VALIKKO
29.7.2016 18:39

Jukka Virkkunen – rautakauppiaasta kuvataiteilijaksi

Jukka Virkkunen elätti itsensä rautakauppiaana Brasilian Londrinassa kahdeksan vuotta. Nyt hän tekee työkseen taidetta ja on kiitollinen siitä, mitä itsestään ja elämästä kaukana oppi.

Jukka Virkkunen haaveili kuvataiteilijan ammatista jo lapsena. Mutta aikuinen hän ajatteli, ettei taiteella voi elää, ja koko haave unohtui. Maalaaminen unohtui vähitellen kokonaan, seitsemäksi vuodeksi.

Niin kuin haluat elää

Virkkunen muutti Brasiliaan vaihto-oppilaaksi, rakastui ja jäi sinne. Pariskunnan yhteinen rautakauppa oli vähän niin kuin ruotsalaisten Clas Ohlson. Virkkunen myi pienrautaa, lamppuja, johtoja ja putkia.

Kauppa pyöri mukavasti, ja sillä tuli toimeen.

Kerran tuli mieleen kokeilla, miltä se maalaaminen tuntuikaan. Se tuntui todella hyvältä. Työtilana oli pikkuruinen takavarasto, ja ensimmäinen maalaus oli kooltaan 2×1,20 m.

onnellisuuden puutarha

Jardim de felicidade, Onnellisuuden puutarha

Maalauksia alkoi kertyä pikavauhtia. Lopulta Silvia-vaimo totesi, että niistä on päästävä eroon, kun kodin kantokyky alkoi tulla vastaan. Kahden viikon päästä Facebook-sivun perustamisesta myytiin ensimmäinen teos.

Rautakauppias alkoi opiskella taidetta liikkeensä sulkeutumisajan jälkeen iltaisin ja suoritti tutkinnon paikallisessa yliopistossa. Onnekkaitten sattumien kautta Virkkunen tutustui muiden muassa Jose Gonsalveziin, jonka osaaminen ja tyyli tekivät häneen ison vaikutuksen.

Päätös kuvataiteilijaksi ryhtymisestä ei kuitenkaan päästänyt helpolla. Virkkunen pohti Silviansa kanssa ääneen, että jommankumman täytyy varmaan sairastua, ennen kuin tarvittava rohkeus uuteen ratkaisuun löytyy.

Niin kävi, Silvia selvisi aivoinfarktista. Se muutti arvojärjestystä ja teki tilan uudelle. – Elä niin kuin haluat elää, se on yllättävän vaikeaa. Vaikka mä oon tullut siihen tulokseen, että jos elää kliseitten mukaan, tulee eläneeksi aika onnellista elämää, Virkkunen hymyilee huojentuneena.

Tavallisen ihmisen asialla

– Haluaisin tehdä erityisesti seinämaalauksia, ajatuksella, hyvännäköisiä, julkisiin tiloihin, Virkkunen kaavailee nyt.

Virkkusen teokset ovat abstrakteja, geometrisia ja niissä on vahva, kirkas värimaailma. Erikoismaalilla saa aikaan kohokuvioita, jotka ovat Virkkuselle tyypillisiä. Väriä on käytetty paksuja kerroksia, ja tekniikat ovat kokeilevia. Esimerkiksi haarukka käy hyvin paksun maalipinnan käsittelyyn.

– Tykkään kokeilla. Vaikka epäonnistuisin täysin, voin saada siitä uuden idean.

– Kun Silvialle sanottiin aivoinfarktin jälkeen, ettei hän enää koskaan saa syödä kananmunaa, mä sanoin, että sitten mä teen sulle sellasen. Maalasin litsahtaneen kananmunan For my lover.

for my lover – kopio

Taiteilijana Virkkunen on tavallisen ihmisen asialla. Hän vierastaa taiteeseen joskus liittyvää elitismiä, ja hänestä tavalliselle taulunostajalle ainut kriteeri saakin olla, näyttääkö taulu ostajasta hyvältä. Perusteilla olevan taideyrityksen avulla Virkkunen toivoo madaltavansa kynnystä taiteen äärelle entisestään.

– Haluan, että kaikilla voisi olla iloisia tauluja seinillään! Haluan, että galleriaan menemistä ei tarvitse pelätä.

Koska ihminen on hauras, täytyy olla rohkea

Virkkusen luokassa Norssilla kävi kolmannen luokan vesiväritunnilla tutustumassa ryhmä moskovalaisia kuvataideopettajia. ”Tästä pojasta tulee kuvataiteilija”, yksi heistä totesi. Niin tuli.

– Kun unelman toteutuminen tapahtuu omalla kohdalla, se tuntuu tosi ihmeelliseltä, Virkkunen hymyilee.

Pariskunta on muuttanut vastikään Suomeen ja työskentelee Helsingissä. – Ei tullut syöpää, niin kuin puhuttiin, tuli aivoinfarkti. Ruvettiin Silvian kanssa miettimään, että elämä on niin lyhyt ja hauras, että täytyy tehdä sellaista, mitä haluaa tehdä.

Tulossa olevassa näyttelyssä Saladas de Frutas Silvian ja Jukan kulttuurit sekoittuvat iloiseksi, herkulliseksi hedelmäsalaatiksi. Teokset ovat syntyneet Brasiliassa ja Suomessa. Tervetuloa katsomaan ja kokemaan!

näyttely_saladas

Lisätietoja:

Silvia Vizoni
silvia@jukkavirkkunen.com
+358 44 972 8831

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.