VALIKKO

Kirjoituksia unelmista

25.12.2018 19:15

Joulumietteitä

Joka vuosi tähän aikaan tunnen olevani kummajainen, en ymmärrä joulua. Kolmen päivän ajan kaikki maailman ihmiset viettävät ihanaa joulun aikaa ystävien, rakkaan perheen ja sukulaisten kanssa. Kinkku paistuu uunissa ja joulukalat on valittu kalatiskiltä pöytään. Nyt syödään joulutorttuja ja vihreitä kuulia. Istutaan ruuhkassa matkalla sukulaisiin. Nyt ollaan iloisia ja riemukkaita. Nyt lähetetään joulukortteja. Nyt, kaikki. Yhtä aikaa. Koska on joulu. Tällainen kuva meille halutaan joulun vietosta antaa mainoksissa, jouluelokuvissa ja itse asiassa jatkuvissa hyvän joulun toivotuksissa, joita kuulee jo marraskuusta lähtien. Harvemmin vieraat ihmiset toivottavat hyvää viikonloppua, hyvää torstai-iltaa, hyvää huomenta, hyvää päivää jne. Mutta ”Hyvää Joulua”, sitä saat kuulla sieltä ja täältä, tutuilta ja tuntemattomilta.

Miltä tuntuu saada joulukortti ystävältä, jota et ole nähnyt moniin vuosiin? Kortissa on valmiiksi painetun joulutoivotuksen alla hämärästi tuttu nimikirjoitus. Pitäisikö ilahtua, että he muistavat minua jouluna? En voi mitään sille, että tuollaiset kortit herättävät minussa enemmänkin alakuloa ja hämmennystä. Ilahtuisin moninkertaisesti enemmän, jos he soittaisivat pitkin vuotta, kertoisivat ja kyselisivät kuulumisia, ehdottaisivat tapaamisia.

Lahjoista en välitä jouluna, en ymmärrä niitäkään. Joka vuosi olen kuitenkin lahjan muutamille lähimmille ystäville antanut, ihan osoittaakseni, että he ovat minulle tärkeitä. Siinä on samanlainen viesti kuin aikoinaan sille pienelle joulun lapselle annettu kulta, mirha ja suitsuke. Isoja ja tarpeellisia tavaroitahan voi antaa pitkin vuotta kuten hyvän päivän toivotuksiakin.

Minun jouluni on parhaimmillaan pysähtymistä, kynttilänvaloa, lumisessa luonnossa kävelemistä, silloin kun se onnistuu, kauniita joululauluja, ei mollivoittoisia eikä rallatuksia. Hiljaisuus tekee mielelle hyvää. Tutkitusti se lisää myönteisten ajatusten syntymistä ja vähentää stressiä, joka syntyy negatiivisista ajatuksista ja pelkotiloista tai miettiessämme tekemättömien töiden määrää.

Parasta olisi, että jokainen rohkenisi viettää pyhäpäivät juuri itselleen sopivalla tavalla, yksin tai yhdessä, kotona tai matkoilla, perinteitä noudattaen tai ihan vaan hyvien ajatusten ja mieliharrastusten seurassa rauhoittuen. Ja kun hyvä, lämmin, hellä on mieli jokaisen, niin kyllä varmasti maailman positiivisen energian värähtelyt nousevat. Sitähän se joulun uskonnollinen sanoma on, jota me kaikki toivomme, rakkauden ja rauhan sanoma, sydämessä ja teoissa.

Joulun symboli on se pieni lapsi, joka tarinan mukaan kauan sitten jouluyönä syntyi, mutta joka helposti kaiken tavaran ja touhun alle unohtuu.

”Me käymme joulun viettohon niin maisin miettehin, nuo rikkaan täyttää aatokset, ja mielen köyhänkin: Suun ruoka, juoma, meno muu. Laps’ hän ken nukkuu, unhoittuu.”

Rauhallisia joulupyhiä sinulle!

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.