VALIKKO
3.9.2019 09:18

Kevytsoraharkoista muurattu istutusallas

Nyt kun etupihan istutusallas on valmis kasveja myöten, niin ajattelin kertoa, kuinka altaan muuraaminen sujui keltanokalta. Huomasin itse, kun allasta suunnittelin, että selkeitä ohjeita tällaisen istutusaltaan muuraamiseen ei juurikaan löytynyt. Joten tässä jonkinlainen ohje, en tiedä, onko tämä niin selkeä, mutta kysyä saa, jos jotain jäi epäselväksi. Suosittelen rohkeasti vain kokeilemaan. Jos muuraaminen ei ole tuttua, löytyy esim. Youtubesta hyviä ohjevideoita, ja neuvoa kannattaa kysyä aina kokeneemmilta.

 

Ensimmäinen ajatukseni oli saada betoninen istutusallas tuohon portaiden viereen, mutta laskeskeltuani betonin määrää ja altaan lopullista painoa, luovuin ajatuksesta. Sitten löysin idean kevytsoraharkoista muuratusta istutusaltaasta, ja päätin opetella muuraamaan. Ei se välttämättä ihan oppikirjojen mukaan mennyt, mutta ainakin allas on toistaiseksi kestänyt pystyssä. Toivotaan, että se kestää myös talven ajan. Routavaurioiden mahdollisuuden yritin välttää laittamalla pohjalle samoja betonilaattoja, mitä käytin kivetyksessäkin eli 30x30cm betonilaattoja. Mies leikkasi laatan aina kolmeen osaan, ja ne asettelin vatupassin kanssa suoraan tulevien harkkojen kohdalle. Kun pohjan teki kunnolla suoraan, itse muuraaminen sujuikin helposti vain asettelemalla harkkoja paikalleen. Kevytsoraharkkoja oli helppo sahata oikeaan mittaan ihan tavallisella käsisahalla. Okei, jos allas olisi ollut yhtään isompi ja leikkaamista yhtään enempää, olisi kannattanut ehkä turvautua järeämpiin aseisiin. Nyt kuitenkin tuo saha riitti hyvin (tai oikeastaan kaksi sahaa, koska terä tylsyi aika nopeasti.)

 

 

Betonilaatoista tekemäni pohjan päälle aloitin siis muuraamisen harkko kerrallaan. Minulla oli käytössä HB betonin 75mm paksuja harkkoja (nämäkin HB Betonin pihamyynnistä). Laastina käytin Weberin muurauslaastia. Laastia valmistettiin puolet 25 kg pussista ohjeiden mukaan, ja sen sai sekoitettua hyvin ämpärissä käsin. (Tässäkin työkalu olisi ollut huomattavasti kätevämpi, mutta sujui se näinkin, ainakin kun mies hoiti tämän osuuden.) Ensin laastia pohjalle sekä harkon päätyyn, ja harkko painettiin kevyesti paikalleen. Vatupassi on kätevä apuväline, jonka avulla harkot saa suoraan.

 

muurattu istutusallas

 

Harkot kannattaa asetella niin kuin legopalikat eli saumoja ei kannata laittaa päällekkäin vaan limittäin, jolloin rakennelmasta tulee kestävämpi. Itse teinkin mallin legopalikoista, joiden avulla tuleva allas oli helpompi hahmottaa, miten ja minkä kokoisina ne lopulliseen versioon tulisivat.

 

 

Tämä istutusallas on kooltaan 120cmx60cmx60cm, ja siinä on harkkoja kolmessa kerroksessa. Muuraaminen oli mukavaa puuhaa ja suhteellisen helppoakin, joten suosittelen kyllä ehdottomasti kokeilemaan. Harkoista muuratun altaan etu on se, että harkot ovat todella kevyitä, ja niistä on helppo muurata isompiakin altaita.

 

Istutusallas

 

Pinnan rappauskin onnistui muutaman kokeilun jälkeen, kun sain ohjeita ja apua ammattilaiselta. Pinnan rappasin Weberin ohutrappauslaastilla kahteen kertaan, koska ensimmäisestä kerroksesta ei tullut ihan toivotunlaista tulosta. Pienen harjoittelun jälkeen sain sienen avulla tehtyä istutusaltaaseen hiertopinnan. Rappauslaasti valmisteltiin samoin kuin saumauslaastikin. Laastia ja vettä ämpäriin ja ne keskenään sekaisin puuromaiseksi mönjäksi. Laastia muurauslapiolla teräsliipalle, jonka avulla laasti kiinnitetään alhaalta ylöspäin suuntautuvalla vedolla seinään. Näin jatketaan osa kerrallaan, kunnes allas on kokonaan päällystetty. Laastin annetaan kuivua hetken ajan, jonka jälkeen märällä slammaushiertimellä tehdään slammattu pinta pienin pyörivin liikkein. Laasti ei saa olla tässä kohtaa liian märkää eikä liian kuivaa, jolloin pinnasta ei tule toivotunlaista. Tässäkin auttaa kokeileminen. Itse pilasin ensimmäisen kerroksen liian märällä hiertimellä ja liian märällä laastilla. Pintaan tuli ilmakuplia, jotka puhjetessaan jättivät pinnan ruman näköiseksi. Onneksi pinnan sai korjattua päällystämällä altaan uudelleen. Istutusltaaseen kului yhteen kerrokseen noin 1/4 osa 25 kg pussista.

 

istutusallas

 

Ensin mietin, että olisin maalannut altaan vielä valkoiseksi, mutta jotenkin tykästyin tuohon harmaaseen betonipintaan. Tiedustelin asiaa myös Weberiltä, ja heidän mukaansa tuo pelkkä rapattu pinta on tarpeeksi kestävä. Onneksi päälle on helppo vetää tarvittaessa myös uusi kerros, mikäli tuolle pinnalle jotain tapahtuu. Rapatun pinnan kannattaa antaa kuivua rauhassa, jotta se ei vahingoitu. Kuivuminen vie yllättävän kauan aikaa ennen kuin pinta on kestävä.

 

istutusallas

 

istutusallas

Istutusallas on pohjasta auki, ja pohjalla on samaa soraa, jota tuossa meidän pihassakin on. Altaan reunustin sisäpuolelta ohuilla styrox-levyillä, jotka toivon mukaan estävät kasvien juuria paleltumasta talvella. Pohjalle laitoin vielä pussillisen ruukkusoraa salaojitukseksi ja täytin altaan mullalla. Altaaseen istutin pienen valkokartiokuusen, johon syksyllä olisi tarkoitus ripustaa valot. Aluksi tarkoituksenani oli istuttaa toiselle puolelle allasta aina jotain kausikukkia, nyt loppukesästä krysanteemeja, loppusyksyllä kanervia, kesällä murattia ja jotain kauniita kesäkukkia. Mutta, kun kauppareissulla silmiini osui valko-vaaleanpunakukkainen syyshortensia “Early Sensation”, en voinut vastustaa kiusausta, ja ostin kuusen kaveriksi tuon hortensian. Kasvit toivottavasti selviävät altaassa myös talven, sen näkee sitten keväällä, kuinka kävi.

 

istutusallas

 

 

Istutusaltaasta tuli juuri sellainen kuin toivoin. Innostuin muuraamisesta jopa siinä määrin, että tällaisia altaita voisin muurata muuallekin meidän pihaan. Vielä kun keksin sopivan paikan.

 

Seuraa Kotitalosta -blogia myös Instagramissa sekä Facebookissa, niin saat tiedon uusista postauksista.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.