VALIKKO
10.8.2016 19:00

Turistina kotikaupungissa: Muuratsalon koetalo

Käytiin eräänä maanantaina ystäväni kanssa tutustumassa Muuratsalossa sijaitsevaan Alvar Aallon koetaloon. Kumpikaan meistä ei ollut käynyt paikassa aiemmin, vaikka ihan lähistöltä ollaan molemmat kotoisin. Lähelle on joskus vaikea nähdä. Olenkin viime aikoina innostunut enemmän kotimaan- ja kotiseutumatkailusta. Kun katsoo ympärilleen vähän ennakkoluulottomammin, voi löytää vaikka mitä.

Alvar Aallon rakennukset on aina olleet läsnä mun elämässä. Olen päässyt ripille Muuramen kirkossa, puutunut luennoilla yliopiston L- ja C-rakennuksissa, syönyt niiden välissä Lozzilla, ihaillut Aallon taloja lenkeilläni Viitaniemessä ja pienenä asunutkin sellaisessa, eri kaupungissa vain. Tuttuja ovat myös Ylioppilastalo, Säynätsalon kunnantalo, Jyväskylän Työväentalo, Kaupunginteatteri, Tietotalo, Keski-Suomen museo ja Alvar Aalto -museo. Oli siis aikakin tsekata tämä Aaltojen kesämökki.

Siellä me sitten oltiin (englanninkielisellä) opaskierroksella muiden turistien kanssa. Koetalolle pääsee vain oppaan kanssa ja kesäisin. Lisätietoja Alvar Aalto -museon sivuilla.

Muuratsalo on ihana paikka ja ihana oli myös tuo kallioinen ja metsäinen rantatontti. Olisipa voinut ottaa löylyt Alvarin savusaunassa ja pulahtaa sen jälkeen lämpimään Päijänteeseen… Pihapiiristä löytyi myös Aallon rakas vene Nemo propheta in patria eli Kukaan ei ole profeetta omalla maallaan. Talon rakennusaikaan 50-luvulla Muuratsaloon ei ollut siltaa eikä Aalto ollut vielä kotimaassaan kovin arvostettu.

Aallon kokeiluja koetalossa on esimerkiksi vierassiipi, joka on rakennettu ilman perustuksia. Sisäpihan seinät ja lattia on pinnoitettu erilaisilla tiilillä ja kaakeleilla ja ylipäätään rakennus on jollain tapaa leikkisä. Aalto oli inspiroitunut antiikin Kreikan rauniotemppeleistä, ja koetalo näyttääkin hieman ”rikkinäiseltä”.

Arkkitehtuuria enemmän ymmärrän jotain sisustuksesta, joka oli vähän yllättäen paljon mökkimäisempi, mitä olin kuvitellut. Talo on kyllä sisustettu Artekin ja Aallon suunnittelemilla huonekaluilla, mutta ensinnäkin rakennus on sisältä paljon pienempi, mitä kuvittelisi, ja toiseksi sisustus on tosi simppeli.

muuratsalon koetalo (13) muuratsalon koetalo (12) muuratsalon koetalo (11) muuratsalon koetalo (10) muuratsalon koetalo (9) muuratsalon koetalo (7) muuratsalon koetalo (8) muuratsalon koetalo (5) muuratsalon koetalo (6) muuratsalon koetalo (4) muuratsalon koetalo (1) muuratsalon koetalo (2) muuratsalon koetalo (3) muuratsalon koetalo (14)

Kaiken kaikkiaan tutustumisen arvoinen paikka, suosittelen.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.