VALIKKO
29.1.2016 15:29

DIY: Retro-valaisimen uusi ilme

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Muistatteko vielä sen kirpparilta löytämäni 3 euron valaisimen? Jos et tiedä, mistä puhutaan, käy kurkkaamaassa täältä. Valaisin on Ariksen valmistama kohdevalaisin. Peräisin 70- tai 80 -luvulta. Se on elämää nähnyt valaisin ja vuosien saatossa kertyneet tupakansavut olivat pinttyneet sen pintaan. En keksinyt valaisimelle mitään järkevää sijoituspaikkaa, ja ennen käyttöönottoa se vaati sähköjohdon ja lampunpidikkeen vaihtoa. Niinpä se jäi lojumaan lipaston päälle ja odottamaan inspiraatiotani.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Yksi päivä löysin sitten varastoa kaivellessani joskus lapsuudenkodista saamani pienen ja vanhan kameran kolmijalan. Olin joskus käyttänyt sitä kuvatessani, mutta muuttojen myötä se oli hautautunut yhä syvemmälle varaston uumeniin. Minusta tuo kolmijalka on kaunis ja halusin sen johonkin näkyvälle paikalle, mutta en keksinyt mitään järkevää sijoituspaikkaa sille. Sattuman kautta valaisin ja kolmijalka päätyivät saman lipaston päälle, ja siitä se idea sitten lähtikin. Kirpparivalaisin ja kolmijalka fuusioituisivat uudeksi pöytävalaisimeksi.

Tästä siis lähdettiin liikkeelle:

P1161160

 

Ja tähän päädyttiin:

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ensimmäisenä piti saada irroitettua seinäkiinnitysosa valaisimesta, ja voin kertoa, että hyvin oli valaisin tehty, oli sen verran tiukassa kiinni, että pihtien ja rautasahan (ja väkivallan) avulla sain kuin sainkin sen lopulta irti. Sitten johdot irti ja maalaamaan. Käytin Mastonin spraymaalia, suihkuttelin matta mustalla valaisimen ulko- ja sisäpinnat ja kiinnitysruuvit sekä kuparinvärisellä spraylla tuon metallinvärisen osan. En muuten suosittele spraymaalin käyttöä sisätiloissa vaikka ympärillä olisi kuinka hyvät suojaukset. Maali nimittäin leviää ilmassa ja laskeutuu pitkien matkojen päähän. (Ja kaikki muut paitsi minä varmaan tiesivät tämän jo.) Onneksi suoritin maalauksen kylpyhuoneessa ovi kiinni ja onneksi meillä on musta lattia 😀 Maalin kuivuttua (ja kylpyhuoneen siivouksen jälkeen) vaihdoin uuden mustan katkaimellisen johdon sekä mustan lampunpidikkeen. Sitten valaisin kiinni kolmijalkaan mutterilla, ja valo päälle. Toimii.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

En minä vieläkään oikein tiedä mihin tuon valaisimen sijoitan, ehkä yöpöydälle, kirjahyllyyn tai lipaston päälle vierashuoneessa, eteisessä tai makuuhuoneessa. Joka tapauksessa se tuottaa nyt enemmän iloa minulle, ja mielestäni se sai ansaitun kasvojen kohotuksen ja päivityksen uudelle vuosituhannelle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mitäs sinä pidät valaisimen uudesta ilmeestä? Olisitko säilyttänyt alkuperäisenä seinävalaisimena vai keksinyt jotain täysin muuta?

Mukavaa viikonloppua!

 

Kommentit

  • Minna

    Kiva kun löysin tämän! Ikean valaisimet ja Mastonin spray odottavat inspiraation hetkeä 🙂 Halusin vielä katsoa, onko joku onnistunut tällaisessa projektissa ennen kuin ryhdyn tuhraamaan ja ryhdyin googlailemaan… Hyvä muutos.

     0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.