VALIKKO
7.6.2016 19:49

Värit vahvoja niin kuin tunteet

Teokset ovat vahvempia kuin muistin. Muisto-kahvilan pöydissä istuu siellä täällä kahvittelijoita. Haluaisin tietää, millä tavalla ystäväni Sari Laitisen Tunne-näyttelyn teokset ovat koskettaneet heitä.

Rikkinäisinäkin ehjät ihmiset

– Olen halunnut vangita jokaiseen teokseen pienen, intensiivisen hetken, Laitinen kuvaa.

Taiteilijalle itselleen tärkeä teos on kyljellään sulkeutuneessa asennossa makaava nainen.

– Teos kuvaa minulle ”teflon-ihmistä”, joka ei tuo tunteitaan julki.

Näyttelykokonaisuuteen valittujen teosten tunnelma ja tunteet vapautuvat teos teokselta. Tunne-sarjan kaksi nimetöntä teosta voi nähdä kokonaisuuden taitekohtana. Niissä kuvatut ihmiset ovat vapautumassa naamioistaan: toisella on kädessään naamari ja toisella peruukki.

– Sen sijaan, että peittää rikkinäisyyden, jota meissä kaikissa on, sen voi nähdä lempeästi ja olemassa olevana, Laitinen kuvaa. Se kuulostaa minusta viisaalta.

JL1_5618(1)

Teosten nimet ovat latinankielisiä. Improtectus-teoksessa ihminen on kokonaan kiinni, ei tunne.

Anatomian ammattilainen

Esikoisnäyttelyään pitävä kuvataiteilija on koulutukseltaan erikoislääkäri. Se näkyy teoksissa vahvana anatomian ymmärryksenä. Ihmiset näyttävät ihmisiltä.

Todellisennäköiset ihmiset ja heidän todelliset tunteensa ovat saaneet taustoiksi geometrisia muotoja ja mausteisia, tiheitä värejä. Joskus sopiva sävy on saattanut löytyä vaikkapa itämaisesta matosta.

Toisinaan arkinen ammatti tulee teoksiin myös teemojen tasolla. Selkeimmin se näkyy kaljua naista esittävässä teoksessa. Laitinen on työskennellyt pitkään syöpäpotilaiden kanssa, ja sairauden aiheuttamien ulkonäkömuutosten teema on tullut sitä kautta lähelle.

Taidetta vastapainona

– Maalaaminen rentouttaa. Jos uppoutuu tekemiseen, sen parissa voi mennä pitkäkin aika, Laitinen kuvaa rakasta harrastustaan.

Noin vuoden ajan maalaaminen on ollut arjessa miltei päivittäin. Idea näyttelyn pitämiseen tuli alkujaan ystävältä, joka vaikuttui teosten ilmaisuvoimasta. En oikein tiedä, pitäisikö minun ilmoittautua.

Varsinaisia taiteellisia tavoitteita Laitisella ei ole. Teokset ja maalaaminen saavat kulkea omia latujaan, ja tekijä haluaa nauttia tekemisestä jatkossakin. Ammattitaiteilijoista Laitista puhuttelevat muun muassa Pablo Picasso ja Frida Kahlo, ja kieltämättä teosten muotokielessä ja värimaailmoissa on jotakin tuttua – vaikkakin Laitinen kieltää minua tiukasti rinnastamasta häntä suuriin tekijöihin.

JL1_5605

Sekä tekijää että katsojaa voimaannuttavat teokset sopivat upeasti Muisto-kahvilan vanhanaikaiseen miljööhön.

Teoksilla on asiaa

– Ehkä toivoisin, että teosten katsojat voisivat niiden äärellä peilata omia tunteitaan. Toivon, että ne herättäisivät aitoja ajatuksia, Laitinen pohtii.

Laitinen on tietoisesti valinnut teoksiinsa erivärisiä ihmisiä. Hän haluaa valinnalla ottaa kantaa monikulttuurisuuden kunnioittamiseen. Se on Laitiselle tärkeä arvo.

Tunne-näyttelyn taiteilijalle kaikki ihmiset ovat kauniita, ja kaikkien ihmisten universaalit perustunteet ansaitsevat tulla kuvatuiksi sellaisena kuin ne koetaan.

Näyttely on avoinna Kahvila Muistossa 18.6. saakka. Suosittelen lämpimästi siihen tutustumista!

Lisätietoja Tunne-näyttelyn Facebook-sivulla.

Kuvat: Liisa Salonen

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.