VALIKKO
15.4.2018 14:03

Mieleni minun ja mieleni sinun

Viisas isäni sanoi minulle jo nuorena, että pyri kaikkialla olemaan oma itsesi, sama Leena. Ihmisen elämänpolun varrelle osuu kaikenlaista, paljon hyvää ja sen lisäksi myös haasteita ja pahoja, ikäviä asioita. Ikäviä asioita ihmissuhteissa ovat kateus ja katkeruus, suorastaan myrkkyjä ja järkevän toiminnan esteitä.

Elämään kuuluu myös suru ja epäreilutkin asiat, esimerkiksi pienestä pitäen olen pitänyt kuolemaa epäreiluna asiana. Tottakai se kuuluu elämään, sen olen joutunut hyväksymään. Ja miettimään, että riittää, kun täällä ollessaan tekee parhaansa ja mikäli on elämässään saanut lapsia, niin heidän elämänsä jatkuu minun jälkeeni. Parasta on, mikäli he vielä tekevät maailmasta vähän paremman paikan. Se, että on lapsia tai ei ole, ei tee tietenkään kenestäkään sen parempaa. Voi monin tavoin muutenkin jättää jälkensä tähän maailmaan. Ja niinhän jokainen jättääkin. Epäreiluus tässä tietysti on se, että eiväthän vain vanhat ja hauraat, jo elämässään kaiken tehneet kuole, vaan ihan kaikki, ilman ennalta sovittua aikaa.

Miksi tätä nyt pohdin näin syvältä? Eikö olisi helpompaa vain ajatella positiivisesti? Koska, jokin asia minua on koskettanut ja elämässä laittanut oikeasti pohtimaan, mikä on tärkeää. Ja siksi, että olen sitä mieltä, että jokainen hetki on arvokas ja aina on mahdollisuus tehdä parhaansa. Parhaansa niin, että se riittää sinulle itsellesi. Se on mielestäni mahdollista, kun voit olla oma itsesi. Voit kertoa ideoistasi turvallisesti, kuunnellen toisen mielipidettä ja saamalla yhdessä aikaan vieläkin paremman lopputuloksen. Tämä ei ole mahdollista, mikäli ajattelet, että oma tapasi toimia on ainoa oikea. Tai vaihtoehtoisesti ajattelet, että ei tämä kuitenkaan ole hyvä idea tai ettei ketään kiinnosta. Kuunteleminen ja toisen kuuleminen ovat tärkein asia, joita elämässä voi mielestäni oppia. Se on lähtökohta toimimiselle yhdessä. Ja kaikkein vaikeinta ihmisten välisissä suhteissa kaikkialla, näin minä uskon.

Mikäli sinulla kotona tai työelämässä on tunne, ettet voi kertoa ajatuksiasi heti tai vähän aikaa niitä pohdittuasi kenellekään, saattaa käydä niin, että luovutat. Ja tällaisessa tilanteessa mielipiteen sanominen ei varmaankaan lopu, se vain osoitetaan täysin väärään osoitteeseen tai pahimmillaan puhutaan selän takana. Tai tietysti pahimmassa tapauksessa ollaan hiljaa. Tästä saattaa tulla virheellinen kuvitelma, että kaikki on hyvin.

Koska muutos. Ei mikään pysy ennallaan.

Työelämä on muutoksessa ja perheetkin muuttuvat ajan myötä. Vaikka asiat saattavatkin riidellä, olisi mielestäni hirveän tärkeää tiedostaa, ettei elämässä tarvitse pärjätä yksin. Ja ennenkaikkea tajuta, että aika ajoin kysyy itseltään teenkö oikeita asioita oikeassa paikassa? Ja pystynkö olemaan oma itseni, ja ovatko mielipiteeni omiani? Tämä on minun ohjenuorani ja parhaani mukaan valan sitä omiin nuoriini. Ilokseni huomaan heidänkin olevan minun kanssani eri mieltä asioista, ihan omaa mieltä. Ja mikä parasta omatkin mielipiteeni laajentuvat ja muuttavat muotoaan. Ihan kuten maailmakin. Minä olen päättänyt olla pelkäämättä muutoksia, sillä vaikka ne vääjäämättä aiheuttavat myös tuskallisia tunteita, ovat ne aina uuden alku. Uutta ei voi syntyä, jos ei vanhasta päästä irti.

Minä haluan olla ja pystyn olemaan oma itseni helpommin maailmassa, joka on empaattinen ja epäitsekäs. Teen parhaani tämän eteen joka päivä. Toteutan ja opettelen empaattisuutta, kuuntelun jaloa taitoa sekä epäitsekkyyttä. Epäonnistun surkeasti aika ajoin, mutta en luovuta.

Loppuun ajatelma, joka laittoi minut miettimään:
”Erinomaiset ajattelijat keskustelevat ideoista, keskinkertaiset ajattelijat keskustelevat tapahtumista ja mitättömät ajattelijat keskustelevat toisista ihmisistä.” Eleanor Roosevelt

Aurinkoista ja myönteisiä ajatuksia kevääseen,

Leena Nurmi

Kommentit

  • Ansku

    Tervetuloa Stooriin! Hyvä ja herättelevä postaus.

     1

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.