VALIKKO
7.1.2017 19:30

Uudenvuodenlupauksista

Moni miettii vuodenvaihteessa, mihin on tyytyväinen ja mitä haluaisi muuttaa. Millaisen elämän minä oikeastaan haluan? Mitä tahdon tehdä tänä vuonna? Millä pienillä tai isommilla teoilla voisin päästä kohti tavoitteitani?

Toisaalta moni on sitä mieltä, että uudenvuodenlupausten tekeminen on turhaa. Vuodenvaihteen hienot ajatukset unohtuvat tammikuun jälkeen eikä elämäänsä muutenkaan voi muuttaa kertarykäyksellä. Itse en myöskään halua vaatia itseltäni liikoja. Toki haluaisin vaikka mitä: haluaisin liikkua enemmän, lukea enemmän, kirjoittaa enemmän, askarrella enemmän, valokuvata paremmin, laittaa parempaa ruokaa, syödä terveellisemmin, nauraa enemmän, rentoutua enemmän, olla ystävien kanssa enemmän, ostaa asunnon, valmistua, saada vakityön. Mutta tällaiset lupaukset olisivat kovin epämääräisiä tai epäajankohtaisia.

Ajattelinkin, että ympäripyöreiden ja isojen tavoitteiden sijaan mietin konkreettisemmin, miten voisin päästä niitä kohti. Sen sijaan, että lupaan liikkua enemmän, kirjoitan kalenteriin ystävien kanssa sovitut lenkki- ja salipäivät. Sen sijaan, että toivon kirjoittavani enemmän, suunnittelen mitä haluan tänä vuonna kirjoittaa. Sen sijaan, että haluan valokuvata paremmin, mietin miten toteutan tätä tavoitetta tänä vuonna. Tämä on vähän sama kuin säästämisessä: kuinka motivoivaa säästäminen voi olla, jos ei mielessä ole mitään konkreettista säästökohdetta?

Vuosi sitten lupasin, että huolehdin itsestäni paremmin. Jaa mitenkäs se on onnistunut? No, olen alkanut taas käydä vähän salilla ja kävelyillä. Huolehdin paremmin syömisistäni ja syön enemmän kasviksia ja vähemmän lihaa. Keksin keinon työskennellä kotonakin seisaaltaani (tuoli pöydälle ja kone tuolille), joten toivotaan etten saa tänäkään vuonna välilevynpullistumaa. En ole enää kärsinyt päänsäryistä enkä pahoista niskajumeista, kiitos purentakiskojen.

Henkisestä puolesta huolehtiminen ei sitten olekaan mennyt ihan nappiin. Kuinka tyhmä pitää ihmisen olla, että ajaa kerta toisensa jälkeen itsensä ihan piippuun? Monennen kerran jälkeen siitä ottaa opiksi? Miten elämää ja ajankäyttöä voisi suunnitella paremmin?

Vuonna 2017 aion

1. Lopettaa multitaskaamisen. Mulla on paha tapa pitää noin sataa välilehteä auki niin tietokoneella kuin aivoissakin. Sitten ne kaikki asiat vaan pyörii päässä ja tekeminen voi olla aika tehotonta, kun hyppelehtii asiasta toiseen. Se saa loppua nyt. Sen sijaan että avaisin sen tietokoneen välilehden tai yrittäisin muistaa kaiken, alan kirjoittaa kaikki mieleentulevat asiat paperille.

2. Kirjoittaa gradun teoriaosan. #maisteriksi2018.

3. Tehdä sivuaineet loppuun. Tämä tarkoittaa käytännössä kahta kurssia, joista molemmat ovat kesken. Toinen on luentokurssi, joten se on helpompi toteuttaa. Toinen on se kesästä asti roikkunut itsenäinen kurssi, johon liittyy isompi kirjoitusprojekti, joka taas liittyy siihen enemmän kirjoittamiseen.

4. Harjoitella ihmisten ja tapahtumien kuvaamista. Eilen olin kuvaamassa yksissä juhlissa ja huomenna menen ottamaan kihlajaiskuvia. Vaikka varsinkin juhlien kuvaaminen jännittää aina, ei voi oppia muuten kuin tekemällä.

5. Hommata kesätyön/harjoittelupaikan. Opintoihini kuuluu kolmen kuukauden työharjoittelu toimitusympäristössä ja ensi kesänä olisi optimaalinen aika tehdä se. Palkkaa mut #kesätoimittajaksi2017!

6. Matkustaa Kroatiaan. 

7. Kokeilla ilmajoogaa.

Asetatko sinä tavoitteita vuoden vaihtuessa?

Kommentit

 • Tuija Rajala

  Hyvä kun jaksat tehdä lupauksia. Minä en tee mitään, mutta pitäisi käydä enemmän lenkillä ja syödä vähemmän leivonnaisia 🙂 🙂

   0
  • Anniina

   Sama homma, mutta ei jaksa semmosia luvata 🙂

    0
 • Minna Rajala

  Multitaskaaminen ja välilehtien auki pitäminen niin tietokoneella kuin aivoissakin kuulostaa ihan liian tutulta. Voi olla, että vapautuisi aika paljon kapasiteettia aivoille, jos tekisi yhden asian kerrallaan loppuun.

   0
  • Anniina

   Joo, ja ajankäyttö olisi tehokkaampaa 🙂

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.