VALIKKO
15.8.2016 12:53

Mutta tutkinto puuttuu

Kaupallinen yhteistyö: Jyväskylän aikuisopisto

Olen kertonut monta onnistumistarinaa, uusia upeita ammatteja ja ensimmäisiä hyvältä tuntuvia. Entä jos ammattikentillä ei ole onnistanut ensinkään? Entä jos ikä alkaa lähestyä kolmeakymmentä ja työ toisensa jälkeen jää saamatta – kun ei ole sitä muodollista koulutusta.

Voit aloittaa – vaikka nyt

Aikuisopiston kautta 20–29-vuotias voi hakeutua sujuvasti ammatilliseen koulutukseen, vaikka aiemmin olisi pudonnut ja jättänyt kaikki koulut kesken.

– Meille voi tulla, vaikka kaikki olisi ihan auki, Jyväskylän aikuisopiston Nuorten aikuisten osaamisohjelman opinto-ohjaaja Johanna Huttunen kannustaa. – Jokaiselle räätälöidään ihan oma opintopolku.

– Yksikin merkonomiopiskelija aloitti äskettäin suoraan työssä oppimisella, ja se oli ihan ok. Opiskeluvalmiuksien lisäämiselläkin voi aloittaa, esimerkiksi tietotekniikan alkeilla, jos niille on tarvetta.

033-ao-vaatetus-web-srgb-2358

Ryhmiä alkaa pitkin vuotta. – Aina on auki hakuja, ja nyt niitä on tosi paljon. Ja myös joustavat aloitukset ovat mahdollisia, ihan omalla aikataululla.

Koulutusaloja on kymmenkunta, ja tutkintoja vielä huimasti enemmän; kokki, yrittäjä, siivousteknikko, maalari, tuotekehittäjä, lähihoitaja, valokuvaaja, hieroja, levymestari, autonkuljettaja, ylipanostaja, sähköasentaja, vartija…

Omanlainen palapeli

Mutta entä jos opiskelijaksi siirtyminen tuntuu liian isolta riskiltä? Jos tuntuu helpommalta sitkutella ilman koulutusta ja uusia yrityksiä?

– Tärkeintä on se, mitä osaat jo. Sitten katsotaan, mitä vielä tarvitaan, jotta saa tutkinnon ja työllistyy helpommin, Huttunen yksinkertaistaa.

Oma kiinnostus on opintojen lähtökohtana, ja ajatukset mahdollisesta tulevasta työstä.

– Minkälaiset työajat tuntuvat hyvältä, esimerkiksi? Ulkotyötä vai sisätyötä? Työtä koneitten vai enemmän ihmisten kanssa? Onko vuorotyö ok vai olisiko esimerkiksi koulunkäynnin ohjaaja lähihoitajaa toimivampi ratkaisu? Tai löytyykö harrastuksista jokin mielenkiinnon kohde, jonka pohjalle voi alkaa rakentaa tutkintoa?

Tarvittaessa tutkinnon osia voi yhdistellä eri tutkinnoistakin niin, että niistä saadaan opiskelijalle järkevä kokonaisuus. – Näyttöpohjaiset tutkinnot voivat olla hyvinkin eri mittaisia. Opiskeluaika venyy ja lyhenee osaamisen ja tavoitteen mukaan.

Esimerkiksi logistiikan perustutkinnon voi saada alle vuodessa. Myös myynnin ammattitutkinto on noin vuoden mittainen paketti.

Aikuiskoulutus on tekemistä

Parhaimmillaan – työelämänäkökulmasta – tutkinto taittuu kahdella lähipäivällä kuukaudessa työn ohella. Joka tapauksessa alan töihin pääsee käsiksi nopeasti opintojen alettu ja työssäoppimisjaksoilla voi tienata, jos osaamista jo on ja sopiva paikka löytyy.

– Aikuiskoulutuksessa on tosi vähän yleisiä, yhteisiä aineita. Voi olla, että luokassa, hallilla tai keittiössä vierähtää vain muutama viikko ennen ensimmäistä harjoittelua.

009-lievestuore-srgb-3482

– Joskus näyttötutkintoperustaisessa opiskelussa kynnykseksi muodostuu oman tutkintosuunnitelman tekeminen, vaikka käytännön tekeminen onnistuisi ongelmitta. Nyt siihenkin paperihommaan on enemmän tukea ja ohjausta saatavilla, Huttunen rohkaisee. – Ja muutenkin tukea löytyy, jos oppimisessa tai elämäntilanteessa on haasteita.

– Oleellista on tunnistaa omat tavoitteensa. Ei tarvitse tavoitella huippusuorituksia, se paperi taskuun saa olla sellaisenaan ihan riittävä tavoite.

066-ao-elintarvikeala-netti-srgb-3573

Oppi-Online-ohjauspalvelun kautta on ehkä helpointa lähteä liikkeelle, tai voi laittaa myös minulle sähköpostia, niin päästään alkuun, Huttunen rohkaisee. – Kuka tahansa voi ottaa yhteyttä! Meillä on päivystys joka arkipäivä klo 12–17 numerossa 040 341 5055.

Jatkamme Huttusen kanssa vielä työstä ja tavoitteista. – On hyvä haastaa itseään lähtemään uusillekin alueille ja toisaalta hyväksyä omat reunaehtonsa niin kuin ne ovat ja ottaa tavoitteet niiden mukaan.

2016-08-08 13.59.18

Lisätietoja:

Opinto-ohjaaja Johanna Huttunen

johanna.huttunen@jao.fi

p. 040 341 6415

__

Kuvat: Jyväskylän aikuisopisto/ Tero Takalo-Eskola, Johanna Huttusen kuva/ Vilja Paavola

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.