VALIKKO
8.3.2016 21:30

Simo tekee puhuttelevan kauniita kenkiä

Nahkat ovat punaisia, ruskeita, mustia ja vaikka minkävärisiä. Ne ovat peräisin strutseista, lampaista, sioista, naudoista ja vuohista. Laatikossa on itseparkittu mateen nahka.

Jyväskyläläinen Simo Nousiainen tekee kenkiä käsityönä. – Teen kaikkea ortopedisista pilkkisaappaista kalannahkaisiin korkokenkiin.

simo nousiainen, suomen mittajalkine, kuvaaja liisa salonenm kengät käsityönä

Kengäntekijä pitää pajaansa sennäköisenä, että siellä todella tehdään käsin töitä.

Tie poliisista käsityöläiseksi on kulkenut sattumien, harrastusten ja ystävän isän suotuisalla myötävaikutuksella. Suomen Mittajalkine perustettiin vuonna 2013 ”näin tämän kuului mennä” -tunnelmissa.

– Haluan luoda kauneutta käytännöllisellä ja kestävällä tavalla, Simo juttelee.

Yrityksessä työskentelee Simon lisäksi Jorma Katainen, jonka erityisosaamisalaa on jalkojen anatomia. Simo vastaa viime silaukseen asti kenkien estetiikasta.

simo nousiainen, suomen mittajalkine, kuvaaja liisa salonen, kengät käsityönä

Käsityöläisen työmaiharit kelpaisivat monelle kaupunkiinkin.

Kuka kengillä kulkee

Tyylikkäiden ja tyyriiden kenkien tekijä ei itse aina ole ollut kenkäfriikki. Hän on realistisen tilannepukeutumisen kannattaja: kaupungille ei lähdetä metsäkengissä, eikä metsään kaupunkikengissä.

– Ideaalikengät ovat hyvistä materiaaleista valmistetut, tarkoituksenmukaiset kengät, jotka henkivät asiakkaan persoonaa.

Koska asiakkaaseen tutustuminen on keskeinen osa valmistusprosessia, jokainen asiakas haastatellaan ennen ensimmäistenkään mallikuvien piirtämistä.

– Parhaimmillaan asiakas alkaa upeat, sopivat kengät jalassaan käyttäytymään kuin parempi versio itsestään.

– Upeaa olisi tehdä kengät esimerkiksi Jenni Haukiolle. Hänen olemuksensa suorastaan vaatii saada kävellä kalannahkaisilla kengillä.

Motiivina halu auttaa

simo nousiainen, suomen mittajalkine, kuvaaja liisa salonen, kengät käsityönä

Jos asiakkaalle ei löydy sopivaa lestiä, sellainen tilataan tai muokataan olemassa olevista.

Täysin jalkojen ehdoilla tehdyissä kengissä on tehdaskenkiin verrattuna ylivertainen istuvuus ja käyttömukavuus.

– Niille, ketkä ovat koko ikänsä hävenneet jalkojaan, haluan aina tehdä ekstrapalveluksen.  Haluan tehdä niin hienot kengät, että niistä voi olla ylpeä.

Tällä hetkellä tekeillä on muun muassa ortopediset T-remmikengät.

Niissä kengissä puhuttelevinta on solki. Solki on koristeena, valesolki, ja remmi kiinnittyy oikeasti sen alla olevalla tarralla. Reumaattinen asiakas ei pysty käsittelemään pikkuruista solkea, mutta tarran hän saa omin käsin kiinni.

Työpöydällä on myös siniset loaferit, jotka vasta tarkemmin katsottuna ovat erikoisenmuotoiset.

– Kerran minulle soitettiin sairaalavuoteelta ja pyydettiin kenkiä, joilla lähteä sairaalasta. Oli perjantai-iltapäivä, ja asiakkaan piti päästä lauantaiksi töihin.

simo nousiainen, suomen mittajalkine, kuvaaja liisa salonen, blogisti vilja paavola, kengät käsityönä

Tässä neulosta punotaan lestille.

Kappale meidän ja maailman välillä

Kenkäkäsityöläisen suurin asiakas on yllättävästi Keski-Suomen sairaanhoitopiiri. – Se on paitsi tasa-arvoa, myös huomattavasti edullisempaa kuin se, että asiakas ilman toimivan sopivia kenkiä tarvitsisi nykyistä enemmän kotiapua tai joutuisi jopa vuodepotilaaksi.

– Kengät ovat pieni, mutta äärimmäisen tärkeä kappale meidän ja maailman välillä, kengäntekijä kuvaa hymyillen.

– Ne ovat tärkeä osa jalkojen hyvinvointia ja parhaimmillaan kuin taikakaluja tai rituaaliesineitä.

Ollaan kuvaajan kanssa lähdössä, kahvi on jäähtynyt ja paja katsastettu. Minä kokeilen vielä hyllystä kalakenkiä.

Kenkien korko on veistetty puusta, ja päällinen on vaaleaa lohen nahkaa. Voivatko jalat tunnistaa materiaalin laadukkuuden?

Simo ei pidä kokeilukenkiä ihan täydellisinä. Ne ovat syntyneet harjoitustyönä. – Tuon etuosan ajattelin kuvaavan lohenpyrstöä.

JXT03223

Ensimmäiset varsinaiset kengät Simo teki aikoinaan omiksi vihkikengikseen. Vaimo teki itselleen omat, eikä Simo ole niistä yhtään vähemmän ylpeä kuin omistaan.

Kuvat: Liisa Salonen

Kommentit

 • Liisa Souru

  Kauniita, uniikkeja kenkiä! Olen joskus harkinnut kenkien teettämistä. Se voisi olla ratkaisuna pienen aikuisen kenkäongelmiin.

   0
  • Nimetön Vilja

   Hyvä idea, Liisa! Taatusti sopivia ja sopusuhtaisia kopoja:)

    0
 • Meri

  Upeeta! Alkoi heti mietityttää, että millaiset kengät mun jalkaan sopivat uniikit kengät olisi 🙂

   0
  • Vilja

   Meri, niin mulleki kävi, enkä tietty malttanut olla kysymättä mistä asiantuntija lähtisi liikkeelle näiden jalkojen kanssa 🙂

    0
    • Vilja

     Ei kuulemma ilman haastattelua – ei riitä että minä haastattelin häntä 🙂 – voi sanoa, mutta ihan pienellä tinkaamisella sain lähtökohtaehdotukseksi turkoosit T-remmikengät viiden sentin korolla. Ei paha!

      0
 • Meri

  Ei todellakaan paha! Kyllä sitä itselleen lahjaksi vois tuollaset jonku kunnioitettavan iän saavutettuaan hommata. Mikä se ikä sitten on..en tiiä. 30v tuntuu jostain syystä ihan pennulta vielä 😀

   0
  • Vilja

   Jep, niinpä vois, eikä sen ehkä tarvi olla edes pyöreitä? 33-vuotisinvestointi? 😛

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.