VALIKKO
25.5.2019 05:00

Kesäkukat loistavat värikkyydellään Viherlandiassa

Kaupallinen yhteistyö: Viherlandia

 

 

Kävin alkuviikosta taas Viherlandialla ja tällä kertaa suuntasin Viherlandian kasvihuoneille, jotka ovat täynnä kesäkukkien taimia. Yhteensä kahdeksan kasvihuonetta pitää sisällään neljännesmiljoona kesäkukan taimea. Aivan valtavan määrän siis, Ja voi sitä värienkirjoa ja tuoksua. Ai, että minä viihdyn tuolla kukkien ja kasvien parissa, ja voisin vaan kuljeskella päivän kukkia katsellen. Jotenkin kovin mieltä rauhoittavaa. Tällä kertaa pääsin kuuntelemaan puutarhuri Kirsi Häkkistä, joka esitteli Viherlandian laajaa kesäkukkavalikoimaa. Viherlandiasta löytyy niin runsaita amppeleita, köynnöstäviä kukkia kuin pienempiä ryhmäkasveja ja erikoisuuksiakin, unohtamatta perinteisempiä kesäkukkia sekä vihannesten taimia.

 

Kesäkukat

Viherlandian kasvihuoneet ovat täynnä värikkäitä kukkia.

 

Kasvihuoneista kukat voi käydä helposti keräämässä laatikoihin tai kasseihin.

 

Viherlandiasta löytyy neljännesmiljoona kesäkukan taimea.

 

 

Kesäkukkien hoito

 

Kysyin Kirsiltä, kuinka runsaasta tarjonnasta osaa valita itselleen sopivat kesäkukat. Hän kertoi, että valintaa tehdessä, liikkeelle lähdetään aina paikasta. Onko kesäkukkien paikka varjoinen vai aurinkoinen, eri lajit menestyvät eri paikoissa. Aurinkoon sopivat mm. pelargoniat, marketat, tähtisilmät, neilikat sekä heliotroopit. Varjoisampaan paikkaan taas kannattaa valita esimerkiksi leijonankita, ahkeraliisa tai verenpisara. Kukkatietäjä ei tarvitse valintaa tehdessä kuitenkaan olla, puutarhureiden lisäksi apuna ovat myös kukkien luota löytyvät laput, joissa lukee selkeästi, missä mikäkin kasvi viihtyy.

Paikan lisäksi tarvitsee multa valita huolella. Paras tähän tarkoitukseen on kesäkukkamulta, joka on valmiiksi lannoitettu sopivasti ja se pitää kosteutta hyvin, jotta kukat eivät pääse kuivumaan. Jotta kesäkukat saa kukoistamaan myös omalla pihallaan samoin kuin puutarhalla, niitä pitää lannoittaa. Helpoiten tämä onnistuu lisäämällä joka kastelukerralla veteen hieman kesäkukkalannoitetta. Lisäksi jo kukkineet kukat kannattaa nyppäistä irti ja pitkiä versoja typistää, jotta kukka saa voimaa kukkimiseen. Puoliaurinkoinen paikka sopii kaikille kesäkukille ja olisikin ihanteellisin paikka istuttaa kukat. Paikka, joka olisi osan päivästä varjossa, ja osan päivää paistaisi aurinko. Tällainen paikka on varma valinta myös silloin, kun ei ole ihan varma, missä kukka viihtyy.

 

Kesäkukat

Tähtisillmät viihtyvät hyvin aurinkoisella paikalla, ja niitä löytyy monenvärisinä.

 

Kesäkukat

Tarhaneilikka on kaunis aurinkoisen paikan kesäkukka.

 

Ahkeraliisa on varjoisan paikan kaunis kukkija. Se sopii myös hyvin haudoille.

 

 

Kesäkukkien trendit 2019 sekä myydyimmät kesäkukat

 

Onko kesäkukissa näkyvissä jotain trendejä? Kirsi Häkkinen kertoi trendinä olevan tänä kesänä värikkyyden sekä rohkean värien yhdistelemisen. Värivalikoima on kesäkukissa erittäin laaja, joten erilaisia väriyhdistelmiä on helppo rakentaa. Amppeleihin esimerkiksi voi yhdistää miljoonakellon eri värejä sekä kauniisti riippuvaa valkoista lumihiutaletta. Petuniasta löytyy runsaasti eri värejä yhdisteltäväksi. Vain mielikuvitus ja omat mieltymykset ovat rajana.

Myydyimpiä kesäkukkia ovat pelargoni sekä orvokki. Pelargoni on perinteinen vanhanajankukka, joka kasvoi jo isovanhempiemme ikkunalla. Vanhanajan pelargonien, kuten Mårbackan, rinnalla on myös runsaasti uusia ja erikoisia lajikkeita. Yhteensä noin 60 eri lajikkeen joukkoon mahtuu kauniskukkaiset tulppaanipelargoni sekä ruusunnuppupelargoni sekä tuoksullaan hurmaavat tuoksupelargonit, joita Viherlandiasta löytyy sitruunan, appelsiinin sekä männyn tuoksuisena. Myös itikoiden karkoitukseen löytyy oma sitruksen tuoksuinen Mosquitaway, joka tuoksullaan pitää itikat loitolla. Pelargoni pärjää siellä, missä muut kesäkukat eivät, eli paahteessa. Viihtyäkseen se tarvitsee tasaisen kastelun ja runsaan lannoituksen, ja kesän jälkeen kannattaa kokeilla, onnistuuko talvettamaan pelargonin seuraavaan kesään.

Toinen eniten myyty kesäkukka on orvokki, jonka kausi alkaa jo aikaisin keväällä. Itse ostin ensimmäiset orvokit pääsiäisen aikaan, ja huolimatta toukokuisesta takatalvesta, ja päälle sataneesta lumesta, ne kukkivat edelleen runsaina meidän ovenpielessä. Orvokkeja löytyy niin ikään 60-70 eri lajia, ja värejä löytyy niin yksi kuin kaksivärisinäkin. Orvokkeja on helppo yhdistellä muihin kesäkukkiin, ja ne ovat kestäviä ja helppohoitoisia.

 

Kesäkukat

Erivärisistä miljoonakellosta sekä kauniisti roikkuvasta valkoisesta lumihiutaleesta saa näyttävän amppelin.

 

Kesäkukat

Viherlandian orvokkimeri.

 

Kesäkukat

Orvokkeja löytyy useissa eri väreissä.

 

Tulppaanipelargonin kukinto näyttää pieneltä tulppaanikimpulta.

 

Tuoksupelargoneista lähtee ihana tuoksu.

 

 

Kesäkukkien eri muodot

 

Amppeleihin sopivat hyvin riippuvat kesäkukat. Amppeleihin voi yhdistää useampia eri kesäkukkia tai valita vain yhtä lempiväriä. Variaatiomahdollisuuksia löytyy runsaasti. Viherlandialla kesäkukka-amppelit kasvatetaan valmiiksi isoihin ruukkuihin, joissa ne jaksavat kukkia koko kesän ajan. Monenkirjavat miljoonakellot, lumihiutale sekä petunia sopivat amppeleihin kauniisti. Viherlandialta löytyi myös yksi huone täynnä riippuvia lajikkeita, joista voi valita itseään miellyttävät kukat, ja tehdä amppelin itse.

Yksivuotiset kesäköynnökset kasvavat runsaina ja kiipeilevät vaikka säleikköä vasten luoden näkösuojan kesän ajaksi. Niitä voi laittaa amppeleihin roikkumaan tai kiipeämään ylöspäin jotakin vasten. Ne ovat näyttäviä isoissa ruukuissa ylöspäin tuettuina. Aurinkoiseen paikkaan kannattaa valita purppuravaula tai mustasilmäsusanna, vähän varjoisempaan krassi tai keijunmekko.

Ryhmäkasveja, kuten samettikukkaa, petunioita ja lobelioita myydään pienempinä taimina, ja niistä saa tehtyä näyttäviä istutuksia yhdistelemällä useamman kukan samaan ruukkuun. Kesäkukkia löytyy myös näyttävälehtisinä, joiden kukat ovat melko mitättömät, ja koristearvo nimenomaan lehdissä, jotka ovat sitäkin näyttävämpiä ja upeampia. Koristebataatti, värinokkonen sekä keijunkukka sopivat hyvin väripilkuiksi niin perennapenkkiin kuin ruukkuistutuksiinkin.

 

Kesäkukat

Erivärisiä kukkia yhdistelemällä saa amppeleihin vaihtelevuutta.

 

Kesäkukat

Viherlandialla amppelikukat istutetaan jo valmiiksi isoihin ruukkuihin, jossa ne mahtuvat kukkimaan koko kesän.

 

Kesäkukat

Amppeleiden väriyhdistelmät olivat herkullisia.

 

Kesäkukat

Keijunmekko on yksi kesäköynnös, joka täyttyy upeista pinkeistä mekkoa muistuttavista kukista.

 

Kesäkukat

Purppuravaula viihtyy aurinkoisella paikalla, ja sopii hyvin esimerkiksi säleikköihin antamaan näkösuojaa kesän ajaksi.

 

Kesäkukat

Mustasilmäsusanna on aurinkoisen paikan kaunis köynnöstävä kesäkukka.

 

Kesäkukat

Keijunkukan kukka on vaatimaton, ja koristearvo näyttävissä lehdissä.

 

Värinokkonen sopii väripilkuksi niin perennapenkkiin kuin ruukkuistutuksiinkin.

 

Koristebataatin lehdet ovat kauniin violetit, ja se tuo väriä istutuksiin.

 

Kesäkukka-aika alkaa olla parhaimmillaan, ja suosittelen ehdottomasti vierailua Viherlandian kasvihuoneilla. Mukavasti menee useampikin tunti kukkia katsellessa ja ihastellessa, ja saa ideoita omiinkin istutuksiin. Itseltä löytyy tällä hetkellä ruukuista jo orvokkeja, viiruhelpiä, maahumalaa ja suikeroalpia. Vielä olisi muutama ruukku täytettävänä joillain kivoilla heinillä.

Kannattaa muuten muistaa, että yöpakkasten yllättäessä, pitää herkimmät kesäkukat muistaa suojata joko kantamalla ne yöksi sisään tai peittämällä hallaharsolla.

 

Isoihin ruukkuihin saa näyttävän istutuksen yhdistelemällä eri lajeja ja värejä.

 

Joko sinulla on kesäkukat ostettuna? Onko jotain lemppareita, joita ostat joka vuosi vai kokeiletko aina uutta?

 

Seuraathan Kotitalosta -blogia myös Instagramissa sekä Facebookissa.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.