VALIKKO

Kirjoituksia unelmista

26.7.2019 17:00

Pinkkejä vege-unelmia, osa 2

Edellisessä blogissa kerroin lohjalaisesta pinkin värisestä Konditoriakahvilasta, jonka omistaa Kati Koskinen. Kati vaihtoi hyväpalkkaisen työnsä Nokian johtotehtävissä epävarmaan toimeentuloon leipuri-kondiittorina. Pohdiskelu ”haluanko palkkaa, vai haluanko tehdä sitä mitä rakastan” ratkesi rakkauden voitoksi.

Istumme jo toista tuntia kertaamassa Konditoria Pink Lemonin syntyvaiheita. Katossa roikkuvat lampunvarjostimina pinkiksi maalatut vanhat kakkuvuoat ja siivilät, sisustus kahvilassa on hempeä ja lempeä. Samanlaista tyyneyttä Kati on löytänyt sisimmästään, jotain aivan muuta kuin millainen hän oli Nokian vuosina.

Kahvilassa on apuna oma tytär, merkonomiopintojen työharjoittelussa. ”Tytär on asiakaspalvelussa superhyvä ja asiakkaat rakastavat häntä”, Kati sanoo. Lisäksi leipomassa on puolipäiväinen kondiittori. Katin oma työaika on noin 70h viikossa, mutta lisäksi hän huolehtii jaksamisestaan käymällä säännöllisesti kuntosalilla oman personal trainerin ohjauksessa.

Katin vahvuus on jo Nokian ajoista lähtien ollut tuotekehittäminen. Nyt hän opiskelee tuotekehityksen ammattitutkintoa Rastorin naisyrittäjille järjestämällä kurssilla Turussa.
”Pink Lemonilla on kasvutavoite asiakasmäärissä ja potentiaalisen asiakaskunnan tavoittaminen ja siihen liittyy tietenkin markkinointi, johon saan koulutuksessa uutta näkökulmaa. Talousasioiden lisäksi perehdymme oman brändin kehittämiseen ja somevaikuttamiseen, harjoitukset teemme hyödyntäen omaa yritystämme. On kiva, kun opiskelijat ovat eri puolelta Suomea. Saan tuoreita ideoita, vaikka en olisikaan samaa mieltä toisten kanssa.”

Alalla tapahtuu nopeita trendimuutoksia, joihin Kati pyrkii reagoimaan jopa ennen kuin ne rantautuvat Suomeen. Hän seuraa amerikkalaisia, australialaisia ja englantilaisia nettisivuja ja instagramia. Monissa maissa tuoreiden raaka-aineiden saaminen on helpompaa kuin täällä Pohjolassa. Katin silmät syttyvät, kun hän alkaa puhua vegetuotteiden mahdollisuuksista.

”Vegetuotekehitystä ryhdyin tekemään pari vuotta sitten. Haluan kehittää tuotteita, jotka maistuvat kaikille eikä vain erikoisruokavaliota noudattaville. Useimmat kahvilatuotteemme ovat joko gluteenittomia tai vegaanisia tai niiden yhdistelmä. Meiltä tilataankin paljon kokonaisia erityisruokavalioisia herkkukattauksia esimerkiksi häihin tai ristiäisiin. Minulla on testiryhmä, joka maistelee uusia vegaanisia tuotteita ja antaa niistä suoraa palautetta.”

Paikalleen ei pidä jäädä

Jutellessamme huomaan miten vastuullinen työ Nokian johtotehtävissä on antanut Katille päättäväisyyttä tarttua asioihin ja lähteä toteuttamaan sitä omaa unelmaa, sen kummemmin pohtimatta mahdollisia eteen tulevia karikoita ja muuttuvia tekijöitä ylipäätään. Tämä on täysin painvastainen toimintamalli, kuin mitä itse opetan Unelmien Projektityöskentely -kursseilla. Korostan aina sitä, miten suunnitelma on tehtävä alusta loppuun, asetettava välitavoitteet ja tunnistettava esteet ja poistettava ne ennen liikkeelle lähtöä ja varauduttava yllätyksiin.

Katia on vienyt eteenpäin tekemisen draivi ja päättäväisyys, intohimo reseptiikan ja palveluiden kehittämiseen. Hän ei pysähdy paikalleen, vaikka alun epäonnistuneet investoinnit eivät tuottaneetkaan toivottua tulosta. Ne toivat kuitenkin näkyvyyttä ja jokainen uusi idea, jokainen uusi tuote tuntuu antavan aina vaan lisää energiaa.

”Minulla on koko ajan käynnissä uusi suunnitelma, uusi tavoite, uusi tuote. Se mitä on nyt, ei ole minulle tarpeeksi. Mitään Pink Lemon -ketjua minun ei ole kuitenkaan tarpeen perustaa. Rahakaan ei ole motivaattori. Nokian ajoista tulotaso on laskenut roimasti, mutta olen myös huomannut miten vähällä tulen toimeen. Shoppailen nykyisin vain keittiöhärpäkkeitä ja uusia laitteita, rakastan kaikkia vempeleitä kuten pikajäähdytin tai erikoiskahvikone.”

Pinkki kahvila on nähnyt jo muutaman vuoden sisällä monenmoista tapahtumaa kudontailloista, Afternoon Tea’hin ja All Day Breakfastiin, käsistä vietyihin Vappuaaton vaaleanpunaisiin kuorrutettuihin donitseihin.

”Monet asiat tehdään ensimmäistä kertaa, eikä koskaan voi olla varma, miten ne otetaan vastaan. Jos varaudumme, että ihmisiä tulee tapahtumaan 200 ja heitä tuleekin kolminkertainen määrä, ei meidän keittiökapasiteetti millään riitä. Kaikesta oppii ja näin pieneen paikkaan on järkevintä ottaa pöytävaraukset, jotta kaikki asiakkaan saadaan palveltua kohtuullisen ajan puitteissa. Turun koulutuksessa olen oppinut paljon mm. siitä, miten markkinoilla luodaan ihmisille tarpeita ja mielikuvia. Jos markkinoimme isosti jotain tapahtumaan liittyvää tuotetta, ei ihmisille välttämättä kelpaakaan korvaava tuote, jos markkinoitu tuote pääsee loppumaan.”

Tulevaisuuden näkymiä ja unelmia

Sohvanurkkauksen vieressä on leivontakirjojen kirjasto myös asiakkaiden käytössä. Ja onpa siellä Katin oma kirjakin Pink Lemonin parhaat – herkkubuffet kaikille, joka julkaistiin vuonna 2018.

Katista on tullut vegaanisten konditoriatuotteiden sanansaattaja ja syksyllä hän lähtee jakamaan tietojaan ja taitojaan isoille konditoriaketjuille. Opinnot eivät pääty Rastorin tuotekehitystutkintoon vaan seuraavana häämöttävät kasvatustieteiden opinnot, jotka vahvistavat valmiuksia kouluttajaksi paitsi omassa yrityksessä myös alan oppilaitoksissa.
Tulossa on syksyn Vegemessut, Wanhan sataman Laku & Salmiakki -messut, Lohjan Menneen Ajan Joulumarkkinat piparkakkutaloineen ja ties mitä muuta.

Entäpä tulevaisuuden unelmat, vieläkö niitä on?

”Tämä leipomisympäristö sopii minulle ja tunnen että maailma on minulle avoin ja mahdollisuuksia täynnä. Ehkä voisin lähteä joksikin aikaa vaikka Englantiin töihin kondiittoriksi, saamaan sieltä uutta oppia. Sitten pitäisi miettiä mitä teen kahvilalle ja toisaalta minulla on kaksi lastenlasta, joita olisi vaikea jättää pitemmäksi aikaa.”

Selkeä tavoite on pitänyt Katin unelman tuoreena ja vaikka töyssyjä on ollut matkan varrella, ne kuuluvat yrittäjän arkeen. Positiivinen elämänasenne ja vahva itsetunto ovat yrittäjän parhaat ominaisuudet. Ja pikkuisen onnea matkassa kuten vastikään arpajaisvoittona saatu Jopo, tietenkin pinkki!

Onnea ja menestystä Kati!

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.