VALIKKO

Kirjoituksia unelmista

27.5.2019 18:00

Kirjailijana Portugalissa

Kevätalvella lueskelin kirjastossa Viva-lehdestä haastattelua kirjailija Anu Patrakasta. Tunnistin hänessä jotain samankaltaisuutta itseni kanssa, olemme molemmat työskennelleet johdon assistenttina ja kirjoittaminen on ollut aina osa elämäämme. Suunnitellessani mahdollisuutta asua talvet Espanjassa ja keskittyä kirjoittamiseen, jopa joskus julkaista näitä keskeneräisiä kirjaluonnoksiani, sain taas kannustusta Anun tarinasta ja päätin ottaa häneen yhteyttä.

Vuonna 2012 Anu Patrakka irtisanoutui työstään ja muutti Portugaliin ja ryhtyi kokopäiväiseksi kirjoittajaksi säästöjen turvin. Portugali oli tuttu maa aiemmilta matkoilta, siellä asui myös ystäviä ja tuttavia. Saatuaan lopulta ensimmäiselle kirjalle kustannussopimuksen, lähti kirjoittaminen vauhdilla käyntiin. Helmikuussa Anulta ilmestyi kolmas rikosromaani, joissa rikosetsivä Rui Santos yhdessä kauniin konstaapeli Rita Pereiran kanssa ratkoo murhia. Kirjailijan kotimaa näkyy tarinoissa, sillä rikoksiin liittyy aina jollain tavalla joku portugalissa asuva suomalainen. Anu on sopeutunut portugalilaiseen elämään, oppinut kielen ja asettunut muutama vuosi sitten asumaan portugalilaisen miehensä maatilalle.

Haastattelun luettuani menin heti lainaamaan lehtijutussa mainitun Anun tuoreimman kirjan Syyllisyyden ranta. En ole juuri aiemmin lukenut dekkareita vaikka tämän genren tv-sarjat ovatkin aina olleet suosikkejani. Ihastuin paitsi tarinan juonenkäänteisiin, myös kirjan sivuilta avautuvaan portugalilaisen arjen kuvaukseen, joka muistuttaa paljon sitä pienen espanjalaisen kylän elämää, jossa itse olen viettänyt lyhyempiä ja pitempiä aikoja. Rikosten selvittelyn väliin mahtuu palasia portugalilaista historiaa, käytännön asioiden hoitamisen hankaluutta sekä sitä rentoutta, jolla ihmisten arki sujuu kahviloissa, hyvän ruuan ja portviinilasillisen seurassa. Jouduin lukemaan Anun kirjat takaperoisessa järjestyksessä, sillä ensimmäinen Huomenna sinä kuolet oli lainassa enkä malttanut odottaa, vaan jatkoin toisesta kirjasta Kuolet vain kahdesti. Suosittelen kuitenkin, aloittamaan ensimmäisestä, sillä rikostutkijoiden välinen jännite kehittyy rinnakkaisjuonena sitä mukaa kuin hahmot tulevat lukijalle tutuiksi.

Anu on kulkenut kohti omaan unelmansa kirjailijaksi ja pyysin häntä kertomaan, millainen matka se on ollut.

Mitä sinulle merkitsee unelma tai tavoite:

Ajattelen tavoitetta sellaisena, joka tulee toteutumaan, kunhan sen eteen tekee tarpeeksi töitä, eikä niin että se ehkä toteutuu joskus ja jollain tavalla. En siis tavallaan kyseenalaista ollenkaan sen toteutumista. Kun mindset on sellainen, niin alitajuisesti pyrkii omilla toimillaan kohti tavoitetta. Sitä ikään kuin psyykkaa itseään siihen suuntaan. Epäonnistuminen ei ole vaihtoehtojen joukossa. Se voi kuulostaa aika ylimieliseltä, mutta se pitää tulkita niin, että tahtotila on niin voimakas.

Olitko asettanut itsellesi aikatauluja tai välitavoitteita?

Asetin itselleni aikataulun, mutta kuten työelämässäkin huomasin, projektien aikataulut harvoin pitävät, eikä pitänyt minullakaan. Sen vuoksi minun oli tehtävä järjestelyjä voidakseni jatkaa tavoitteeseen (kirjailijan ura) pyrkimistä. Jonkinlaisia varasuunnitelmia luonnostelin, mutta jatkoin yrittämistä sitkeästi kunnes sain ensimmäisen kustannussopimuksen.

Miltä tuntui ennen kuin sanouduit irti työstäsi ja mistä sait rohkeutta? Ajattelitko tätä lopullisena elämänmuutoksena vai väliaikaisena?

Aluksi jätin takaportin Suomeen auki, eli pidin asuntoni siellä.

Rohkeutta tuli ehkä siitä, että aika oli oikea tehdä tällainen ratkaisu. Se oli pitkän ajan kuluessa kypsynyt ja muovautunut ja tuntui lopulta ainoalta mahdolliselta asialta, mitä saatoin tehdä. Kun olin tehnyt päätöksen lähteä ja aloin puhua siitä perheelleni, ystäville ja työpaikalla, olo oli suunnattoman helpottunut. Aikaa kului vielä muutama kuukausi järjestelyissä ja eräiden työasioiden hoitamisessa, sitten olin ihan oikeasti vapaa! Kuukauden verran meni, että sain uuden kodin kuntoon, heti sen jälkeen aloitin kirjoitustyöt.

Millaisia yllätyksiä olet kohdannut, joihin et etukäteen osannut varautua?

Alkuvaiheessa rahaa kului enemmän kuin olin osannut odottaa, eli budjetti ei pitänyt. Nyt tilanne on tasaantunut ja tulojakin alkaa olla. Vaikka viihdyn mainiosti omissa oloissani, oli ensi alkuun vaikeaa se, että päivittäiset kontaktit kasvotusten muiden ihmisten kanssa olivat vähäisiä. Sittemmin sekin tilanne muuttui. Suomessa on aina ihana käydä, mutta olen siellä kuin turisti. Eräällä tavalla sitä on nyt ulkopuolinen joka paikassa, mutta siihen sopeutuu.

Mitä sanoisit omasta kokemuksestasi hänelle, joka ei uskalla tehdä isoja päätöksiä tai ei usko, että hänen unelmansa voisi toteutua?

Isot päätökset vaativat oman aikansa tai jonkin ulkopuolisen paineen kypsyäkseen. Kun on oikea hetki, ne on helppo tehdä.
Unelman tavoittelussa kannattaa olla realisti, miettiä ne omat resurssinsa. Pitää muistaa myös, että aika harvan asian saa ns. ilmaiseksi, vaan kyllä se vaatii määrätietoista työtä, joskus joutuu myös luopumaan jostain. On punnittava mielessään mitkä ovat itselle niitä tärkeimpiä asioita ja mistä on valmis tinkimään.
Monesti sanotaan, että on itsekästä tavoitella unelmiaan. Minä sanoisin, että sitä kautta avautuu myös mahdollisuuksia antaa jotain toisille ihmisille, olla läsnä, auttaa, kuunnella, kannustaa.

Kiitos Anu, jään odottamaan malttamattomana seuraavaa kirjaasi.

 Lisää Anun elämästä voit lukea hänen blogistaan: normaali-irtiotto.blogspot.fi 

Kustantajan sivulle: www.intokustannus.fi

https://kauppa.intokustannus.fi/

Kommentit

 • Kirjarakkautta

  Ihana kirjoitus! Ihailen tällaisia ihmisiä, jotka uskaltavat lähteä toteuttamaan unelmiaan ja elämään omannäköistä elämää. Toivottavasti joskus rohkaistun itsekin.

  Patrakan kaksi ensimmäistä kirjaa olen lukenut, kolmas on vielä lukematta. Portugaliin sijoittuvia romaaneja on kyllä kiva lukea!

   0
  • Outi

   Kiitos ’Kirjarakkautta’. Minusta on aina upeaa kuulla kun ihmisten unelmat toteutuvat ja onneksi saan jakaa näitä tarinoita joskus tässä blogissa inspiroimaan muitakin. Olethan huomannut vinkkini, joita annan omien unelmien toteutumiseen blogiteksteissäni? Kuten Anukin sanoi, kun aika on oikea, päätökset on helppo tehdä. Onnea sinulle omien unelmiesi toteuttamiseen <3

    0
 • Nimetön Nimetön

  En ole aikaisemmin lukenut kuin joitakin dekkareita ja ajatellut ettei ole minun juttuni.
  Kun käteeni tarttui Anun kirja huomasin että näitä voikin lukea… nyt olenkin koukussa ja odotan seuraavaa innolla Intolta

   0
  • Outi

   Samoin kävi minulle. Anun kirjoissa viehättävät paitsi elävästi kuvatut henkilöt, niin myös herkullinen agatha-cristiemäinen vyyhti, jossa syyllinen voi olla kuka tahansa.

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.