VALIKKO

Kirjoituksia unelmista

6.6.2019 23:24

Kahvilasta kahvilaan

Mitä olisikaan elämä ilman kahviloita? Niistä ajoista lähtien, kun ensimmäinen kahvila avattiin Suomessa 1750 Turkuun, on kahvilakulttuuri muuttunut tuskin lainkaan. Edelleen ne toimivat kohtaamispaikkoina pieniin herkutteluhetkiin ja parin kahvikupin mittaisiin tapaamisiin, neutraalina ympäristönä ensitreffeille tai vaikka kiireisen päivän lounaspaikkana pikkunälkään. Kahviloissa leijuu vastapaistettujen leivonnaisten tuoksu, kakut ja leivokset houkuttelevat sallittuun herkutteluun.
Rakastan haistella ja maistella ja fiilistellä kahviloiden vitriinien tarjontaa, tunnelmaa, sisustusta ja sitä viestiä mitä kukin kahvila haluaa asiakkailleen tarjota. Onko ympäristö, valikoima ja henkilökunnan asenne harmoniassa vai onko kauniissa kulisseissa valmistuotteita ja tympääntynyt palvelu?

Hyvä kahvila on kuin… hyvä kirja tai onnistunut loma tai täydellinen parisuhde (siis ei tietenkään täydellistä parisuhdetta ole kuin unelmissa, tiedän tiedän). Hyvä kahvila tarjoaa elämyksiä kaikille aisteille ja täyttää odotukset.

Lohjalla vietettiin tänään kuudetta kertaa Kahvilapäivää. Kahvilapäivätapahtuma taitaa olla ainoa laatuaan Suomessa ja lähes kaikki paikkakunnan kahvilat ovat mukana järjestämässä asiakkaille mitä erilaisempaa viihdykettä; elävää musiikkia, makupaloja paikallisen kesäteatterin esityksestä Papin Perhe, lohjalaisen paahtimoiden erikoistarjouksia ja baristavierailuja, mahdollisuus koristella oma kuppikakku ja paljon muuta.
Kun muutin Lohjalle 2005, olin tottunut Helsingin kahviloihin ja olin yllättynyt kun Lohjan keskustasta löytyi silloin vain muutama kahvila, joista vain yksi eli maineikas St. Honore, täytti kriteerini oikesta kahvilasta. Sen jälkeen kahviloita on avattu ja lopetettu, kunnes lohjalaiset, etenkin nuoret ja muualta muuttaneet, vähitellen oppivat niissä käymään. Lohjalla on nykyisin kahviloita lähes 30, toki määrään vaikuttaa että kuntaliitoksen jälkeen vuonna 2012 myös Karjalohja ja Nummi-Pusula kahviloineen ovat osa Lohjaa. On lounaskahviloita, kirjastokahvila, vegetuotteisiin erikoistunut kahvila, monipuolinen konditoriakahvila, kaksi paahtimokahvilaa, aina-tuoretta-pullaa-kahvila (no, niitä on useampiakin), vintagetyylinen kahvila, mannermainen kahvila, torikahvila, järvikahviloita, museokahvila. Siis, jokainen varmasti löytää suosikkinsa. Minulla suosikkeja on monta, seurasta ja mielialasta riippuen voin valita aina sopivimman.
Ja onhan se oma kahvila edelleen myös minun Unelmani.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.