VALIKKO
16.5.2016 19:16

Lehmusten juuret ja leidien talo

Kaupallinen yhteistyö: Teeleidi, Lutakon Leidi

On harvinainen hetki: Teeleidin Anne Savela ja Lutakon Leidin Marja-Liisa Tikkala istahtavat saman pöydän ääreen. Leidit ovat naapureita sekä kodeissaan että yrittäjinä.  Aurinkoisessa kohdassa pihaa tarjotaan tänään sekä teetä että kahvia.

Teeleidin ja Lutakon leidin yhteinen kotipaikka, upea Yrjö Blomstedtin suunnittelema jugend-henkinen rakennus, on rakennettu tehtaanjohtajan perheen asunnoksi vuonna 1912. Silloin nykyisen Lutakon alueelle perustettiin vaneritehdas.

IMG_0100

Joki virtasi noihin aikoihin Schaumanin puistotien kohdalla – tehtaan johto muutteli joen uomaa, miten tarve oli. Nimensä tie onkin saanut vaneritehtaan perustajan Wilhelm Schaumanin mukaan.

Nykyisen Lutakon Leidin saunarakennuksessa toimi silloin leipomis- ja pyykkihuone, ja laituri laski vierestä suoraan joelle.  Pyykkihuoneessa oli ihme, juokseva vesi.

Koivuvanerista tehtiin teen pakkauslaatikoita

Lutakon leidi

Vaneritehtaan koivuvaneri oli erinomaista materiaalia teen pakkaamiseen, ja sitä alettiin käyttää ympäri maailmaa. Kaupunkilaiset eivät päässeet vaneritehtaan alueelle: sinne kurkisteltiin radan yli. Portilla seisoivat vartijat. Muurien suojissa tehtaan työväki perheineen, enimmillään 1500 työntekijää, muodosti tiiviin ja elävän yhteisön.

Enimmillään leidien talossa asui viisi perhettä, ja siksi siinä onkin viisi sisäänkäyntiä. Talo vilisi elämää. Kun tehtaan väki piti juhlia, pikkupojat laskivat patjoilla pitkin talon pitkiä portaita. Rakennuksen nurkkakoristeet ja katon lappeet juttelevat edelleen jännittäviä tarinoita menneiltä kymmeniltä.

Lähellä sijaitseva Schaumanin linna on näyte tehtaanjohtaja Krookin määrätietoisuudestä: hän rakennutti linnan ilman tehtaan omistajien lupaa. Aamuisin Krook kipusi linnansa torniin, jotta näkisi töihin tulevat alaisensa ja laajalle levittyvät tiluksensa. Palvelija toi hänelle joka-aamuiset teet pitkin pieniä rappusia.

Risteyksissä

Tilausravintola Lutakon Leidi on toiminut tehtaanjohtajan talossa jo yksitoista vuotta. Teehuoneen omistaja Savela päätyi rakennukseen kaksi vuotta sitten, kun hän naapuri-Tikkalan kanssa iltaa viettäessään haaveili tee-tastingin järjestämisestä.

Kokenut Tikkala tarjosi Savelalle ensimmäistä tastingia varten Lutakon Leidistä puitteet ja jopa asiakkaat. – Se oli uskomatonta! Savela muistelee.

Talon yläkerrassa kahden yrityksen tiloja yhdistää salaovi, ja naapurukset saattavat nykyisin vinkata asiakkaita toisilleen. Lutakon Leidin puolelta saa maittavaa ruokaa ja Teeleidistä vaikkapa mukavat tuliaisviemiset.

Nyt Teeleidi on kasvusuunnassa, ja Lutakon Leidin isäntä ja emäntä tekevät pehmeää laskua eläkettä kohti.

Tarinoiden juurilla

IMG_0110

Teeleidille on löytynyt vakiasiakaskunta, ja vanhoille tarinoille syntyy upeaa jatkoa. Lehmusten alla on solmittu sormuksenmuotoiset lupaukset rakkaudesta. Samasta rakkaudesta syntyneen lapsen ristiäiset vietettiin Teeleidin tiloissa tammikuun pakkasilla, ja kastevedellä kasteltiin lumen läpi lehmusten pitkiä juuria.

Lutakon Leidissä juhlia järjestetään ristiäisistä muistotilaisuuksiin, ja monilla juhlijoilla on jokin sidos tehtaan historiaan. Silloin talon tarinat tarjoavat perheen juhlille mittaamattoman muistoarvon, ja koko elämänkaaren juhlat saatetaan haluta viettää samassa tärkeäksi tulleessa paikassa.

IMG_0139

Tehtaanjohtajan talon juuret ovat kuin pihan lehmuksilla, ja ne on haluttu kaikissa remonteissa säilyttää. Ikkunoita on monenmuotoisia. Pihapuolen ikkunoiden koristeet, Blomstedtin ruusut, kuvaavat visakoivun sahattua päätä. Sisällä tapetit ovat jugendin henkeen, ja lattiat enimmäkseen tehtaan omasta vanerista.

Ei ihme, että asiakkaat kuvaavat paikkaa voimaannuttavaksi ja inspiroivaksi. Koko rakennus on kuin ikkuna aikaan, jota ei enää näe.

Tuntuuko Teeleidin punaisten sohvien kohdalla vieläkin hymy, joka siinä paikassa vihityllä morsiamella säteili kasvoillaan? Vai siinä kohdassa, jossa suklaasuihkulähteessä kauluspaitansa rusehtanut pikkupoika hihkui Lutakon Leidin emännälle: ”täti sä et tiedä mitä tuolla sisällä on!

Kommentit

 • tuulikki

  Hei!
  En löydä teidän sivuilta siemen näkkileivän ohjetta.
  Voisitteko auttaa.
  Kiitos

   0
  • Vilja

   Hei Tuulikki! Nyt kävi tuuri: minulla on sellainen, vaikkakaan ei sivuilla 🙂

   2 dl maissijauhoja
   1 dl auringonkukansiemeniä
   1 dl pellavansiemeniä
   1/2 dl rypsiöljyä
   2 dl keitettyä vettä

   Sekoita, tasoita levyksi kahden leivinpaperin välissä ja paista 45 min/ 150°. Pikkuruisen suolaa päälle. Nam!

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.