VALIKKO
20.4.2016 16:38

Nähdään ajatuksia

Kaupallinen yhteistyö: Kuvitellen Oy

Päässä oli yhtä aikaa liian paljon, ja vähän monimutkaisia, tekemisiä. Jos niistä puhui, piti puhua asioista peräkkäin. Se ei tehnyt oikeutta kokonaisuudelle. Sama juttu kirjoittamisessa.

Tiina Hoskari keksi visuaalisen ajattelun vähän vastaavassa tilanteessa.

Visuaalinen ajattelu tehostaa tiedon jakamista ja muistamista

Visuaalinen ajattelu on piirtämällä ja näkemällä ajattelemista. Se on yhdellä silmäyksellä erottuvia kokonaiskuvia, joissa tarkemmalla katsomisella erottuvat myös yksityiskohdat suhteessa toisiinsa.

Etuna on vahva muistijälki.

Koulutuspäivässä oli valtion virkaihmisiä, yrittäjiä ja kouluttajia, eikä ihme. CrazyTownin aulatila pulppusi sellaista intoa, jota ei ehkä ihan kaikissa koulutuspäivissä kohtaa.

Ei tarvinnut ”osata piirtää”. Lähdettiin liikkeelle perusmuodoista, nelikulmioista, ympyröistä ja kolmioista. Sitten niitä alettiin yhdistellä. Käytettiin erilaisia viivoja.

visuaalinen ajattelu, graphic facilitating, kuvitellen

Harjoiteltiin perussymboleita, metafora-ajattelua ja sommittelua. Erilaiset ihmishahmot onnistuivat nelikulmiolla, ympyrällä ja muutamalla viivalla. Kaupunki syntyi laatikoista ja viivoista.

Keksitty Kaliforniassa

Olen aina ajatellut piirtämällä. Visuaalisen ajattelun päivässä piirtäminen kuitenkin nopeutui ja tehostui. Kuvakokonaisuuden rakentumisesta tuli simppelimpää.

Helpotti kummasti, kun sain sommiteltua kuvallisen vuosikellon itselleni. Siitä piirustelussa juuri on kyse: tärkeintä on prosessi, joka mahdollistaa ideoiden, ajatusten, suunnitelmien ja mielikuvien muuttamisen yhdellä silmäyksellä näkyvään muotoon. Piirusteluksi kouluttaja kutsuu tekemistä siksi, että piirtäminen liitetään usein taiteellisuuteen, eikä piirustelussa ole kyse siitä.

visuaalinen ajattelu, graphic facilitating, kuvitellen

Kun Tiina perusti Kuvitellen-firman, hän oppi, että piirtämällä ajatteleminen on keksitty jo 60-luvulla San Fransiscossa. Sikäläiset konsultit tarvitsivat uusia, luovia keinoja ongelmien ratkomiseen ja isojen kokonaisuuksien hahmottamiseen.

Nyt visuaalinen ajattelu on levinnyt vähitellen ympäri maailmaa, ja Kuvitellenkin on kouluttanut ja live-visualisoinut jo reilun viiden vuoden ajan.

Piirustelun hyödyntäminen ajattelun ja kommunikoinnin tukena on kuitenkin paljon vanhempaa, jopa yksi maailman vanhimpia asioita. Olikohan se jopa ennen kieltä?

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.