VALIKKO

Kirjoituksia unelmista

22.3.2017 23:48

Älä rakenna linnaa jos haluat metsämökin

Unelmaa tavoitellessasi kannattaa miettiä, miksi haluat juuri sen tietyn asian elämääsi. Jokaisen unelman, jota lähdet tavoittelemaan, pitää tuntua sinun jutultasi. Vanhemmilla on unelmia lastensa varalle ja joskus saattaa unohtua kenen unelmia tavoittelemme. Ovatko sinun tavoitteesi muotoutuneet sen mukaan mitä vanhemmat sinulta odottivat? Jo siitä lähtien kun me synnymme, ympärillämme olevat ihmiset alkavat pohtia mitä meistä aikuisina tulee. Perimmekö isän musikaalisuuden vai äidin taiteellisuuden? Koulumenestystämme seurataan ja sen perusteella tehdään arvailuja ja annetaan ehdotuksia, mille alalle meidän pitäisi suuntautua. Innokkaat vanhemmat ilmoittavat lapsensa parhaimpiin kouluihin, kuljettavat pianotunneilla tai ryhtyvät urheiluvalmentajiksi tehdäkseen lapsistaan huippu-urheilijoita. Kuinka moni vanhemmista alitajuisesti pyrkii toteuttamaan omaa unelmaansa lapsen kautta? Mitä vähemmän sinua kannustetaan tekemään itsenäisiä valintoja, sitä enemmän olet toisten ohjailtavissa.
Yksilöllisiä taipumuksia kannustamalla ja erilaisuuden hyväksymisellä lapsen luottamus itsenäisiin päätöksiin kasvaa. Lapsena saamme vaikutteita ympäristöstämme ja muodostamme jopa käsityksen itsestämme sen perusteella, miten muut meitä arvioivat. Odotettiinko sinulta aina enemmän kuin mihin kykenit vai kehuttiinko sinua pienistäkin onnistumisista?
Ympäristö muovaa meidän tapojamme, kuten se muovaa kielen ja murteen jota puhumme, mutta silti jokainen reagoi ympäristöstä tuleviin vaikutuksiin yksilöllisellä tavalla. Toinen on herkkä arvostelulle kaivaten kannustusta ja huomiota, toinen viis välittää muiden mielipiteistä vaan mennä porskuttaa omaa tietään. Vahvan itsetunnon omaava ihminen tietää ansaitsevansa kaikki ne asiat, joista hän unelmoi.

Kirjoita lista tai kuvaus itsestäsi.
Millainen on luonteesi, millaisista asioista innostut, mikä saa sinut vihaiseksi tai surulliseksi, millaisia taitoja sinulla on?
Katso sitten listaa ja alleviivaa siitä asiat ja ominaisuudet, joita et haluaisi itselläsi olevan. Kirjoita viereen toinen lista ominaisuuksista ja taidoista, joita haluaisit niiden tilalle.
Mieti mistä nämä käsitykset itsestäsi ovat tulleet? Mitä tapahtuisi, jos päästäisit irti jostain ominaisuudestasi, jonka tunnet estävän sinua elämästä sellaista elämää, millaisen haluat tulevaisuutesi olevan?

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.