VALIKKO
1.11.2016 14:35

Itsetehdyt pitaleivät

pitaleivät

Meillä tehtiin viikonloppuna pitaleipiä ja päätin tällä kertaa kokeilla leipien tekemistä itse. Ja niin kuin monesti muidenkin ns. pikaruokien kanssa, kysyin taas saman kysymyksen kuin aikaisemminkin; oi, miksi en ole tehnyt tätä aiemmin. Okei, se pikaruokaominaisuushan tästä poistui leipomisen ja kohottelujen myötä, mutta olen valmis uhraamaan muutaman ylimääräisen tunnin näiden takia. Onhan se itsetehty nimittäin ihan jotain muuta kuin kaupan pussitetut, säilöntäaineilla kuorrutetut leivät.

Monessa ohjeessa, mitä netistä löysin, oli taikinassa käytetty jotain maitopohjaista. Koska meidän kuopus ei maitoproteiinia pysty käyttämään, niin piti löytää maidoton versio. Epäilin aluksi, tulisiko veteen tehdyistä leivistä kuivempia ja kovempia kuin jugurttiin tehdyistä. Vertailukohtaa minulla ei tietenkään nyt ole, mutta kuivista ja kovista nämä olivat kaukana.

Tässä siis ohje itsetehtyihin pitaleipiin. Kannattaa kokeilla, mutta varoituksena vielä: Kerran kun kokeilet, ei paluuta valmiisiin ole…

Ohje on mukaeltu maku.fi -sivustolta

Pitaleivät

3 dl vettä

8 g kuivahiivaa

1 tl suolaa

1 rkl oliiviöljyä

7 dl vehnäjauhoja

Sekoita kuivahiiva jauhoihin, lisää suola. Lisää vesi ja öljy vähitellen sekaan ja alusta taikina yleiskoneella kimmoisaksi ja sileäksi. Itse jouduin vielä lisäilemään vähän jauhoja joukkoon, jotta taikinasta tuli kiinteä pallo.

Jaa taikina kahdeksaan osaan, ja pyörittele taikinapalat palloiksi. Kohota jauhotetulla alustalla, liinalla peitettynä 20 minuuttia.

Vuoraa kaksi peltiä leivinpaperilla ja ripottele niille jauhoja. Jauhot estävät leipien tarttumisen paperiin ja ne pääsevät vapaasti paistumaan ontoiksi. Kauli taikinapallot halkaisijaltaan noin 15 cm ympyröiksi ja nosta kummallekin pellille neljä leipää. Peitä liinalla ja anna kohota puolisen tuntia.

Kuumenna uuni 275 asteeseen (tai niin kuumalle kuin saat, omasta uunista ainakin tehot loppuivat 250 asteen kohdalla) Paista pitaleipiä noin 7 minuuttia, yhtä pellillistä kerrallaan. Tarkkaile, etteivät leivät pääse tummumaan liikaa. Harjaa leivistä ylimääräiset jauhot. Halkaise ja täytä haluamillasi täytteillä. Meillä täytteeksi laitettiin jauhelihaa, tomaattia, paprikaa, kurkkua, salaattia ja ranskankermaa.

(lähde: maku.fi )

pitaleivät pitaleivät pitaleivät pitaleivät

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.
Stoorin bloggaaja? Kirjaudu sisään tästä.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.