VALIKKO

Kirjoituksia unelmista

7.4.2019 22:22

Kevät ja puutarhan Zen

Kevät tuli etelä-Suomeen yhdessä yössä. No, ottaa vähän takapakkia niin kuin sillä on tapana tehdä. Sulattaa taas vähän lumikinoksia, vuoropäivinä Pakkasherra ja Neiti Kevät ottavat vetovastuun. Aamulla pitää arpoa laittaako jalkaan pikkukengät, kumisaappaat vai vielä ne paksut talvikengät, jotka jo tekisi mieli heittää kaappiin ja unohtaa puoleksi vuodeksi. Tuulettomissa paikoissa aurinko lämmittää kalpeaa poskea ja kukkapenkistä pilkistävät ensimmäiset vihreät silmut.

Annan itseni armollisesti luvan olla mahdollisimman introvertti kaksi kuukautta vuodesta. Nauttikoon talvesta ne, joita pimeys ei masenna. Toiset elävät aktiivista elämää somessa tai todellisessa maailmassa, kukin tavallaan. Minä käyn matkamessuilla, selaan puutarhakirjoja, luen aurinkoisessa Espanjassa, Italiassa ja Portugalissa asuvien suomalaisten blogeja, maalaan akvarelleja keltaisella ja oranssilla. Ihan kaikessa rauhassa oman itseni seurassa, turhia hötkyillen. Vetäydyn ihmisten keskeltä nautiskellen omiin ajatuksiini, itsetutkiskeluun, rauhoitan elämäni ja elän pienesti energiaa säästäen.

Ja nythän on myös kristillisen kalenterin mukaan paaston aika. Vanhoihin paaston perinteisiin on tullut lisänä myös ekopaasto, jonka aikana vähennetään kuluttamista, auton käyttöä, yksinkertaistetaan elämää muutenkin. Kun talvesta alkaa saada jo kyllikseen, päivän valoisa aika pitenee vähitellen ja tunne elossa olemisesta palaa. Ihminen on osa luontoa ja talvihorroksen jälkeen heräämme elinvoimaisina, toiveikkaina, täynnä odotusta uuteen kevääseen. Tunnen eläväni Pohjolan vuodenaikojen rytmissä.

Hyvä startti kevääseen on vuosittaiset Kevätmessut, jotka pursuavat värejä ja innostavat suunnittelemaan uusia istutuksia omalle pihalle. Sipuleita, leikkokukkia ja HUONEettRUM’in osaston ihania tillandsioita, kirjoja, ideoita parvekkeille ja hyötykasviviljelyyn. Eija Keckmanin messuluento puutarhaterapiasta muistutti mieleen puutarhan hoitamisen herättämästä mielihyvästä, joka syntyy ulkona olemisesta, fyysisestä tekemisestä, välittömästä työn jäljen näkemisestä. Viikonlopun loistavat ilmat myös vastustamattomasti kutsuivat rapsuttelemaan pihaa ja siivoamaan perennapenkkejä messusaaliin uusia sijoituspaikkoja varten.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.