VALIKKO
20.8.2019 14:57

Etupihan kivetys itse tehden

Pihahommat alkavat tältä kesältä olla pikku hiljaa tehtynä. Vielä, kun grillin viereen saataisiin joku laskutaso, niin sitten voi syksy tulla.

 

 

Yksi, mitä tänä kesänä sain tehtyä, oli sisääntulon kivetys. Rakentajan jäljiltä piha oli soralla, ja niin se sai olla useamman vuoden, kun mietittiin, mikä olisi rinteeseen paras ratkaisu. Sorapihalta kulkeutuu lasten ja koiran mukana paljon hiekkaa sisälle, ja lumitöitä tehdessä soraa tulee väkisinkin heitettyä lumien mukana muualle pihaan, joten kovin käytännöllinenhän se ei ollut. Lisäksi terävät kivet ovat ikäväntuntuisia paljaan jalan alla.

Asfalttipiha taas ei miellytä omaa silmää lainkaan, ja vaikka nyt vihdoin saimme myös tielle asfalttipäällysteen, ei silti innostuttu laittamaan sitä omaan pihaan. Asfaltti on kuitenkin niin lopullinen, eikä sitä noin vaan puretakaan pois, jos se ei silmää miellytä, ja toisaalta mietin jo tulevaisuutta ja sitä ensimmäistä halkeamaa asfaltissa. En tosin tiedä, onko asfaltti nykyään kestävämpää laatua.

No, joka tapauksessa me päädyimme lopulta selkeisiin ja yksinkertaisiin HB Betonin 30x30cm kaksipuolilaattoihin, joita löytyy muualtakin meidän pihasta. Laatat haettiin HB Betonin pihamyynnistä, josta löytyy edullisesti II-laadun tuotteita. Jyväskylästä, Laukaantien varresta löytyvä tehtaan pihamyymälä on avoinna kesäaikaan, ja sieltä pystyy itse hakemaan sopivat tuotteet. Suosittelen ehdottomasti tutustumaan pihamyymälän tuotteisiin, sillä edullisemman hinnan lisäksi, on loistavaa, ettei pikkuisen värivirheelliset tai muuten I-laatuun kelpaamattomat tuotteet kulkeudu suoraan hävitykseen. Niiden valmistukseen on kuitenkin käytetty luonnonvaroja, joten on ekologista laittaa ne käyttöön.

 

kivetys

kivetys

En halunnut etupihasta ihan perinteistä, pelkkää laattaa reunasta reunaan, vaan halusin yhdistää betonia ja luonnonkiveä, jotka lempimateriaalejani. Halusin myös toteuttaa etupihan kivetyksen mahdollisimman edullisesti. Tuohon rinnekohtaan olisi ollut turha tehdä leveämpää kulkua, sillä siinä ei millään rattailla leveämmillä liikuta, joten nyt rinteessä on siis 120cm leveä laattapolku reunustettuna luonnonkivillä. Terassin edusta on kokonaan laattaa ja terassin portaiden viereen muurasin istutusaltaan kevytsoraharkoista. Tuon istutusaltaan tekemisen voisin kertoa vielä ihan erikseen, sillä huomasin, että ihan hirveästi ohjeita altaan tekemiseen kevytsoraharkoista, ei löytynyt.

 

kivetys

 

Kivetyksen aloitin terassin edestä, joka on siis kokonaan laattaa, laattoja jatkoin siten, että se jatkuu suoraan taloa kiertävälle polulle. Tämän jälkeen kivetys kapenee neljään vierekkäiseen laattaan, jotka jatkuvat koko rinteen autokatoksen kulmalle saakka. Tämän jälkeen jatkuu sora-alue. Laattojen alta poistin kaiken soran, ja tilalle laitoin asennushiekkaa, jonka avulla laatat on helppo saada suoraan ja tukevasti paikoilleen. Reunat viimeistelin luonnonkivillä ja laattojen väliin harjasin asennushiekkaa. Talven jälkeen nähdään, onko maa routinut, ja kuinka laatat ovat kestäneet paikoillaan. Se hyvä puoli laatoissa on, että vaikka ne vähän eläisivät ja liikkuisivat, niitä voi jälkeenkin päin korjailla. Vähän vielä mietityttää, millainen liukumäki meillä talven ensimmäisillä pakkasilla onkaan, mutta toivotaan, että päästään kuitenkin kotiin.

 

kivetys

 

Olen kyllä tyytyväinen tuohon etupihaan, tällä hetkellä kivetys siis jatkuu autokatoksen kulmalle ja loppupiha on soralla, vielä en ole täysin varma, mitä teen autokatoksen ja lopun pihan kanssa, laitetaanko sinnekin jossain välissä laattoja vai jääkö se soralle. Toistaiseksi se saa olla noin, sillä se ei kuitenkaan näytä mitenkään keskeneräiseltä.

 

kivetys

 

Yksi, mistä vielä haaveilen tuohon rinteeseen, on pihavalot. Sellaiset pylväsvalot sopisivat kivasti luonnonkivien sekaan, vai mitä? Ne toisivat valoa ja turvallisuutta liikkua pimeällä, ja näyttäisivät viimeistellyltä. En kuitenkaan halua joutua kaivamaan sähköjohtoja maan alle ja toisaalta aurinkokennoilla toimivat valot taas eivät kestä talven pakkasia, joten joku muu ratkaisu tuohon pitäisi keksiä, ja se onkin vielä mietinnän alla.

 

 

Kirjoittelen teille vielä tuosta istutusaltaan muuraamisesta, joten jos sellaisen tekeminen kiinnostaa, niin kannattaa laittaa seurantaan Kotitalosta -blogi myös Instagramissa sekä Facebookissa, niin saat tiedon uusista postauksista.

 

Kommentit

 • Nimetön Maria

  Onnistunut lopputulos! Odotan innolla istutusallas juttua kevytsoraharkoista, itsellä sellainen ollut suunnitelmissa pitkään. Mikä tuo punakukkainen kasvi tuossa laatikossa on? Entä nuo pyöreät pensaat?

   0
  • Maria

   Kiitos 🙂 Yritän saada jutun kirjoitettua viimeistään ensi viikolla 🙂 Tuo punakukkainen on syyshortensia ”Early Sensation” Tuli sattumalta vastaan kauppareissulla, ja oli pakko ostaa se tuohon, koska oli niin kaunis. Pyöreät pensaat ovat koivuangervoa.

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.