VALIKKO
8.12.2017 15:35

Asunto Oy Jyväskylän Honkalinna – Tukkikämpän uusi elämä

Kaupallinen yhteistyö: Keski-Suomen OP-Kiinteistökeskus Oy LKV

 

Mäen päällä, aivan Päijänteen rannalla kohoaa komea hirsirakennus. Talolle johtaa hiljainen tie, jossa ei näy jälkeäkään yöllä sataneessa lumessa. Talo sijaitsee aivan omassa rauhassaan, rinteellä, josta on suora näkymä järvelle. Tämä rakennus on uinunut Ruususen unta jo useiden vuosikymmenten ajan, viimeisten tukkijätkien muutettua pois vuonna 1965. Nyt talo on herätetty ikiunesta, kun Uittolinna Oy on aloittanut korjaamaan taloa asuinkäyttöön. Tämä vanha hirsirakennus on kunnostettu pienkerrostaloksi, joka sulkee sisäänsä kymmenen 33-73 neliöistä asuntoa. Kaikkiin asuntoihin tullaan rakentamaan sauna. Lisäksi viiteen asuntoon kunnostetaan alkuperäiset pönttöuunit ja kolmeen asuntoon rakennetaan täysin uudet pönttöuunit, jotka tulevat  tunnelman lisäksi luomaan lämpöä..

Vaajakosken Hupelissa, Vaajavirran partaalla sijaitseva hirsitalo on arkkitehti Karl Lindahlin suunnittelema uittokämppä. Se rakennettiin vuonna 1924 tukinuittajien käyttöön. Parinsadan miehen asuttama lähes 800 neliön suuruinen talo on rakennettu hirsistä, ja se on saanut tyylivaikutteita muinaissuomalaisuutta ja karjalaisuutta tavoittelevasta karelianismista. Jykevien kiviperustusten päällä lepäävät mahtavat hirret ovat säilyneet jo lähes vuosisadan ajan loistavassa kunnossa, ja jos seinät osaisivat puhua, veikkaan, että tällä talolla olisi monia hyviä tarinoita kerrottavanaan.

 

 

Nyt tätä taloa uudistetaan tunteella sekä taidolla. Sen huomasin jutellessani Juha Roivaisen kanssa, joka on toinen Uittolinna Oy:n yrittäjistä. Mitään ei tehdä sinne päin, vaan kaikki uudistetaan pieteetillä, vanhaa kunnioittaen. Tästä kertovat käsin sahatut parvekkeen kaiteet, alkuperäisiä jäljittelevät karmit tai punamullalla uudelleen maalatut hirret. Juhan kasvoilta paistoi innostus ja ylpeys, kun hän esitteli taloa ja suunnitelmia. Se teki itseeni kyllä vaikutuksen, nykyajan kiiressä ja tulospainotteisessa maailmassa, oli hienoa nähdä, että kaikkea ei tehdä vain rahan takii ja kiireellä.

 

Esittelyasuntoon astuessani, ensimmäinen ajatus oli ”vau”. Ikkunoista avautuva näkymä oli upea. Mäntyjen välistä pilkistävä järvi ja juuri satanut lumi puiden oksilla, voiko suomalaisempaa maisemaa olla. Vaikka asunnossa kaikki oli uutta, aisti siellä silti entisaikojen tunnun. Ovien karmit, ikkunat ja listat oli kaikki mietitty viimeisen päälle, ja ne oli uusittu vanhan mallin mukaan. Asunto oli värimaailmaltaan hillitty, moneen makuun sopiva, jonka yhden seinän peitti vanhaa aikaa henkivä kuviotapetti. Uusi, moderni ja tumma keittiö oli mukavan eleetön ja sopi hienosti ympäristöönsä. Kyllä tuossa kelpaisi aamukahvit juoda katsellen vuodenaikojen mukaan muuttuvaa järvimaisemaa.

 

 

Talo valmistuu ensi kesäksi, ja tällä hetkellä suurin osa asunnoista on siinä vaiheessa, että vielä on mahdollista päästä vaikuttamaan niin huonejakoihin kuin pintamateriaaleihinkin. Kaksi esittelyasuntoa, 50,5 neliöinen kaksio sekä 46,5 neliöinen yksiö taas olivat rakennettu jo vähän pidemmälle. Alakerran yksiöstä löytyi entisaikojen räväkkyyttä niin punaisen päätyseinätapetin kuin punaisten kylpyhuoneen laattojenkin muodossa. Tässä asunnossa oli kyllä upeaa värienkäyttöä ainaisten neutraalien värien sijaan. Lisäksi kunnostettu, vanha pönttöuuni keskeisellä paikalla tulee tarjoamaan lämpöä ja tunnelmaa tulevalle asukkaalle.

 

 

Kenet minä näkisin asumassa noissa jylhissä, historiallisissa maisemissa? Eläköityneen pariskunnan, joka omakotitalosta luovuttuaan kaipaa helppoutta sekä luonnonrauhaa. Veneilyä rakastavan henkilön, joka viettää vapaa-aikansa vesillä. Rantaan rakennettavan venelaiturin myötä, vesille lähtö helpottuu entisestään eikä tarvitse kuin kävellä rantaan päästäkseen veneelle. Keski-ikäinen pariskunta, joka työn vastapainona nauttii luonnosta, omasta rauhasta ja hiljaisuudesta. Ketkä ikinä kodin tästä hirsitalosta löytävätkään, varmasti tulevat muodostamaan paikkaan oman yhteisönsä, kuten tukkijätkät aikoinaan.

 

 

Upeaa, että näitä historiallisia rakennuksia kunnostetaan uuteen käyttöön ja rakennuskannassa saadaan säilymään myös pala historiaa, kerran hyvin tehty säilyy useiden sukupolvien ajan ja kertoo meidän historiastamme. Satojen tukkijätkien jälkeen taloon muuttavat kymmenen erilaista perhettä, jotka luovat omanlaisensa yhteisön noihin jylhiin keskisuomalaisiin maisemiin. Tulevat asukkaat kääntävät uuden lehden tämän talon tarinassa, joka entisöinnin jälkeen tulee varmasti jatkumaan vielä ainakin seuraavat sata vuotta.

Lisätietoa tästä uniikista kohteesta löydät OPKK:n sivuilta.

 

Kommentit

 • arto matilainen

  Aivan mahtava rakennus tuosta kiinteistöstä oli myös aikoinaan Apposen Markulla tarkoitus tehdä jotain muistaakseni siinä olisi eläke koti minulle ja Eevalle

   0
  • Maria

   Honkalinna on kyllä upea kohde, joka kannattaa käydä ihan paikan päällä toteamassa. Kelpaisi rauhallisia eläkepäiviä viettää noissa maisemissa.

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.