VALIKKO
9.10.2017 14:54

DIY Yrttihylly keittiöön

Olen jonkun aikaa jo miettinyt keittiön ikkunalle paikkaa kasveille ja yrteille, jossa ne saisivat mahdollisimman paljon valoa, ja olisi helppo ottaa käyttöön ruuanlaitossa. Köysien varassa roikkuvia riippuhyllyjä löytyy netistä selattuna vaikka minkälaisia. Kaikkein tunnetuin lienee kuitenkin Hakolan valmistama Riippuhylly. Tämä Samuli Helavuon suunnittelema hylly on valmistettu tammesta ja purjehdusköydestä ja on kaikkine viimeisteltyine yksityiskohtineen erittäin kaunis. Itsellä ei ollut mahdollisuutta kyseistä hyllyä hankkia, joten täytyi käyttää luovuutta ja tehdä itse. Niin syntyi tämä köyhän naisen yrttihylly keittiöön.

Tämä yrttihylly valmistui köydestä sekä muutamasta liimapuulevystä. Tarvikkeet hommasin Biltemasta, ja idean toteutukseen löysin kuplassa -blogista. Luovuin keittiönverhoista kokonaan ja asetin hyllyn roikkumaan ikkunan eteen verhotangosta. Samalla kun kasvit saavat tarvitsemaansa valoa, me saamme vähän näkösuojaa viimeistään siinä vaiheessa, kun (jos) tuuheat yrtit peittävät ikkunan.

Hyllylautoina käytin Bilteman mäntyisiä liimapuulevyjä, joihin porasin kulmiin reiät köyden pujottamista varten. Kotoa ei löytynyt 10mm isompaa poranterää, joten pyörittelin poranterän avulla reikiä isommaksi, jotta köysi mahtui kulkemaan reiästä hyvin kahteen kertaan. Rei’istä ei tällä tavalla valmistettuna tullut kaikkein siisteimmät, mutta ne onneksi peittyvät köysien alle.

Köytenä käytin Biltemasta löytämääni 8mm ankkuriköyttä, jonka katkaisin kahteen, 3 metriä pitkään, pätkään. Köyden pujotin hyllylevyjen läpi siten, että se kiersi hyllylevyn ympäri. Tällä tavalla hyllylevyjä on helpompi siirrellä ja säädellä suoraan. Aloitin köyden pujottamisen alhaalta, tein alimmaisen hyllyn alle solmun, ylimmäisen hyllyn jälkeen jätin köyttä kiinnittämistä varten ja pujotin köyden takaisin alas hyllylevyjen takareunojen rei’istä, ja lopuksi tein vielä solmun alimmaisen hyllyn alle. Ja toinen puoli samalla tavalla.

Tästä helposta ja hyvin yksinkertaisesta hyllystä tuli oikein kiva, ja yritän saada yrtit viihtymään siinä myös nyt pimeimpään aikaan vuodesta. Ja keväällä voisi sitten yrittää esikasvattaa sisällä taimia.

Hyllyt näyttävät vielä melko tyhjiltä, pitäisikin löytää jotkut kivat ruukut yrteille, laittaa herneenversot itämään ja suunnata kaupan yrttihyllyille valitsemaan sopivat yrtit.

Mukavaa alkanutta viikkoa just sulle!

Kommentit

 • Nimetön Nimetön

  Tosi hieno hylly, kiitos tästä ideasta!

   1
  • Maria

   Kiitos, kiva jos ohjeesta oli apua 🙂

    0
 • Hirvonen

  Onpas kivan näköinen hylly. Minun kaveri oli tehnyt samantapaisen mutta värillisistä muovilevyistä. Siitä kivasti heijastui eri värit seinään aurinkoisella säällä. Tuossa on juuri se hyvä että on lähellä ikkunaa ja yrtit saa valon, harmi vaan itsellä ikkunat ovat niin pimeällä puolella pihaa ettei valoa tule koskaan tarpeeksi.

   0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.