VALIKKO
27.4.2019 05:00

Havukasvit pihan perustana

Kaupallinen yhteistyö: Viherlandia

Lumien sulettua on taas aika työntää sormet multaan ja aloittaa istutuspuuhat. Kävin tällä viikolla tutustumassa Viherlandian havutarjontaan, ja innostuin havuista aiempaa enemmän. En ollut ennen tajunnutkaan, kuinka montaa eri lajiketta niitä löytyy, ja kuinka kauniita ja helppohoitoisia havut oikeasti ovatkaan. Omasta pihasta löytyy tällä hetkellä muutama timanttituija, pallotuija, sinikatajaa sekä kääpiövuorimänty, ja Viherlandiassa käynnin jälkeen voisin istuttaa muutaman uudenkin havun pihaan. Ihastuin varsinkin Japaninlehtikuuseen, jonka oksat roikkuivat kauniisti alaspäin. Myös jotakin ryömivää maanpeittohavua haluaisin pihaan lisää.

 

Japaninlehtikuusi ”Stiff Weeper”

Havukasvien kirjo on laaja

Havukasvit ovat helppohoitoisuuden ja näyttävyytensä ansiosta hyvä joka pihan perusta. Havut säilyvät vihreänä ympäri vuoden, ne luovat kauniin vihreän taustan perennoille ja antavat ryhtiä pihaan. Havuja voi istuttaa joko istutusryhmiin tai yksittäin, ja ne kestävät kesän myös ruukussa. Syksyllä havut kannattaa siirtää maahan talvehtimaan ellei käytössä ole termoruukkua, joka estää juurien jäätymisen.

Nykyään havuja on niin monta eri lajiketta, että jokaiselle löytyy varmasti jotakin. Pienet kääpiömuotoiset havut sopivat pienille pihoille ja isot, näyttävät havut laajoille piha-alueille. Kääpiölajikkeet on jalostettu siten, etteivät ne kasva kovin isoiksi, joten niitä voi huoletta istuttaa pieneenkin pihaan. Havuja löytyy myös monessa eri sävyssä. Vaaleanvihreästä tummanvihreään, sinertävänä ja keltaisena sekä punertavanakin. Pelkillä havuilla saa siis jo luotua vaihtelevuutta esimerkiksi istutusryhmään.

 

Havujen lajikirjo on laaja, joten jokaiselle löytyy varmasti jotakin.

 

Havuja löytyy monessa eri sävyssä.

 

Tuija on edelleen yksi suosituimmista havukasveista. Eikä ihme, tuija on kestävä, joka paikan kasvi, joka sopii istutettavaksi niin itsekseen, perennapenkkiin kuin aidaksikin. Aitakasvina menestyy kartiotuija, perennapenkissä timanttituija, rungolliset muotoonleikatut tuijat sopivat sisääntulon näyttäviksi elementeiksi ja pienet pallotuijat istutuksiin tai ruukkuihin. Tuijat kestävät hyvin leikkausta, ja ne viihtyvät niin auringossa kuin varjossakin. Tuijia on hyvä suojata keväällä auringolta parin ensimmäisen vuoden ajan.

 

Rungolliset, pallon muotoon leikatut kartiotuijat ovat näyttäviä, ja ne sopivat istutettavaksi kesän ajaksi myös ruukkuun.

 

Tuijien rinnalla myös erilaiset katajat ovat suosiossa. Ne ovat erittäin kestäviä ja helppohoitoisia, ja menestyvät hyvin auringossa. Katajia löytyy niin maatamyöten ryömivinä kuin pallomaisina ja pilarimaisina lajikkeinakin. Sini- ja Harokatajat ovat  hyviä maanpeittokasveja kuiviin rinteisiin, pilarikataja taas sopii ahtaisiinkin paikkoihin kasvutapansa ansiosta.

 

 Pilarikataja ”Suecica” on kasvutavaltaan pylväsmäinen, ja sillä on kauniit sinivihreät neulaset. Edessä pallomainen ja tiheä kääpiövuorimänty ”Varella”.

 

Havuista löytyy nykyään myös entistä enemmän kotimaisia lajeja. Lajit on löydetty aikoinaan Suomen metsistä, ja jalostettu puutarhakäyttöön. Ne siis soveltuvat hyvin Suomen vaihteleviin sääolosuhteisiin ja ovat erittäin kestäviä. Kotimaisia lajikkeita ovat mm. pieni pallokuusi “Samponpallo”, keskikokoinen tuulenpesäkuusi “Punkalatva” sekä todella iso, 10-20 metriä korkeaksi kasvava Surukuusi eli “Sälinkäänpilari”.

 

Havut saa pysymään kauniina ja tuuheina leikkaamalla.

 

Havukasvien istutus

Peittävän ja ikivihreän aidan saa tuijien lisäksi aikaan esimerkiksi marjakuusesta, joka kestää runsastakin leikkausta.  Myös perinteiseen kuusiaitaan tarkoitettuja metsäkuusen taimia on myynnissä, mutta niiden suosio on hiipunut johtuen kuusten hitaasta kasvusta. Havuaidanteita voi yhden lajikkeen sijaan rakentaa myös useista erilaisista lajikkeista.Yhdistelemällä erikorkuisia ja -sävyisiä havuja saadaan aidanteeseen vaihtelevuutta. Havujen sekaan voi lisätä myös esimerkiksi kukkivia lehtipensaita.

Ainavihanta istutusryhmä syntyy yhdistelemällä havuja kauniisti kukkivien hortensioiden, erilaisten heinien, kuunliljojen, kurjenmiekkojen sekä saniaisten kanssa. Korkeat havut sopivat hyvin kukkivien kasvien taustaksi, ja pienempiä kääpiölajikkeita voi sijoitella etualalle tuomaan vihreyttä istutusryhmään. Esimerkiksi keltaisen ja punaisen sävyissä hehkuvat pallotuija ”Fire Chief” sekä kultatuija ovat kauniita väriläiskiä istutusryhmissä. Erilaiset kuori- ja koristekatteet sopivat hyvin havujen kanssa, ja ne estävät rikkaruohoja valtaamasta penkkiä. Toinen vaihtoehto on maanpeitekasvit, kuten taponlehti.

 

Kultatuija ”Anna’s Magic Ball” on väriltään kullankeltainen.

 

Pallotuija ”Fire Chief”

 

Havuja voi istuttaa koko kasvukauden ajan keväästä syksyyn. Paras maaperä niille on hapan, hiekkainen maa, jossa vesi ei seiso. Havuja kastellaan aluksi istutuksen jälkeen, mutta myöhemmin kastelulle on tarvetta ainoastaan pitkinä kuumina kausina. Havut kannattaa istuttaa mieluummin tiheästi kuin liian harvaan. Noin 50-80 cm väli on hyvä. Havut eivät kaipaa juurikaan lannoitusta, mutta niitä voi lannoittaa joko havukasveille tarkoitetulla lannoitteella tai Puutarhan kevät lannoitteella.

 

Havuja voi istuttaa heti maan sulettua aina syksyyn saakka.

 

Kuinka sitten osaa valita juuri ne omaan pihaan sopivat lajit? Viherlandian puutarhuri Tiina Salonen neuvoo, että valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti kasvin kokoon sekä kasvupaikkaan. Kuinka isoksi kasvi lopulta kasvaa, ja mahtuuko se olemaan samalla paikalla vielä vuosienkin päästä? Entä, onko pihasi aurinkoinen vai varjoisa? Paahteessa viihtyvät katajat ja männyt, varjoisissa paikoissa erilaiset kuuset, marjakuusi sekä tuija. Kun nämä kaksi asiaa on mietitty, niin loput on kiinni enää omista mieltymyksistä. Puutarhoilla kuten Viherlandiassa on apuna asiansa tuntevia puutarhureita, jotka osaavat kertoa eri havujen ominaisuuksista sekä kasvu- ja paikkavaatimuksista, joten heidän ammattitaitoaan kannattaa hyödyntää. Oikeilla valinnoilla havuilla saadaan luotua  näyttävä ja helppohoitoinen piha, joka pysyy kauniina pitkään.

Viherlandian taimipiha on nyt auki. Kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa heidän valikoimiin. Tarkemmat aukioloajat löydät täältä.

 

Ihanaa viikonloppua!

 

 

Seuraathan Kotitalosta -blogia myös Instagramissa sekä Facebookissa.

Kommentit

 • Linnea

  Ihana ihmemaa, pitääpä tehdä retki Viherlandiaan☺️

   0
  • Maria

   Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka, niin sisältä kuin ulkoakin 🙂 Myös Kallea kannattaa käydä moikkaamassa samalla 😀

    0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.