VALIKKO
22.12.2018 02:52

Joulukattaukset osa 2: Lasin ja kynttilöiden tuomaa tunnelmaa

Kaupallinen yhteistyö: Pentik ja Muuramen kukka- ja hautaustoimisto Kannel

Jouluun ja muihinkin juhliin saa vähän lisää kattamalla pöydän kauniisti. Kauniin juhlapöydän ääressä ruuat pääsevät oikeuksiinsa ja vieraat tuntevat olonsa tervetulleiksi. Näillä kahdella ruokapöydän kattauksella on haluttu tuoda esiin se, että kuka vain voi luoda kauniin pöydän juhlan ja miksei arjenkin keskelle. Materiaalit ovat yksinkertaisia ja muunneltavia jokaisen omaan makuun. Ensimmäisen kattauksen kuvat ja vinkit pääset lukemaan täältä.

Kattaukset on toteutettu yhdessä ystäväni Maiju Kainulaisen kanssa, jonka kanssa toteutimme joulukattauksia myös muutama vuosi sitten. Tänä vuonna kaikki lähti Keskisuomalaisen pyynnöstä toteuttaa muutama jouluinen kattaus, joista lukijoiden olisi helppo poimia ideoita. Päätimme tehdä kaksi toisistaan poikkeavaa kattausta, joissa olisi jokaiselle jotakin. Lehtijuttu löytyy tämän päivän Keskisuomalaisesta, Savon Sanomista, Etelä-Suomen Sanomista sekä osasta Kaakon viestinnän lehtiä, joten jos saat lehden jostain käsiisi, niin kurkkaa Kodin ja asumisen teemasivut.

Kattaukset on tehty yhteistyössä Pentikin sekä Muuramen kukka- ja hautaustoimisto Kanteleen kanssa, joista saimme käyttöömme kattauksissa näkyviä astioita sekä koristeita.

Toinen kattaus on yleisilmeeltään raikas ja vaalea, jossa yhdistellään kauniisti lasia, vihreyttä ja valkoisuutta. Kattauksen voi luoda kauniin pöydän päälle ilman pöytäliinaa tai käyttää valkoista, eleetöntä pöytäliinaa. Pääosassa tässä kattauksessa ovat kynttilät ja erilaiset lasiesineet. Hopeisilla yksityiskohdilla on saatu mukaan juhlantuntua.

Astioina on käytetty Pentikin Kallio-sarjan lautasia. Anu Pentikin suunnittelemassa Kallio-sarjassa näkyy ihmisen kosketus. Vähäeleiset valkoiset lautaset ovat muodoiltaan mielenkiintoiset, olematta lainkaan tylsä valinta. Tähän kattaukseen nämä kauniit lautaset istuvat täydellisesti antaen juuri sopivasti tilaa runsaalle koristelulle. Serviettejä vaihtamalla kattauksen tyyliä pystyy muuttamaan täysin. Hopeiset servietit sekä lasiset servietinpitimet kynttiläkoristeineen sopisi joulupöydän lisäksi myös uuden vuoden vastaanottoon. Pentikin lumimarjaservetit sekä huovasta tehdyt lumihiutaleet taas saavat kattauksesta heti jouluisen.

Tämä kattauksen täyttävät erilaiset lasiesineet. erikokoiset lasipullot on täytetty vedellä sekä vihreillä oksilla. Pullojen sisällä on katajaa, heinää, eucalyptusta sekä katinliekoa. Pullot toimivat samalla kynttilänjalkoina. Valkoiset tulppaanit on katkaistu lyhyeksi ja upotettu lasipulloihin. Pöydän koristeet on koottu Pentikin hopeisten Kuura tablettien päälle. Erikokoiset pullot luovat pöydän keskelle liikettä peittämättä kuitenkaan näkymää vastapäiseen istujaan. Lasipullojen väliin on aseteltu Pentikin valikoimista löytyviä erilaisia lasipalloja sekä erikokoisia Pentikin klassisia hopeoituja poroja, jotka tuovat ripauksen lapin taikaa kattaukseen. Kristallilasit istuvat muun koristelun sekaan, mutta tulevat silti esiin kauniiden koristelujen myötä.

Lisäksi pullojen väleihin on aseteltu hopeisia tuikkukippoja, lasisia kiviä, pieniä palloja, eucalyptuksen oksia ja muita pieniä yksityiskohtia. Kattaus on runsas olematta silti yhtään ahdistava tai tunkkainen. Lasi päästää valon kauniisti lävitseen ja tekee kattauksesta ilmavan. Tämä juhlapöytä on täydellinen sinisen hetken kattaus, johon tekee mieli istahtaa ja ihailla sen erilaisia yksityiskohtia pitkälle iltaan.

Seinälle ripustetut kevyet eucalyptuskranssit, joihin on kiinnitetty kuuseen tarkoitetut kynttilänjalat, kruunaavat tämän joulupöydän.

 

 

Vinkit:

Erilaiset lasikoristeet tekevät kattauksesta ilmavan ja kauniin. Täytä erikokoisia pulloja vedellä ja laita pulloon kauniita kasveja. Erilaiset luonnosta löytyvät oksat, varvut ja havut näyttävät kauniilta. Lisäksi rosmariini ja eucalyptus sopivat hyvin jouluun.

Käytä kotoa löytyviä koriste-esineitä. Esimerkiksi Pentikin poroja löytyy varmasti monelta, ne ovat juhlava elementti joulupöytään. Joulukuusenpalloja voi ripotella myös pyötäkoristeiksi. Lasiset koristekivet, hopeiset koriste-esineet sekä helmet ovat kivoja pieniä yksityiskohtia.

Kynttilät luovat tunnelmaa ruokapöytään ja antavat riittävästi valoa syömiseen. Kynttilänjalkoina voi perinteisten jalkojen lisäksi käyttää esimerkiksi pulloja, tuikkukuppeina leivosvuokia.

Runsasta kattausta suunnitellessa, astiat ja muu ympäristö kannattaa pitää simppelinä. Käytä kattauksessa yhtä tai kahta väriä, jottei tunnelmasta tule levoton.

Ole luova, ja tee asetelmia erikoisistakin jutuista, niillä luot mielenkiintoa kattaukseen.

 

Kattauksessa käytetyt Pentikin tuotteet:

Pentik Kallio lautanen, Pentik Huurre lasipallo, Pentik Kuura lasipallo, Pentik Lumi lasipalloPentik Inari hopeoitu poro, Pentik Kuura tabletti

 

 

Kommentit

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.