VALIKKO
12.9.2018 11:38

Ikea Hack, Billy hyllyn uusi ulottuvuus

Nyt seuraa Ikea Hack eli Ikean hyllyn muokkaaminen. Pidän Ikeassa siitä, että sieltä löytyy ratkaisu lähes mihin tahansa tarpeeseen, mutta massatuotetut huonekalut ja kodin sisustus on tunnistettavissa Ikealaisiksi ensi silmäyksellä. Onneksi Ikea lanseeraa nykyään uusia erikoismallistoja, ja osa tuotteista on vain pieniä eriä, joten myös melko uniikkeja ratkaisuja sieltäkin tänä päivänä löytyy. Tämä kyseinen Billy-hylly on kuitenkin yksi Ikean klassikoista, joka on ollut valikoimissa pitkään ja sitä löytyy useasta paikasta. Ja miksikäs ei, perusvalkoinen hylly, jota pystyy muokkailemaan eri tiloihin sopiviksi erilaisilla kokonaisuuksilla sekä ovilla. Minun tarpeeseeni ei juuri sopivaa kokonaisuutta löytynyt, joten muokkasin hyllyjä uuteen uskoon sahan ja porakoneen voimin, ja kokosin upotetun seinähyllyn.

 

 

Meillä on pitkään ollut yhdellä seinällä Ikean Billy-hyllyistä koottu hyllykokonaisuus. Seinä on syvyyden puolesta kuin tehty tuolle hyllylle ja 28 cm syvä hylly uppoaa siihen juuri sopivasti. Aiemmin hyllykkö koostui kahdesta kapeasta ja yhdestä leveästä hyllystä, jättäen osan seinästä paljaaksi. Omaa silmää se on aina häirinnyt, ja olen jo pitkään haaveillut sellaisesta upotetusta seinähyllystä, joka täyttää koko seinän.

Nyt sitten vihdoin sain aikaiseksi toteuttaa tuon hyllykokonaisuuden, ja löysinkin Facebook kirpparin kautta yhden leveän hyllyn lisää. Ikeasta kun ei löytynyt juuri sopivia hyllyjä, joilla olisi saanut peitettyä tuon seinän lattiasta kattoon ja seinästä seinään, niin piti hieman soveltaa. Ajattelin homman olevan ihan yksinkertainen, mutta se muodostuikin melko haastavaksi palapeliksi, kun mietin, miten saan hyllyt asettumaan siististi, ja näyttämään siltä, kuin ne kuuluisivat osaksi seinää.

 

 

Tähän projektiin tarvittiin:

2 kpl kapeita Billyhyllyjä (l 40x s 28x k 202 cm)
2 kpl leveitä Billy-hyllyjä (l 80x s 28x k 202 cm)
kuviosaha
porakone

 

Aloitin poistamalla hyllyistä takalevyn. Ensimmäinen ajatukseni oli, että olisin halunnut tuohon hyllyn taakse seinälle jonkun todella näyttävän tapetin. En löytänyt juuri sitä oikeaa, joten se idea jäi nyt toistaiseksi toteuttamatta. Mutta se voisi olla kyllä kiva, joku värikäs, kasviaiheinen tapetti. Saa vinkata, jos tietää jonkun ihanan.

Seinästä irroitin kattolistan sekä lastenhuoneen ovesta listan, jotta sain hyllyn upotettua paremmin. Lopuksi kiinnitin kattolistan hyllyn etureunaan siten, että se näyttää nyt olevan seinän sisällä.

Yhden leveän hyllyn paloittelin kuviosahalla siten, että sain siitä tehtyä hyllykön yläosan. Sahasin ensin hyllystä yläosan siten, että se mahtui juuri ja juuri katon ja olemassaolevan leveän hyllyn väliin. Kiinnitin hyllyn paikalleen puutapeilla. Lopusta hyllystä sahasin molempien sivujen yläosiin sopivat palaset. Ja jotta hyllyköstä tulisi seinästä seinään yltävä kompo, piti kahdesta hyllystä poistaa toinen sivuseinä. Tässä projektissa meinasi kyllä usko ja omat taidot loppua, mutta ehkä miehen kommentti luovuttamisesta, antoi lisää halua onnistua, ja sain hyllyn valmiiksi. Olin kyllä piirtänyt suunnitelman paperille, kuinka hyllyn aioin toteuttaa, mutta aika erilainen hyllystä lopulta tuli. Sovelsin aika paljon tehdessä, ja kokeilin mikä toimii. Ostin tuon käytetyn hyllyn 10 eurolla, joten mietin, että pilalle mennessään, ei suuresta menetyksestä ole kuitenkaan kyse. Ja niin kuin tästä sepustuksesta varmaan huomaa, ei ole myöskään helppoa sanoin selittää, että mitä oikein tuli tehtyä. Alla kuitenkin hylly ennen ja jälkeen muutoksen, koska kuvat kertovat sanoja paremmin.

 

 

Nyt kun hylly peittää koko seinän, näyttää huonekorkeuskin lisääntyneen. Vielä on vähän mietinnässä, mitä kaikkea tuohon hyllyyn laittaisi. Kirjoja meillä ei kovinkaan montaa ole, emmekä ole kirjojen lukijoita, joten niitä ei hyllyyn juurikaan kerry. Tällä hetkellä hylly (kuten myös jokainen muu nurkka kodissamme) on täytetty viherkasveilla. Ja koska tähän nurkkaan ei juurikaan tule valoa mistään suunnasta, niin virittelin kasveille kasvivalon, joka toivottavasti auttaa niitä jaksamaan läpi pimeän talven. Yritän pitää hyllyn mahdollisimman ilmavana ja tyhjänä tavaroista, karsin jo nyt aika paljon tavaroita siitä pois, katsotaan lähteekö vielä lisääkin. Haluan, että hyllyssä on vain muutamia iloa tuovia esineitä jo ihan pölyjen pyyhkimisenkin kannalta. Tuo kalanruotokuvioinen kaapinovi on myös itse tekemäni, ja sen taakse kätkeytyy tällä hetkellä meidän imuri, koska varsinaista siivouskaappia ei ole.

 

 

Mitäs olette mieltä Ikea hack projektin lopputuloksesta? Onnistuinko? Ja jos joku jäi epäselväksi tai mietityttämään, niin laittakaa kysymyksiä. Yritän niihin parhaani mukaan vastailla.

 

 

Kotitalosta blogi on myös Instagramissa sekä Facebookissa!

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.