VALIKKO
5.4.2016 20:14

Töissä syntymähetkissä

Joskus teksteille käy niin kuin vauvoille, ne syntyvät eri aikaan kuin oli ajateltu. Jos saa useampia vauvoja tai tekee useampia tekstejä, oppii, että syntymäkerrat voivat olla keskenään hyvin erilaisia.

Vauva on sellainen ihme, että on vaikea keksiä montaa suurempaa. Senni saa tehdä töitä sellaisten ihmeiden syntyessä.

Seksuaaliterveyden ja odottamisen ammattilainen

Ennen kätilön koulutukseen hakeutumista Senni Lipponen harkitsi muun muassa merimiehen, stuntin ja arkkitehdin ammatteja.

Juuret kätilöksi on helppo löytää jo varhempaa: murrosiän alettua Senni oli kaveripiirissään se, joka mielellään sparrasi naisten asioissa. – Tyyliin tämä on tamponi, ja näin sitä käytetään, Senni hymyilee itselleen.

– Kätilö mielletään usein synnytyksen ammattilaiseksi, vaikka todellisuudessa hän on kokonaisvaltainen seksuaaliterveyden ammattilainen. Työn ydintä on naisen elämän mukana kulkeminen, teinitytöistä mummoihin. Toki synnytys on se intensiivisin kohta.

– Kätilöt odottavat hirveästi. Kun kaikki menee hyvin, silloin odotetaan. Tämä työ on opettanut odottamista, kätilö hymyilee.

Naarasleijonan voimat

Kun Senni kuvaa synnyttäviä äitejä, hänen silmissään tuikkivat tähdet.

– He ovat kuin naarasleijonia. On upeaa kerta toisensa jälkeen nähdä se voima ja itseluottamus, mikä naisissa on – ja ehkä myös auttaa sitä tulemaan esiin.

Kauneimmillaan kätilö saa seurata keskittymistä, rakkautta, lämpöä, luottamusta ja voimaa, kun syntyvän ihmisen äiti ja isä vievät yhdessä pitkän urakan läpi.

– Toivoisi ihmisten ymmärtävän, kuinka paljon voimaa ja potentiaalia heistä löytyy. Mielessä ja ruumiissa on valtavasti voimavaroja, joilla voi mennä yli ja läpi ihmeellisistä asioista, kätilö pohtii.

Synnytyssalissa isojen tunteiden naapurista löytyy komiikkaakin: kerran radiossa soi juuri sillä hetkellä ”Väinö, Väinö, missä on se Väinö, jo näkyy silmät ja suu”.

JXE01379

Haastattelu sopii mukavasti työpäivän ja sirkusharrastuksen väliin: istuskelemme Pasilan eli parkour- ja sirkusakatemian aulatilassa. Se on Sennin rakas vastapaino rakkaalle työlle.

Hetki

– On käsittämätöntä ja uskomatonta, miten tarkoituksenmukainen koko syntymisen prosessi on. Äidissä ja vauvassa on hirveän paljon muuttujia, ja kuitenkin juuri syntynyt lapsi osaa oppia juuri ne asiat, jotka siihen hetkeen kuuluu.

– En ole mitenkään hengellinen ihminen, mutta kun vauva avaa ensimmäisen kerran silmät… Se on aina yhtä hienoa ja saa nöyrtymään.

Jostain syystä olemme kaikki hetken hiljaa, Senni, kuvaaja ja minä.

– Vaikka ei esimerkiksi imetyksen aloittaminen mikään töpseli-pistorasia-juttu ole, Senni hymyilee. – On hienoa, jos voi auttaa äitiä ja vauvaa yhdessä oivaltamaan, miten se sujuu.

En ole koskaan synnyttänyt, enkä ymmärrä sen ihmettä.

Ajattelen tekstejä. Myös tekstien syntymähetkellä tarvitaan sekä ponnistelua että luottavaa heittäytymistä prosessiin. Välillä täytyy odottaa, tulee intensiivisiä kohtia, ponnistuspaikkoja ja sitten ihmetyksensekainen ilo siitä, mitä syntyi.

”Jos huomaat pelkääväsi jotakin, niin ota se käteen ja tutkistele sitä vähän tarkemmin. Mitä tarvitsisit, ettei tarvitsisi enää pelätä?”

Kuvat: Liisa Salonen

Kommentit

 • Riikka

  Tekstit ja vauvat eivät myöskään välttämättä synny silloin kun synnyttäjä haluaisi. Mutta sitten kun synnytys on käynnissä, se on menoa. (Mä kirjoitin tänään kaksi postausta.)

   0
  • Vilja

   Näinpä juuri, salamoita, maratoneja ja joskus monikkoja:)

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.