VALIKKO
22.11.2017 11:41

Uuden talon tarina – Asunto Oy Jyväskylän Muuttohaukka

Kaupallinen yhteistyö: Keski-Suomen OP-Kiinteistökeskus Oy LKV

Tiedättekö sen tuoksun, kun astuu sisään vasta rakennettuun asuntoon? Taloon, jossa ei ole vielä asunut kukaan. Se uuden tuoksu on parasta, ja siihen itsekin ihastuin silloin neljä vuotta sitten kun muutimme nykyiseen kotiimme.

Pääsin kokemaan tämän tuoksun jälleen, kun lähdin tutustumaan Palokan Haukkamäkeen rakennettuun rivitaloon ja yhteen sen asunnoista. Asunto Oy Jyväskylän Muuttohaukka on vastavalmistunut kahdeksan asunnon rivitaloyhtiö rauhallisella ja mukavanoloisella alueella Jyväskylän Palokassa.

Kolmio, johon kävin tutustumassa oli ihanan valoisa ja avara, kompaktit neliöt sulkivat sisäänsä keittiön ja olohuoneen, kaksi makuuhuonetta sekä kylpyhuoneen saunalla. Pintamateriaalit olivat vaaleita ja hillittyjä. Ajattomia, joihin on helppo sisällyttää omat huonekalunsa ja oma elämänsä.

Ketä tuo koti odotti? Siellä hiljaisuudessa kuvaillessani, kuvittelin nuoren parin muuttavan ensimmäiseen omaan asuntoonsa. Kaksio jäisi nopeasti pieneksi elämän muuttuessa tai harrastusvälineiden viedessä tilaa, joten on päädytty kolmioon. Yksi makuuhuone, johon parisängyn lisäksi tilaa jää yöpöydille ja nurkkaan mahtuisi kivasti rekki kauneimmille käyttövaatteille. Pienempään huoneeseen saadaan mahtumaan harrastusvälineitä, ehkä pöytä ompelukoneelle tai tila, jossa voi kotona kätevästi tehdä lihaskuntoa tai vaikka joogata. Sinne mahtuu myös  tarvittaessa majoittamaan sukulaisia ja ystäviä. Myöhemmin huoneelle tulee ehkä käyttöä lastenhuoneena, koska kyllähän siitä perheenperustamisesta on jo puhuttu.

Keittiö on kompakti ja avoin tila, ja vieraiden tullessa kylään, on helppo puuhastella samalla keittiössä ja seurustella vieraiden kanssa. Olohuoneeseen mahtuu juuri sen kokoinen sohva, jossa voi viettää rauhallisia koti-iltoja viltin alla kaakaota juoden ja leffoja katsellen. Olohuoneen ja keittiön ollessa yhtä isoa tilaa, mahtuu ystävien kanssa hyvin viettämään iltaa ja pitämään ne illanistujaiset, joista niin pitkään on puhuttu.

Olohuoneesta pääsee katetulle terassille, jossa kesäiltana on ihana istuskella ja nauttia lämpimän kesäillan rauhasta. (Niistä muutamasta, jotka kesän aikana on.) Onhan siitäkin monesti yhdessä haaveiltu, sillä nykyisestä asunnosta ei löydy edes parveketta. Pieni piha antaa mahdollisuuden laittaa muutamia istutuksia pihaan, kukkia, pensaita tai ehkä pienikasvuisen puun. Mutta se on juuri niin pieni, että näyttää hyvältä ilman laittamistakin, pelkällä nurmella. Nyt voidaan hankkia se koiranpentukin, josta on jo puhuttu. Keskustan kerrostaloon ei pientä pentua viitsinyt hommata, mutta nyt löytyisi se oma takapiha, johon koiran voisi päästää helposti jaloittelemaan.

Elämä on mukavaa ja rauhallista, töihin pääsee kätevästi omalla autolla, sillä Jyväskylässä sijaitsevalle työpaikalle pääsee nopeasti moottoritietä pitkin. Suuret kauppakeskukset ovat kävelymatkan päässä, ja niistä löytyy valinnanvaraa erilaisiin tarpeisiin.

Mutta entä jos kaikki olisikin toisin? Jos asuntoon muuttaisikin vanhempi pariskunta, joka on asunut neljäkymmentä vuotta samassa omakotitalossa.

Koti on aikoinaan omin käsin rakennettu ja sitä on rakkaudella pidetty. Iso piha ja paljon tilaa. Lapset ovat muuttaneet omilleen jo vuosia sitten, ja nyt on huoneita tyhjillään. Ison pihan ja puutarhan laitto on suuri intohimo, mutta se alkaa olemaan jo melko raskasta. Isossa, vanhassa talossa riittää hommia, on korjattavaa ja siivottavaa, ja sitä pihaakin pitää laittaa.

Pariskunta alkaa miettimään pienemmän asunnon ostoa, vaikka millään ei tästä rakkaasta kodista haluaisi luopua. Kerrostaloon muutto kuulostaa mahdottomalta ajatukselta, aina on totuttu asumaan maantasalla, joten rappujen ja hissin käyttö ei houkuta nytkään. Rivitalokolmio tarjoaa helppoutta, mutta kulttuurishokki ei ole aivan yhtä suuri kuin kerrostaloon muuttaessa. Yhteen ylimääräiseen huoneeseen majoittaa kätevästi kylään tulevat lapsenlapset. Muun ajan siellä voi puuhastella käsitöitä, ja kankaat sekä langat saavat olla levällään suljetun oven takana, huoneessa voi kasvattaa myös taimia kesän istutuksia varten.

Pieni piha tarjoaa mahdollisuuden puutarhaharrastuksen jatkamiselle, sinne mahtuu pieni kukkapenkki kulmaan ja lavakaulusviljely takaa oman maan sadon tulevinakin vuosina. Isot marketit tarjoavat kattavat valikoimat ostoksien tekoon. Terveysasema ja upea kirjastokin löytyvät läheltä, joten kaupunkiin asti ei tarvitse lähteä palveluiden perässä. Kaikki löytyy läheltä, elämä on helppoa ja rauhallista eikä kaikesta entisestä ole tarvinnut luopua.

Kaksi täysin erilaista tarinaa, toinen elämän alku- toinen loppupuolelta, tämä Palokan Haukkamäessä sijaitseva rivitalo tarjoaa hyvät puitteet molemmille tarinoille. Se on asunto, joka on juuri asujiensa näköinen.

 

Enemmän faktaa asunto Oy Jyväskylän Muuttohaukasta ja sen asunnoista löydät Keski-Suomen OP-Kiinteistökeskuksen sivuilta.

 

 

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.