VALIKKO
10.1.2017 22:44

Agatha Christie – Eikä yksikään pelastunut

Maikkarilla pyöri joulukuussa neliosainen brittiläinen jännityssarja Eikä yksikään pelastunut, joka pohjautuu Agatha Christien samannimiseen klassikkoteokseen. Moni tuttavani seurasi kyseistä sarjaa ja sai minutkin kiinnostumaan siitä. Päätin kuitenkin lukea ensiksi itse romaanin, ja jos se kolahtaisi, voisin katsoa sarjankin.

Eikä yksikään pelastunut on julkaistu vuonna 1939 ja suomennettu vuotta myöhemmin nimellä Kymmenen pientä neekeripoikaa. Kirjan nimeen iskenyt sensuuri ei ole ulottunut tarinaan asti, sillä romaanin tapahtumat sijoittuvat edelleen Neekerisaarelle. Kirjasta on olemassa useampiakin suomennoksia, tämä pokkariversio on suomennettu vuonna 2014 ja sen alussa on kerrottu hiukan taustatietoja Christien elämästä ja kirjan saamasta suosiosta.

”Kirja sai hyvän vastaanoton ja hyvät arvostelut, mutta tyytyväisin kaikista olin epäilemättä minä itse, sillä tiesin paremmin kuin kukaan arvostelija, kuinka vaikea tehtävä oli ollut.”
Christie muistelee.

Kirjan juoni rakentuu suljetun paikan teeman ympärille. Kymmenen toisilleen tuntematonta ihmistä saa kutsun saarelle. Joukkoon kuuluvat muun muassa poliisi, tuomari, harras uskovainen rouva ja nuori opettajatar. Saarella kutsutuille selviää, ettei kukaan oikeen tunnu tuntevan saaren omistajaa. Vieraiden palvelusväeksi palkattu pariskunta on saanut kirjeitse tarkat ohjeet illan kulusta, mutta heilläkään ei ole sen tarkempaa tietoa työnantajastaan.

Illallinen saarella saa arvaamattoman käänteen, kun vieraat ymmärtävät kutsujen lähettäjän tietävän heistä enemmän kuin he arvaavatkaan. Kun yksi vieraista kuolee yllättäen, myös yksi pöydän oudoista sotilaskoristeista katoaa. Vieraille alkaa valjeta, että talon jokaisessa makuuhuoneessa oleva lastenloru kymmenestä pienestä sotilaspojasta alkaa käydä karmivalla tavalla toteen.

Vieraat haravoivat saarta löytääkseen tunkeilijan. Kun huolelliset etsinnätkään eivät tuota tulosta, on joukkion pakko kohdata pelottava totuus: yksi heistä on murhaaja. Jokainen on epäiltyjen listalla, eikä kehenkään voi luottaa. Saarelta ei ole poispääsyä. Jokaisella on oma käsityksensä murhaajan henkilöllisyydestä.

”Tähän asti murhaajan on ollut helppo suorittaa tekonsa, koska uhrit ovat olleet epäluulottomia. Tästä lähtien tehtävänämme on epäillä jokaista. Varovaisuus on osa aseistusta. Älkää luottako kehenkään ja pitäkää silmänne auki!”

Eikä yksikään pelastunut on klassikko, enkä yhtään ihmettele miksi. Ei kannata kavahtaa sen vanhaa ikää, tarina toimii loistavasti vielä tänäkin päivänä. Vaikka kirja (onneksi!) fiktiota onkin, on se kuitenkin mielenkiintoinen kurkistus menneen ajan Englantiin. Kello viiden tee on juotava täsmälleen kello viisi, vaikka kuinka olisi murhaaja kintereillä.

Kirja on nopealukuinen ja luvut ovat lyhyitä. Kirja tempaa mukaansa heti alusta, ja sitä on vaikea laskea käsistään. Jännittäväkin se on, vaikka periaatteessahan lopputuloksen tietää jo kirjan nimestä. Minun oli alkuun vaikea muistaa kaikkia henkilöitä ja heidän luonteenpiirteitään, olisi varmaan helpottanut jos olisi kirjoittanut ne ylös paperille heti alkuun, niin ei olisi aina tarvinnut selailla kirjaa taaksepäin. Luinkin muutaman kirjabloggaajan tehneen niin, että he olivat kirjaa lukiessaan pitäneet muistiinpanovälineitä vieressään, kirjatakseen ylös omat epäilynsä murhaajan henkilöllisyydestä.

Vaikka olen nähnyt tarinan vuosia sitten näytelmänä, en enää muistanut miten kaikki päättyi. Minua jännitti kokoajan, että saako kirja arvoisensa päätöksen. Mikään ei ole niin ärsyttävää, kuin että hyvä kirja lässähtää huonoon loppuun! Niin ei onneksi käynyt, vaan loppu oli tarkalleen hiottu osa hienoa kokonaisuutta.

Eikä yksikään pelastunut on teos, josta voisi kirjoittaa sivukaupalla ja keskustella tuntitolkulla. Se käsittelee niin monia teemoja ja kysymyksiä, etten ihmettele sitä käytettävän esimerkiksi lukiolaisten opetuksessa. Minä pidin kirjasta, ja aion seuraavaksi katsoa siitä tehdyn sarjan. Nyt kun tiedän, mikä lopputulema on, voin seurata sarjaakin hiukan eri perspektiivistä.

Oletko sinä seurannut Eikä yksikään pelastunut -sarjaa tai lukenut kirjan? 

★ ★ ★ ★

299 sivua
1939 (suom. 2014)
Wsoy

 

Kommentit

 • Mari

  Kirjan olen lukenut jo teini-iässä ja se oli erittäin mieleenpainuva. Muutenkin olen lukenut Christien teoksia paljon, mutta tämä on niistä parhain.

   2
  • Anniina

   Pitäis itsekin lukea muutakin häneltä, teoksia kun tosiaan on paljon!

    0
 • Jenna

  Katsoin sen ohjelman ja se oli ihan todella hyvä!! 🙂

   1
  • Anniina

   Kiva kuulla! Mä oon nyt kattonu ekan jakson, hyvältä vaikuttaa kyllä 🙂

    0
 • akuville

  Miksi se on pitänyt vaihtaa pois kymmenestä neekiri patsaasta sotilas patsaaksi?
  Itse en ymmärrä miten se on rasistista jos se on siihen aikaan kirjoitettu milloin neekeri oli tavallinen sana.

   2

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.