VALIKKO
19.5.2017 11:21

Harhaanjohtajat – Vahvassa uskossa

Mediassakin paljon huomiota saanut, suomalaisia karismaattisia uskonlahkoja käsittelevä teos Harhaanjohtajat – vahvassa uskossa, on hämmentävää luettavaa. Entinen helluntalainen Terho Miettinen sekä rikosjournalismiin erikoistunut toimittaja Raija Pelli ovat kirjoittaneet teoksen kristinuskon varjolla tehdyistä väärinkäytöksistä ja hengellisestä väkivallasta. Kirjan lähdeaineisto koostuu tieteellisen materiaalin lisäksi yli kahdeksankymmenen henkilön kertomuksista sekä viranomaislähteistä.

Erilaisissa uskonyhteisöissä ja -lahkoissa on paljon hyviä puolia: ne vastaavat ihmisen tarpeeseen kuulua johonkin, tarjoavat yhteisöllisyyttä sekä saattavat antaa merkittävääkin tukea elämässä. Miettisen ja Pellin teos käsittelee kuitenkin uskonyhteisöjen nurjia puolia, sillä pahimmillaan vääränlainen uskonnollinen toiminta on traumatisoivaa ja tuhoavaa. Teos etsii vastauksia siihen, mikä motivoi lahkon jäseniä, miten he perustelevat tekemisensä ja minkälaisia ehtoja lahkon toiminta saattaa yksilön ajattelulle ja toiminnalle asettaa. Erityistä huomiota kiinnitetään karismaattisiin ilmiöihin, kuten kielillä puhumiseen ja ihmeparantamiseen.

Vaikka evankelisluterilainen kirkko menettää jatkuvasti jäseniään, ihmisten hengelliset tarpeet eivät ole katoamassa. Osa jäsenistä siirtyy vapaiden suuntien seurakuntiin. Teos esittelee aluksi kahdeksan Suomessa toimivaa/toiminutta uskonlahkoa, joukossa muun muassa 1980 -luvulla Otaniemessä syntynyt Koivuniemen lahko. Tapani Koivuniemen johtama lahko opettaa seuraajiaan nöyryyteen ja auktoriteettien sokeaan tottelemiseen ja Koivuniemen valta seuraajiinsa on suuri. Hän ohjaa muun muassa kannattajiensa pukeutumista, painoa ja kontakteja muuhun maailmaan.

”Jos perheessä on ongelmia, ne johtuvat tavallisesti siitä, ettei vaimo ole alamainen miehelleen. Lahkosta irtautunut nainen kertoo, että miehen herrana pitämiseen oli kahdenlaisia harjoituksia. Ensinnäkin oli suositeltavaa parin viikon ajan kutsua miestään herraksi. […] Toinen tapa oli ryömimiskoulu. Osa naisista ryömi tai polvistui päivittäin aviomiehensä edessä. Ohjeet tulivat Koivuniemeltä.”

Esimerkit lahkojen toimintatavoista ovat todella hämmentävää luettavaa, monta kertaa mietin, että voiko tämä olla tottakaan ja vielä nykypäivän Suomessa. Äärimmäisin esimerkki oli Nokia Missio -nimellä tunnetun hengellisen lahkon tapaus, jossa itsemurhan tehnyttä miestä yritettiin herättää henkiin yli tunnin ajan mm. puhumalla kielillä ja kehottamalla vainajaa avaamaan silmänsä. Irvokkaassa tilaisuudessa oli mukana myös itsemurhan tehneen miehen lapset. Huolestuttavaa onkin, millaista hengellistä väkivaltaa juuri lapset joutuvat kokemaan erilaisissa suljetuissa yhteisöissä. Esimerkiksi lyhyessä ajassa lukuisia seuraajia saanut, uuskarismaattisen Uskon Sana -yhteisön johtaja Patrick Tiainen on kertonut puheissaan lasten olevan Jumalan sotilaita. Tiaisen tilaisuuksiin osallistuneilla lapsilla on todettu esiintyvän pelkotiloja ja yökastelua.

”Tiainen on matkustanut ympäri Suomea hengästyttävällä tahdilla ja herättänyt runsaasti keskustelua. Hänen juttunsa ovat korkealentoisia ja aiheuttavat kummastusta. Omien sanojensa mukaan hän on muun muassa käynyt taivaassa ja pystyy ajamaan autoansa silloin tällöin ilman polttoainetta.”

Vain 22 -vuotias Tiainen tosin erosi ainakin väliaikaisesti yhteisönsä johdosta muutama kuukausi sitten. (Siitä lisää täällä.)

Uskonlahkojen esittelyn jälkeen teos esittelee yhteisöjen toimintatapoja psykologian teorioita apuna käyttäen. Mikä selittää ihmeparantumiset tai kuolemanrajakokemukset? Mikseivät uskonyhteisöissä tapahtuvat rikokset ja väärinkäytökset tule ilmi? Miten muun muassa musiikkia ja seksuaalisuutta voidaan käyttää vallan välineinä ja manipuloinnin keinoina? Kirja tarjoaa vastauksia ja ajattelemisen aihetta moniin kysymyksiin ja teemoihin, joita olen itsekin pohtinut.

Pidin kyllä teoksesta, erityisesti alkupuolesta, jossa esiteltiin lahkojen toimintaa. En kuitenkaan voinut olla huomaamatta tietynlaista ”sensaatiohakuisuutta” kirjassa ja kirjoitustyylissä. Välillä elävä kieli toimi ja oli ihan hauskaakin, mutta tietokirjaksi mainostettua kirjaa luettaessa odotukset ovat siinä, että kirja ei asetu kenenkään puolelle tai yritä tieten tahtoen luoda tarpeetonta vastakkainasettelua. Ongelma saattaa selittyä sillä, että kirjan toisella kirjoittajalla on omakohtaisia negatiivisia kokemuksia karismaattisen lahkon toiminnasta. Tulee väkisinkin verrattua vastikään lukemaani Aila Ruohon teokseen Vartiotornin varjossa, joka käsitteli jehovantodistajien yhteisössä esiintyvää hengellistä väkivaltaa erittäin asiallisesti ja kattavasti.

Teos on herättänyt runsaasti keskustelua mediassa, tässä vain muutama esimerkki kohuotsikoista:

Uutuuskirja: Maallikkosaarnaaja loi itsestään kuvan heikkona ja köyhänä – keräsi vuosien aikana itselleen kunnon omaisuuden. (Iltalehti 12.4.2017)

Itsemurhan tehnyttä miestä yritettiin herättää henkiin – järkyttävä tilaisuus oli ystävälle liikaa. (Iltalehti 12.4.2017)

Ensin pommitetaan rakkaudella, sitten vaaditaan kohtuuttomia – näin uskonlahkot manipuloivat meitä (Yle 13.4.2017)

Kirja on nopealukuinen, mielenkiintoinen ja varmasti tunteita herättävä, suosittelen tutustumaan ja muodostamaan oman mielipiteen. Uskonlahkoista jonkin verran lukeneena ja niistä kovasti kiinnostuneena teos antoi paljon uutta tietoa ja ajattelemisen aihetta.

★ ★ ★ ½
228 sivua
2017
Docendo

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.