VALIKKO
21.4.2016 22:15

Vaatevallankumous: Lempivaatehaaste

Tällä viikolla vietetään Vaatevallankumousta, jonka pyrkimyksenä on lisätä vaateteollisuuden vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä. Mua jotenkin nolottaa, että vaikka mua tietysti kiinnostaa eettisyys myös vaateteollisuudessa, en välttämättä kiinnitä siihen ostaessani ihan hirveästi huomiota.

Nykyään kiinnitän huomiota laatuun ja pyrin ostamaan vähän, mutta olen toistaiseksi ostanut vaatteeni ihan ketjuliikkeistä (ja kirpparilta) enkä tutkinut sen kummemmin tuotteiden tai merkkien taustoja. Faktahan on se, että niitä onkin tosi vaikea tutkia ja sitä vartenhan Vaatevallankumouskin taistelee.

Vähitellen alkaa tuntua, että alan vihdoin tuntea omaa tyyliäni sen verran, että viitsisinkin sijoittaa johonkin kalliimpaan vaatteeseen. Monet vaatteet ovat olleet käytössä useamman vuoden eikä vaatekaapin sisältö vaihdu enää niin tiuhaan kuin joskus. Bongasin 365 days with Ida -blogista tähän kaikkeen liittyen lempivaatehaasteen, joka kuuluu näin:

Kirjoita “rakkauskirje” lempivaatteestasi ja kerro näin sinulle tärkeän vaatteen tarina muillekin. Haluamme, että ihmiset rakastuisivat uudelleen jo omistamiinsa vaatteisiin, pitäisivät vaatteistaan parempaa huolta ja vähentäisivät näin kaatopaikalle päätyvän pikamuodin määrää. Rakkauskirje voi olla esimerkiksi Instagram-kuva, blogipostaus tai Youtube-video – sinä päätät.

Mulla on vaikka kuinka paljon lempivaatteita, mutta päädyin valitsemaan tähän Idan tapaan sellaisia, joihin on tunneside. Ne on hyvä kirpparilöytöjä, ostettu reissusta, nähneet mun kanssa maailmaa tai kuuluneet johonkin tiettyyn elämänvaiheeseen.

Nyt kun katselen näitä kuvia, huomaan etteivät nämä anna kovin totuudenmukaista kuvaa tyylistäni. Makuni menee koko ajan yksinkertaisempaan suuntaan, värit vähenevät ja päivästä toiseen päälle valkkautuu mukavia ja simppeleitä vaatteita, kuten neuleita ja farkkuja jotka eivät tähän mahtuneet ollenkaan. Lisäksi on muutamia uudempia vaatteita, joilla on lempparivaatepotentiaalia, mutta jätin ne nyt tästä pois.

P4210006 (2)

Kirppareilta hommatut vanhat korkeavyötäröiset farkkuhameet ja sortsit. Repalehelmainen hame on ostettu muutama vuosi sitten kävelykatukirppikseltä ja sen on selvästi joku ommellut itse housuista hameeksi. Raidallisen hameen bongasi mun kaveri mulle pari vuotta sitten Tikkurilassa joltain kirppikseltä ja siinä on jotain ihanaa nostalgiaa. Very nice -sortsien alkuperästä mulla ei ole muistikuvaa, mutta ne on pätkäisty jostain kirpparifarkuista ehkä viitisen vuotta sitten ja ovat käyneet ainakin Italiassa ja harrastaneet kotimaanmatkailua.

P4210012 (2)

Tässä on mun käytetyimmät t-paidat. Harmaa printtipaita on ihan täydellisen mallinen, mukava päällä ja lisäksi teksti kuvaa niin mua: Life is short, eat dessert first. Marimekon punavalkoinen raitapaita taas oli mulla päällä ekana opiskelupäivänä. Mulla on maripaitoihin jonkinlainen viha-rakkaussuhde. Keskimmäisen paidan olen ostanut Lübeckin Zarasta vuonna 2010, kun oltiin lukioporukan kanssa Pariisissa tuhkapilven aikaan. Reissasimme varmaan viisi päivää Pariisista kotiin ensin bussilla ja sitten laivalla, jota odotimme pari päivää Lübeckissä. Unisiepparipaita taas on ostettu seuraavana vuonna Edinburghista. Molempien paitojen printit ovat sellaisia, mitä en enää valkkaisi ja unisieppari on ollut välillä kirppiskasassakin, mutta sitten ne kuitenkin päätyvät taas käyttöön. Oranssi paita muistuttaa mua kesästä 2011, se on ostettu eräällä Tampereen reissulla.

P4210014 (2)

Juhlamekot ja arkimekot sekaisin. Kukallinen Marimekon mekko on aivan ihana päällä ja niin kaunis. Se on ollut käytössä muun muassa mun veljen ylioppilasjuhlissa ja ystävän häissä. Kellohelmainen pallomekko on Budapestistä jostain secondhand-kaupasta. (Haaveilen kunnon fiftarimekosta, joskus mä vielä hommaan sellaisen.) Vilan raidallinen mekko on ostettu pari vuotta sitten, mutta mun mielestä saman tapaisia myydään edelleen. Tää on tosi monikäyttöinen ja helppo. Harmaata mekkoa käytän legginssien tai kapeiden farkkujen kanssa, koska se on niin lyhyt. Kuvasta ei näy juuri mitään, mutta se on muuten löysä paitsi vyötäröllä on kuminauha. Niin mukava ja monikäyttöinen vaate tämäkin.

P4210004 (2)

Nämä kaksi pikkulaukkua ovat mun lempparit. Musta on ostettu Tampereelta Vintage Gardenista ehkä jo 2009? Punainen on Budapestistä ja maksoi muistaakseni 80 senttiä. Laukkulemppareita ovat myös sininen Longchampin laukku, ruskea Nizzasta ostettu olkalaukku sekä Kånken-reppu. Ja monet kangaskassit. Keskikokoiselle laukulle olisi kolo mun kokoelmassa.

vaatevallankumous

Musta on ihanaa, kun on käyttänyt jotain vaatetta niin kauan, että sille on muodostunut tarina tai siihen liittyy paljon muistoja. Yleensä sellaiset vaatteet ovat myös lemppareita siksi, koska ne ovat mukavia ja monikäyttöisiä. Kuten sanoin, pukeudun tosi simppelisti eivätkä esimerkiksi nuo ensimmäisen kuvan hameet ja sortsit loppujen lopuksi päädy kovin usein päälle. Voisin joustaa useammin mukavuudenhaluisuudestani ja käyttää niitä kaikkein ihanimpia vaatteita!

Onko teillä paljon luottovaatteita monen vuoden takaa?

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.