VALIKKO

Kirjoituksia unelmista

30.11.2018 15:18

Kenen hartioilta näet kauemmas

Olen aiemminkin jutellut kanssasi eteemme tarjoutuvista mahdollisuuksista ja siitä, että joidenkin meistä on etsittävä ne mahdollisuudet vaikeimman kautta.

Työttömyyslukujen sanotaan pienentyneen, mutta todella paljon on vielä pitkän kokemuksen omaavia yli 45-vuotiaita, joiden tiedot ja taidot jäävät käyttämättä, koska heitä ei ikänsä puolesta valita edes haastatteluihin. Minulla on yli 20-vuoden monipuolinen kokemus toimistotöistä, mutta ei kaupallisen koulutuksen osoittamaa tutkintotodistusta eli ei pätevyyttä. Töissä ollessa ei tullut mieleen, että joskus sellaisella olisi merkitystä, olihan minulla aina ollut töitä, joissa olin saanut opetella uutta ja edennyt työurallani. Kunnes tuli se päivä, kun minua ei enää tarvittu. Kouluttauduin nuorena tekniseksi piirtäjäksi ja monesti jouduin vaihtamaan työpaikkaa rakennusalan laman seurauksena. Tilalle sain uusia odottamattoman hienoja tilaisuuksia. Jokaisesta kokemuksesta olin oppinut jotain, olin viisastunut siirtymään seuraavalle askelmalle ja uusiin, useimmiten juuri työhön liittyviin haasteisiin.

Olisikohan elämä nyt helpompaa, jos olisin jo nuorena tehnyt päätöksen lähteä päättäväisesti seuraamaan yhtä tietä, vaikka se jossain vaiheessa olisikin osoittautunut vääräksi?

Joskus tuntuu, että olen päämäärättömästi seurannut mielihalujani ja innostunut, milloin mistäkin asiasta, jonka olin jättänyt puolitiehen innostuttuani taas jostain muusta. Elämänpolkuani taaksepäin katsoessani ymmärrän, että jokaisella valinnalla on ollut merkitystä, ilman sitä en olisi osannut kulkea eteenpäin. Olen kiitollinen niille ihmisille, jotka ovat uskoneet minuun ja antaneet minulle lohtua ja voimaa vaikeina aikoina.
Joku nopea kohtaaminen ihmisen kanssa, jota en sen jälkeen ole tavannut, on saattanut merkittävästi muuttaa ajatuksiani, suhtautumista itseeni tai jopa elämäni suuntaa. Joskus kutsun näitä ihmisiä enkeleiksi ihmisten hahmossa, sillä kohtaamisen jälkeen minulla ei ole ollut mitään mahdollisuutta ottaa selvää keitä he ovat kiittääkseni heitä. Mutta heidän sanansa ja läsnäolonsa ovat olleet kuin täydellisen oikeaan aikaan annettu lahja, joka auttoi minua taas askeleen eteenpäin, auttoi valitsemaan oikean suunnan elämänpolun risteyskohdassa, auttoi näkemään kauemmas. Myös sinä olet saattanut olla enkelinä tietämättäsi. Pienellä huomionosoituksella tai neuvolla, jonka olet antanut, onkin ollut suuri merkitys vastaanottajalle.

Olet onnekas, jos sinulla on tällainen henkinen jättiläinen käden ulottuvilla aina. Nouset hänen vahvoille hartioille ja näet taas kauemmas. Viisas ystävä antaa sinun kuitenkin kulkea omaa tietäsi, rohkaisee sinua ottamaan vastuun omasta elämästäsi, mutta on aina lähellä, jos kompastut tai eksyt.

Ajattele asiaa, joka tällä hetkellä on sinulle merkityksellisin. Muistele tilannetta, kun tätä asiaa ei vielä ollut elämässäsi. Mistä sait idean, luitko kirjan, antoiko joku sinulle jonkun vihjeen, tapasitko kuin sattumalta jonkun ihmisen, jonka ansiosta tuo merkityksellinen asia on nyt osa elämääsi. Mitä oli tapahtunut ennen kuin luit tuon kirjan, kuulit vihjeen tai tapasit tuon ihmisen? Mikä johdatti nuo asiat elämääsi? Kulje näin polkua taaksepäin muistellen sitä ihmisketjua, jonka ansiosta hieno, merkityksellinen asia on nyt osa elämääsi. Miten olet kasvanut ja viisastunut tuolla matkalla ja mitä voit antaa nyt eteenpäin lahjana muille. Muistele ihmisiä, joita olet tämän tapahtumaketjun ansiosta tavannut, he ovat omalta osaltaan vaikuttaneet elämääsi.

Sulje silmäsi, hengitä syvään ja tunne kehossasi miltä heidän muistelemisensa tuntuu. Sano mielessäsi ”kiitos” heille. Näin kuljetamme kiitollisuuden ja rehellisen antamisen, lähimmäisen huomioimisen viestiä eteenpäin ja olemme itse vuorostamme jättiläisiä, jonka olkapäiltä joku näkee kauemmas. Kiitos, kiitos, kiitos.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.