VALIKKO
27.5.2016 22:39

Itsetehdyt tortillat

Taas olis yksi viikko pulkassa ja viikonlopun aika, jolloin on enemmän aikaa kaiken muun ohella myös ruoanlaitolle, ja tässä tulee yksi ihan loistava vaihtoehto viikonlopun kokkailuille. Itse tehdyt tortillat lyövät kaupan valmisletut ja – kastikkeet mennen tullen, ja niiden valmistaminen on lisäksi helppoa. Tortillat sopivat niin perheen yhteisiin ruokahetkiin, jolloin koko perheen voi ottaa mukaan ruuan valmistukseen tai ystävien kanssa illanistujaisiin. Suosittelen kokeilemaan.

tortillat

Tortilloita varten tarvitset pohjan eli tortillaletut sekä täytteet oman maun mukaan. Olen koonnut tähän oman ohjeeni, miten tykkään tortillat valmistaa.

 

Tortillaletut

Sen jälkeen kun olet kerran maistanut itsetehtyjä tortillalettuja, ei paluuta kaupan valmiisiin enää ole. Nopeat ja helpot valmistaa, ja tietää mitä letut oikeasti sisältävät. Lettuja varten et tarvitse kuin jauhoja, vettä, öljyä ja suolaa. Gluteenittomat versiot saa helposti käyttämällä pelkkiä maissijauhoja. Näitä tarvitaan:

2 dl durumvehnäjauhoja

3 dl maissijauhoja

ripaus suolaa

1/2 dl öljyä

2 dl vettä

Tee näin:

Sekoita kaikki ainekset keskenään taikinaksi. Jaa taikina kymmeneen osaan ja pyörittele ne pieniksi pulliksi. Anna pullien levätä liinan alla sillä aikaa kun kaulitset muita. Kauli pullat ohuiksi letuiksi jauhotetulla alustalla. (Piirakkapulikka oli tässä hyvä väline) Paista letut kuivalla ja kuumalla pannulla nopeasti molemmin puolin. Varo paistamasta liikaa, ettei letut muutu koviksi. Suojaa paistetut letut liinalla, jotta ne pysyvät pehmeinä.

Lähde: Iltasanomat

tortillat tortillat tortillat

 

Meksikolainen nyhtöpossu

Tämän ohjeen löysin etsiessäni sopivaa täytettä tortilloiden väliin. Ohje on Vappu Pimiän ja se löytyy IltaSanomien nettisivuilta. Tämä nyhtöpossu tuoksuu ja maistuu aivan Meksikolta ja on aivan törkeän hyvää. Itse ihastuin varsinkin tuohon savupaprikan makuun, jota olenkin tämän jälkeen käyttänyt maustamisessa muutenkin. Nyhtöpossu ja nyhtökana ovat yhtiä lemppareitani ruuanlaitossa, ne ovat vaivattomia tehdä, eivät vaadi kuin aikaa kypsyäkseen, ja lapsetkin pitävät niiden pehmeästä koostumuksesta. Nyhtöpossua varten tarvitset:

n. 1 kg possun kasleria

1 sipuli

3 valkosipulin kynttä

2 limettiä

2 appelsiinia

1 tl juustokuminaa jauhettuna

1tl kuivattua oregania

1tl savupaprikaa

1 tl chilijauhetta

1/2 tl jauhettua kanelia

korianteria

2 laakerinlehteä

mustapippurirouhetta

1 1/2 tl suolaa

n. 5-7 dl vettä

Tee näin:

Leikkaa liha 2-3 cm kokoisiksi kuutioiksi. Silppua sipuli ja valkosipuli, raasta appelsiinien ja limettien kuori sekä purista mehut. Lisää lihojen joukkoon. Lisää myös muut mausteet ja pyörittele tasaisesti lihojen sekaan. Anna marinoitua pari tuntia jääkaapissa.

Laita lihat kattilaan ja kaada sen verran vettä, että lihat peittyvät. Kiehauta ja anna porista miedolla lämmöllä kannen alla 2-3 tuntia. Sekoittele välillä ja tarkista, ettei liha pääse kuivumaan. Kun kattilassa on nestettä jäljellä noin 1-2 dl, kaada lihat ja nesteet uunivuokaan. Revi liha haarukoiden avulla suikaleiksi ja laita vuoka uuniin 200 asteeseen. Anna olla uunissa noin 20-35 minuuttia, kunnes neste on haihtunut. Kääntele lihaa paiston aikana.

Lähde: Iltasanomat

tortillat tortillat tortillat

 

Guacamole

Verrattuna kaupan hyllyltä löytyvään purkkiin vihreää ainetta, itse tehty guacamole maistuu oikeasti avokadolta. Ja toisin kuin kaupan versiossa itse tehdyssä se avokado tosiaan on pääosassa. (Kannattaa joku kerta vilkaista tuoteselostetta, saatat yllättyä.) Guacamole sopii tortillojen lisäksi myös dipiksi. Todella helppo ja nopea valmistaa. Kaikki ainekset vain sekaisin ja se on valmis nautittavaksi. Guacamolea varten tarvitset:

2 kypsää avodakoa

1 tomaatti

1/2 sipulia

1 valkosipulin kynsi

1/4 tl suolaa

1 rkl sitruunan mehua

1/2 tl chilimausteseosta

Korianteria

Tee näin:

Kuori tomaatit ja poista sisälmykset. Kuori ja halkaise avokadot ja poista kivet. Sekoita kaikki ainekset sauvasekoittimella.

Lähde: hs.fi

guacamole guacamole

 

Salsa

Tuoresalsa on ihanan raikasta ja ja nimensä mukaisesti tuoretta. Varsinkin näin kesäaikaan aivan loistava lisä vaikka grillauksen yhteydessä. Tämäkään ei paljoa aikaa vaadi, vähän pilkkomista ja sekoittamista. Salsaa varten tarvitset:

2 tomaattia

1 punasipuli

1 mieto punainen chili

korianteria

suolaa

pippuria

oliiviöljyä

1/2 limen mehu

Tee näin:

Poista tomaattien sisälmykset ja pilko ne. Hienonna punasipuli. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna pieniksi paloiksi. Silppua korianteri. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja mausta pippurilla, suolalla ja lorauksella oliiviöljyä.

Lähde: K-ruoka

salsa salsa salsa

 

 

Tarjoa lisäksi:

 

Paprika-sipulipaistosta

tuoretta kurkkua

salaattia

Creme fraichea

tortillat tortillat tortillat

Ja tortillabileet ovat valmiit alkamaan! Aurinkoa ja uusia makuja viikonloppuunne!

Muistakaa käydä osallistumassa myös Hiiulihei -lastenkonsertin lippujen arvontaan täällä.

Kommentit

  • Liisa

    Hyvältä näyttää 🙂 Täytyypä kokeilla tehdä tortillalettujakin itse. Tortillat nyhtökanalla ja nyhtöpossulla on aika usein meillä viikonlopun ruokalistalla.
    Tämä on varmasti sama kuin pizzapohjan kanssa. Se tehdään aina itse, kaupan valmiit maistuu puisevilta.

    Sinulle on blogissani haaste johon voit halutessasi tarttua 🙂

     0
    • Maria Korhonen

      Kiitos, suosittelen kyllä kokeilemaan. Yhtä vaivatonta tämäkin kuin se pizzapohjan teko, ja maku tosiaan jotain ihan muuta. Kiitos haasteesta, vaikutti kivalta. Yritän muistaa sen tehdä 🙂

       0
  • Päivi

    Hyvältä näyttää taas kerran! Voitaisko me Maria tulla koko bloggaajaporukka teille syömään joku päivä….? 😀

     0
      • Päivi

        Eihän meitä ole kuin pikkusen päälle sata 😀

         0
  • pia/aurinkokujalla

    Onnistuiskohan noi gluteenittomana, varmasti, kun en ole niitä kaupasta löytänyt.
    Osallistu kastehelmi arvontaan blogissani.
    Hyvää sunnuntai päivää.

     0
    • Maria Korhonen

      Kerran kokeilin gluteenitonta versiota pelkästä maissijauhoista. Kyllä ne onnistui, oli hieman vaikeampia käsitellä, kun murenivat helposti ennen paistamista. Ja kannattaa paistaa todella nopeasti, ettei kovetu, ihan koppuraksi. Mutta hyvän makuisia niistä tuli 🙂 Tietty jos olis jotain gluteenitonta jauhoa, jossa olis edes vähän sitkoa, laittaa durumjauhojen tilalle, niin onnistuisi varmaan vielä helpommin 🙂

       0
  • Anniina

    Näyttää niin hyvältä! Kunpa nää ruoat vois ilmestyä mun eteen just nyt 😀 Oon kerran kokeillut tehdä itse tortillalettuja, mutta niistä tuli ihan koppuroita. Täytyypä testata tätä reseptiä seuraavalla kerralla. Oikeassa olet muuten guacamolesta, kaupan valmisversiot kalpenee täysin itsetehdyn rinnalla. Mä himoitsen sitä välillä niin paljon, että teen sitä ruisleivän päälle 🙂

     0
    • Maria Korhonen

      Kiitos 🙂 Mitä enemmän laittaa durumjauhoja sitä pehmeämpiä lettuja tulee. Ja kannattaa paistaa vaan ihan hetki ja laittaa tosiaan liinan alle paiston jälkeen. Näillä keinoilla oon ainakin itse saanut pehmeitä lettuja aikaiseksi. Itse tehty guacamole on kyllä ihan parasta, ja sopii moneen muuhunkin kuin pelkkiin tortilloihin 🙂

       0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.
Stoorin bloggaaja? Kirjaudu sisään tästä.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.