VALIKKO

Kirjoituksia unelmista

26.2.2019 21:38

Matkaunelmia ja unelmamatkoja

Olen alkuvuoden aikana kiinnittänyt erityisesti huomiota siihen, miten usein sana Unelma esiintyy mitä erilaisimmissa yhteyksissä. Unelmista puhuminen ei enää olekaan noloa vaaleanpunaista höttöä, kuten minulle sanottiin vuonna 2009 kun aloin suunnitella ja mainostaa ensimmäisiä Unelmien toteuttamiskursseja.

Ammattiin opiskelevan perustietokaavakkeessa kysytään mm. mitä olet ajatellut tekeväsi koulutuksen jälkeen, millaisia unelmia sinulla on? Nimenomaan unelmia, joita siis opiskelun aikana kannustetaan muuttamaan tavoitteiksi. Ja uusien taitojen oppiminen auttaa toteuttamaan nuo tavoitteet.

Helsingin Sanomien haastattelussa Valtteri Bottas kertoi kuusi vuotiaana päättäneensä tulla F1-maailmanmestariksi, unelma, jonka lehden mukaan hänen nykyinen työnantajansa pystyy hänelle tarjoamaan. Bottas on hyvä esimerkki siitä, että unelman toteuttaminen vaatii selkeän päätöksen, sinnikkyyttä, tilaisuuksiin tarttumista ja unelman pitämistä kirkkaana mielessään. Monesti unelmien tavoittelu on kovaa työtä ja vaatii uhrauksia. Joskus taas unelma on syntynyt kauan sitten, mutta sen synnyttämä kipinä ei ole koskaan sammunut, vaikka välillä onkin jäänyt arjen velvollisuuksien alle.

”Missä on paikka, jossa voin yhdistää matkustamisen ja työn?”

Ystäväni Sirpa katseli pienenä tyttönä kotitalonsa yli Turku-Pori väliä lentäviä reittikoneita ja pohti mielessään, että jossain siellä on joku paikka, johon nuo koneet menevät ja josta ne kellon tarkkuudella tulevat takaisin. Pieni tyttö kuvitteli mielessään suuret lumihuippuiset vuoret, siellä toisessa maassa olevat tuntemattomat ihmiset. Jossain olisi maisemia, ihmisiä ja paikkoja, joihin pitäisi päästä jonain päivänä tutustumaan. Sirpan unelma oli löytää tuo paikka, joka jossain odotti häntä. Silloin 50-luvulla ei vielä matkustettu paljon ja unelma unohtui nuoren aikuisen rakentaessa elämäänsä.

Kun hän sitten meni naimisiin ja sai lapsia, perhe matkusti yhdessä moneen paikkaan ja Sirpan mieleen palautui se tunne, joka hänellä oli tyttönä lentokoneita katsellessa ollut. Lomamatkoilta tuota paikka ei kuitenkaan löytynyt. Sirpa tiesi, että hän tunnistaisi paikan, kun pääsisi perille.

Ammatinvaihdon kautta aromaterapeutiksi 90-luvulla opiskellut Sirpa kuuli eräänä päivänä Bulgarian Ruusulaaksosta, jossa piti päästä käymään. Siellä oli vuoret ja sieltä löytyivät ihmiset, jotka jakoivat Sirpan intohimon kasvien eteerisiin haihtuvaöljyihin ja niiden valmistamiseen. Yksi asia johti toiseen ja Sirpa halusi jakaa tuon paikan kauneuden myös muiden kanssa ja opiskeli matkailun ohjelmapalvelun tuottajaksi ja suunnittelijaksi ja järjesti ryhmämatkan Bulgarian Ruusulaaksoon. Vapaa sielu törmäsi kuitenkin matkailulain sääntöihin, jotka eivät sopineet hänelle. Yllättävät sattumat mm. perheiden välisten yhteyksien kautta ovat osa Sirpan kulkemaa matkaa. Tätä ymmärrystä ovat tukeneet perehtyminen perhekonstellaatiomenetelmään, jonka avulla avataan sukutaustasta nousevia malleja, jotka tiedostamattamme vaikuttavat käyttäytymiseemme ja tapaamme elää. Sirpa ohjaa perhekonstellaatioryhmiä ja matkustaessaan vuorelta toiselle, on mielessä kytenyt ajatus löytää oma paikka kurssikeskukseksi, jossa voisi työskennellä siinä lapsuuden unelmissa näyttäytyneessä ympäristössä. Omat matkat Bulgariaan jatkuivat. Vähitellen kuitenkin selvisi, että Bulgariassa tuo paikka ei ole.

Etsintä jatkuu edelleen. Lentokoneet ovat kuljettaneet Teneriffan Teide vuoren juurelle, Espanjaan lumihuippuisten Sierra Nevadan maisemiin, Portugaliin ja Kroatiaan, Itävallan alpeille ja Slovakian tatralle sekä Hongkongin pilvenpiirtäjien taustalla hallitsevien vuorien lähelle. Sirpalla on ollut tapana tehdä aarrekarttoja unelmiensa selkeyttämiseksi ja kaikissa aarrekartoissa on aina jossain kohtaa vuoret. Unelma ei jätä rauhaan vaan johdattaa ammatista toiseen, tutustuttaa uusiin ihmisiin ja on kuin hiomaton taideteos, joka kuoriutuu kerros kerrokselta, kunnes tuo lapsuuden mielikuva omasta paikasta, mieleen piirtyneestä maisemasta ja tunnelmasta löytyy.

Sirpan tarina on juuri sellainen elämän mittainen unelma, joka vie eteenpäin, saa tekemään tiettyjä valintoja ja rikastuttaa elämää odottamattomilla tavoilla, kun on avoin ottamaan vastaan ja tarttumaan tilaisuuteen. Onko unelman toteutuminen siis perille pääsemistä vai matkalla oloa?

Oletko kiinnostunut omista sukutarinoistasi ja siitä mitkä asiat toistuvat sukupolvelta toiselle saman suvun keskuudessa. Sirpan sivut löydät facebookista: Perhekonstellaatio Family Constellation

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.