VALIKKO
30.1.2019 22:49

Perfektionismin kahleet

Täydellisyyttä tavoitteleva ihminen, mitä teet? Kenen vuoksi, miksi?

 

Perfektionismiin lienee meillä kaikilla taipumusta. Toisilla enemmän, toisilla vähemmän. Se on ymmärtääkseni yksi yleisin syy mm. syömishäiriöihin. Perfektionismi vallitsevana osana luonnetta voinee kehittyä hyvinkin erilaisista syistä. Toisilla on ”kultalusikka vähintään suussa” -lapsuus, jolloin aikuisena tiedostamattaan saattaa pyrkiä itse toteuttamaan idylliperhettä, hyvätuloisuutta ja ulospäin hehkuvaa hyvinvointia – vaikka väkisin. Toisaalta perfektionismi voinee syntyä miltei vastakohtaisesta tilanteesta, jossa ihmisellä on moninpaikoin traumaattinen ja epämiellyttävä lapsuus, ja sitten teininä/aikuisiällä pyrkii tyytymättömyyden vimman eteenpäin ajamana ultimaattiseen onneen.

On ihmisiä, joiden somekuvasto hehkuu hyvinvointia, terveyttä, kauneutta, upeutta ja ahkeruutta – täydellisyyttä. Nämä ihmiset eivät kaikki voi hyvin. Osa heistä / meistä on aivan tuuliajolla – päässä ja sydämessä kolisee ja humisee.

Tänään koulussa puhuin kahden opiskelijakollegan kanssa autonomian kokemuksesta – kuinka vahvasti yksilö kokee voivansa vaikuttaa (omaan elämäänsä). Vahvalla autonomian kokemuksella koen kykeneväni vaikuttamaan elämääni – en vain mene vikisten virran mukana. Peruskoulussa on paljon perfektionismiin taipuvaisia suorittajia, joilla vaikuttaa olevan vahva autonomian tunne. Tämä ei välttämättä pidä paikkaansa. Olin juuri sijaisena alakoulussa. Luokassa oli oppilaita, jotka eivät tarvinneet apua, tekivät tunnollisesti ja tarkasti annetut tehtävät, eivät häiriköineet ja olivat noin muutenkin melko ”helppoja ja kivoja”. Noh… Näennäisesti voisi luulla, että heillä toteutuu autonomia, koska ovat niin eteviä ja ”omillaan pärjääviä”. Autonomia valtiollisena käsitteenä rinnastuu itsenäisyyteen. Ihmisestä puhuttaessa ei kuitenkaan ole kyse siitä, onko yksilö dependent vai independent. Omillaan pärjäävä akateemisesti taitava hajuton, mauton, näkymätön kiltti mussukkainen saattaa olla täysin vietävissä. Hänellä ei välttämättä ole juuri lainkaan autonomian kokemusta/tuntemusta/tunnetta.

Jos sinulla tai läheiselläsi yhdistyy perfektionismi ja autonomian kokemuksen puutos/alenema, niin silloin saatetaan tarvitaan apua. Jos apua ei saa, alkaa nimittäin rapatessa tod.näk. roiskua; kenties pahastikin. Sattuu – niin itseä kuin läheisiäkin.

Perfektionismi hallitsevana osana ihmistä. Siitä ei noin vain pääse irti. Se on pitkä tie, sillä esim. some ja (hyper)individualistinen aikakautemme/yhteiskuntamme pönkittää ja buustaa (boost) perfektionismia.

Autonomian kokemus. Tue sitä. — Löydä itsesi. Hyväksy rakkaus. Älä laahaa kiinni jo menneessä. — Tue autonomian kokemustasi. Se jeesaa sua irti perfektionismista – jota meissä jokaisessa on enemmän tai vähemmän.

 

🙂 <3 (:

#StooriFI #perfektionismi #ihminen #ihmisyys #iltajorinat #talvi2019 #performanssibittiavaruudessa #autonomia

Kommentit

 • Nimetön Nimetön

  Itse olen hyvin itsenäinen ja koen suurta autonomian tunnetta niin henkilökohtaisessa elämässä kuin opinnoissanikin. Olen joissain asioissa myös – vahva käsite, mutta menköön – perfektionisti. Saan tyydytystä ja mielenrauhaa siitä, että olen tehnyt voitavani ja ponnistellut kohti hyvää tai parempaa prosessia ja lopputulosta. Olenko mielestäsi poikkeus tai pulassa?

   1
  • Ville Mustonen

   @Nimeton. En osaa sanoa. Pitäisi tuntea paremmin, tietää enemmän. 🙂

    0
 • Nimetön Nimetön

  Kysy siis.

   1
  • Ville Mustonen

   Laita mulle sähköpostia (ville.mustonen at helsinki.fi), ni jatketaan, jos todella haluat. 🙂

    0
   • Nimetön Nimetön

    I don’t do an-anonymity.

     1

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.