VALIKKO

Kirjoituksia unelmista

29.7.2019 13:24

Kotiunelmia Kouvolan asuntomessuilla

Asuntomessut Kouvolassa Kymijoen varrella: kauniita taloja ja hillittyjä sisustuksia, mustaa, valkoista ja luonnonmateriaaleja. Teemana historiallisella kasarmialueella on ekologisuus ja esteettömyys. Vanha varuskunta on venäläisten rakentama jo 1900-luvun alussa ja se toimi varuskuntana 1990-luvun puoliväliin asti.

Puistoklubi

Esimerkkeinä korjausrakentamisesta oli varuskunnan komentajan asuntoon sijoitettu, vuodesta 2000 toiminut päiväkoti, vanha pioneerikoulu, jossa nyt on loft asuntoja, muusikontalo eli entinen miehistösauna ja leipomo. Lisäksi Puistoklubi, 100-vuotta vanha varuskunnan palovaja ja pyöräkorjaamo, joka tulee toimimaan juhla- ja edustustilana.

Muusikontalo oli yksityiskotina kenties messujen haasteellisin. Ulkokuori on Museoviraston suojelema ja vapaan tilan neliöitä n. 300. Työ jatkuu edelleen, mutta juuri keskeneräisyys, kivikasat, laattojen värimallit lattioilla ja käsittelemättömät seinät kertovat siitä työstä mitä historiallisen rakennuksen kunnostaminen vaatii.

Messuilla on kuitenkin aina se ongelma, että katsottavaa on liikaa, joka nurkalta eteen syöksähtää erilaisia tuotemyyjiä, sähkösopimusten tarjoajia, puhumattakaan ihmismassoista, joita on väisteltävä niin että moni yksityiskohta, joita oli ajatellut tutkia, jää näkemättä. Etukäteen oli tarkoitus keskittyä ekologisiin ratkaisuihin, arjen päivittäisiä toimintoja helpottaviin ideoihin, asuntojen muunneltavuuteen ja tilasuunnitteluun ilman hukkaneliöitä. Ratkaisuna olisi ollut osallistuminen pienen ryhmän opastetulle sisustuskierrokselle, jotka käynnistyivät päivittäin eri teemoilla varttia ennen porttien avautumista.

Päällimmäisenä messukäynnistä jäivät mieleen minitalot, jotka on tarkoitettu yhden ihmisen tai pariskunnan asuttaviksi. Olemmeko palaamassa aikaan, jolloin asuinneliöitä oli vain todellisen tarpeen mukaan? Minitaloja oli yllättävän paljon, ja osa niistä sopii paremmin vaikka kesäasumiseen kuin ympärivuotiseen käyttöön. Ne on mahdollista siirtää kokonaisena moduulina suoraan tonteille.

Messuilla oli esillä kaksi ns. Lapinjärvitaloa, jotka yhdessä Aalto-yliopiston Arkkitehtuurin laitoksen puurakentamisen osaston kanssa on suunniteltu ikääntyneiden itsenäiseen asumiseen. Keittiön yläkaapit voidaan mekanismin avulla vetää alemmas, wc-kalusteiden korkeutta voidaan nostaa ja apuvälineitä helposti lisätä tarpeen mukaan. Toiseen messutaloon oli rakennettu parvi säilytystilaksi tai vaikka nukkumapaikaksi vierailijoille. Lapinjärvitalojen kauniit julkisivuvärit, tummanvihreä ja tummansininen miellyttivät silmää. Nämä noin 40 neliöiset vuokratalot tullaan siirtämään Lapinjärven Kirkonkylälle.
Pohjaratkaisultaan talot sopisivat hyvin mihin tahansa pientaloalueelle pienperheen tai yksinasuvan kodiksi.

Lapinjärvitalot

Toinen senioriasumisen ratkaisu oli alueelle rakennettu Virkkulan kylä, joissa jokaisessa kahdeksassa talossa on neljä pientä asuntoa ja yhteinen oleskelutila ja sauna. Tämä vaatii jo sopeutumista asukkaiden kesken. Toki jokaisessa asunnossa oli oma keittiö, kylpyhuone ja myös oma terassi ja uloskäynti sitä kautta, jos kimppakämppäkavereiden kanssa ei aina välitä olla kanssakäymisessä.

Virkkulan seniorikylä

Kuvitteellinen asukas, Orvokki, on vintagea harrastava leskirouva

Asuntomessujen pääosassa ovat talot, mutta toki vierailijoita kiinnostavat uudet sisustusvinkit, koska talot on messuja varten sisustettu trendien mukaisesti. Mustan ja valkoisen lisäksi seinissä ja kalusteissa näkyi terrakottaa, sinapinkeltaista ja petrolinsinistä. Vihersisustaminen näkyi paitsi runsaina viherkasviryhminä, myös luontoaiheisissa sisustustapeteissa ja suurissa maalauksissa. Vanhaan Pioneerikouluun on kerätty esimerkkejä viimeisimmistä sisustustrendeistä. Siellä en ehtinyt pyörähtää, mutta tässä muutama asunnoista poimittu mielenkiintoinen valaisinmalli.

Asuntomessujen vanha historiallinen ympäristö, jossa oli jäljellä vielä useita alkuperäisiä punatiilirakennuksia, antoi ehkä odottaa enemmän romanttista- ja perinnerakentamista. Talojen yleisilme oli kuitenkin kauttaaltaan hyvin selkeää, pelkistettyä, modernia, suuria ikkunapintoja ja isoja lasitettuja terasseja.

Messualue oli yllättävän pieni, silti muutama talo ajanpuutteen (ja läkähdyttävän kuumuuden) vuoksi jäi valitettavasti käymättä. Messuesitteessä ihailin talo Koreaa ja sen kattoratkaisua, jossa välipohja on jätetty pois ja suuri osa katosta on kattoikkunaa. Toinen kohde, johon oli jatkuva jono, olivat Paja-aukion kerrostalot. Niissä olisi ollut kiinnostavaa todeta miten pienet neliöt on hyödynnetty, miten normaalia korkeampi huonekorkeus vaikuttaa tilan tuntuun ja ilahtua siitä, että jokaisessa asunnossa on yhteiselle takapihalle avautuva tilava lasitettu parveke. Lisäksi jäi näkemättä puusepäntyön taidonnäytteeksi mainittu Sydänsauna. Vielä olisi aikaa tehdä reissu Kouvolaan – messut jatkuvat 11.8. asti.

Jukkatalo Ainan terassi

 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.