista kuvamateriaalia WhatsApilla. Taitaa tosiaan olla aika koukuttavaa puuhaa!

   0
  • Anniina

   No on! Mäkin oon varmasti kyllästymiseen asti pommittanut mun perheenjäseniä tomaattikuvilla 😀

    0
 • Tuija Rajala

  Kyllä pienestä alkaa kasvu. Hyvin oot onnistunut saamaan noin isoksi jossa jo hedelmää. Herkullisen näköisiä.

   0
  • Anniina

   Sitä on ihmeellistä seurata 🙂 Herkullisia ovatkin!

    0
 • Riikka

  Hyvältä näyttää! Ei noi sun tomaatit ees oo niin honteloja, tavallinen tomaatti on vähän tuommoinen kuikelo. 😀 Osta/kasvata ens vuonna pensastomaatteja! Ne jää paljon lyhyemmiksi, on tanakoita ja silti runsassatoisia. Mulla oli viime vuonna semmoinen ja oli helppo, kun ei tarvinnu viritellä mitään tukisettejä. Ostin tänä vuonna samanlaisen kaverille (sillä oli ennestään pari tavallista tomaattia) ja se just laitto viestiä, että kuinka se pukkaa hedelmää eikä tarvii tehä mitään.

   0
  • Anniina

   Aijaa, annoin äidilleni pari kasvattamaani taimea ja ne ovat vähän jämäkämpiä 😀 Mutta kiitos vinkistä! Täytyy pistää korvan taakse tuo pensastomaatti 🙂

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.