VALIKKO
19.4.2018 13:15

Kerrostaloelämää – Asunto Oy Jyväskylän Mannisenkartano

Kaupallinen yhteistyö: Keski-Suomen OP-Kiinteistökeskus Oy LKV

 

Mannisenmäki Jyväskylän Palokassa on lyhyen ajan sisällä rakentunut uusi luonnonympäröimä asuinalue. Ennen alue oli metsänpeittämä ja siellä sijaitsi tanssilavana tunnettu Palokan Viihdekeskus. Nyt metsä on raivattu ja mäntyjen tilalla kohoaa korkeita kerrostaloja ja mäen laella upeita omakotitaloja. Viimeisimpänä talona alueelle on valmistunut Asunto Oy Jyväskylän Mannisenkartano. Kolmenkymmenenyhdeksän asunnon kerrostalo, joka tarjoaa helppoa asumista eri-ikäisille ihmisille. Talo on lähellä niin luontoa kuin palveluitakin. Kotiovelta lähtevät upeat lenkkeilymahdollisuudet ja samalla isojen kauppakeskusten kyltit näkyvät pihaan saakka.

 

 

Pikkuhiljaa asunnot täyttyvät erilaisista perheistä, ja samaan muottiin tehdyt huoneistot alkavat muuttumaan asujiensa näköisiksi kodeiksi. Seiniä maalataan sekä tapetoidaan. Taulut nostetaan seinille ja ikkunat peitetään verhoilla. Siinä, missä toinen haluaa laittaa asunnon viimeistä piirtoa myöten täydelliseksi, toiselle riittää, kun on matto lattialla ja huonekalut siellä, missä niitä tarvitaan. Asukkaat ovat erilaisia, mutta heitä yhdistää yhteisöllisyys. He haluavat asua lähellä palveluja sekä toisia ihmisiä. Kodin oven sulkeuduttua on omassa rauhassa, mutta silti tietää muiden yhä olevan lähellä. Naapurilta on tarvittaessa helppo pyytää apua, ja poissaollessa naapurit luovat turvaa.

 

 

Huoneistojen muuttuessa kodeiksi, muodostuu talosta oma pieni yhteisönsä. Oviin ja porrastauluun alkaa ilmestymään uusia sukunimiä, ja ilmoitustaululle lappuja, joissa ilmoitellaan talon yhteisistä asioista. Lasitetut parvekkeet täyttyvät kalusteista ja kukista. Joku kasvattaa parvekkeellaan vihanneksia, toinen taas ottaa aurinkoa ja rentoutuu, yksi perhe laittaa ehkä pienen hiekkalaatikon parvekkeen nurkkaan, jotta lasta on helppo vahtia ruokaa laittaessa. Tavatessa tervehditään ja vaihdetaan kuulumiset. Jotkut tuttavuudet muuttuvat ystävyydeksi. Lapsilla on kavereita samassa rapussa, ja leikit toisten luona sekä yhteisellä pihalla onnistuvat helposti. Keväisin ja syksyisin järjestetään siivoustalkoot, jonka jälkeen grillataan yhdessä makkaraa. Taloyhtiöstä löytyvä harrastehuone tarjoaa mahdollisuuden järjestää yhteisiä tapaamisia. Miten mukava olisikaan jännittää yhdessä jääkiekon MM-kisoja tai vaikka Euroviisuja. Yhteinen harrastus on hyvä syy kokoontua tilaan ja harrastehuoneessa voi myös helposti järjestää vaikka syntymäpäiväjuhlat.

 

Maslowin tarvehierarkian mukaan, ihmisen yksi perustarpeista on sosiaaliset eli yhteenkuulumisen ja rakkauden tarpeet. Tarve tuntea kuuluvansa ryhmiin. Kerrostaloasumisessa kaiken ydin onkin juuri yhteisöllisyys, johon on niin halutessaan helppo päästä mukaan. Omaan asumisviihtyvyyteen on helppo vaikuttaa olemalla osa ryhmää, ja samalla yksi perustarpeista täyttyy.

Tämän kerrostalon ehdottomasti parhaita puolia ovat sen sijainti sekä upeasti toteutetut asunnot. Lähellä ovat niin luonto kuin palvelutkin. Isot kauppakeskukset ovat kävelymatkan päässä ja  Jyväskylän keskustaan pääsee julkisilla, omalla autolla tai vaikka pyörällä nopeasti. Palokkajärvi tarjoaa aktiviteettia ympäri vuoden, ja kotiovelta pääsee lenkkipolulle. Vuodenaikojen mukaan vaihtuvat maisemat ovat kuin tauluja. Tänä päivänä kerrostaloasuminen ei tarkoita pelkästään asumista keskustan ytimessä. Yhä enenevissä määrin rakentaminen on siirtynyt isojen kaupunkien laidoille, missä palvelut pelaavat ja kulkeminen on helppoa. Ihmiset arvostavat luonnonläheisyyttä, vaikka haluavatkin asua keskellä kaikkea.

 

 

Kerrostaloasuminen taitaa jakaa meidät suomalaiset  aika lailla kahtia. Toinen puoli vastustaa ja toinen rakastaa. Ikänsä omakotitalossa asuneen saattaa olla mahdoton sopeutua kerrostalohuoneistoon, ja toisaalta taas kerrostalossa asuva ihmettelee, kuka jaksaa nähdä niin paljon vaivaa pihan ja talon laittamisen kanssa. Uudet kerrostalot, kaikkine mukavuuksineen, tarjoavat helppoa asumista etsivälle loistavan asumismuodon, jossa on hyvä olla lähellä kaikkea.

 

 

Oletko sinä kerrostalo- vai omakotitaloasuja vai jotain siltä väliltä? Mikä asumismuoto on sinun juttusi ja miksi?

 

 

Lisätietoja kohteesta OPKK:n sivuilta.

 

Aikaisemmat OPKK:n postaukset:

Uuden talon tarina – Asunto Oy Jyväskylän Muuttohaukka

Asunto Oy Jyväskylän Honkalinna – Tukkikämpän uusi elämä

Kommentit

  • Hirvonen

    Itse myös suosin kerrrostaloa helppouden takia. Kiva kun kaikki huolehditaan taloyhtiön puolesta, kuten lämmitys, patteriverkoston tasapainotus ja lumityöt. Yhteisöllisyys on myös tärkeä asia.

     0
  • Hirvonen

    Itsekin tykkään kerrostalossa asumisesta yhteisöllisyydestä. Turvallisuudesta myös, mitä ovipuhelin tuo. Ainut mikä voi olla ikävää on liian äänekkäät naapurit.

     0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.