VALIKKO
9.5.2019 12:32

Maailman paras pizza vol 2. – Pizza kuin italialaisessa ravintolassa

 

Lempiruokasi? Pizza, olen vastannut niin kauan kuin muistan, ja vastaan edelleenkin.  Rakastan pizzaa, italialaista ruokaa muutenkin, mutta etenkin pizzaa. Jo pitkään blogini suosituin postaus onkin ollut Maailman paras pizza ohjeeni, jota edelleen käydään lukemassa tuhansia kertoja kuussa. Tuo resepti on kuitenkin jo vuodelta 2016, joten nyt on hyvä aika päivittää ohje tälle vuodelle. Innostuin aikoinani tuosta ensimmäisestä rapeaksi paistamastani pizzasta sen verran, että menin väittämään sitä maailman parhaaksi, ja sitä se olikin – silloin. Olen saanut paljon myös palautetta tuosta pizzasta, ja kaikki on otettu ilolla vastaan ja pistetty korvan taakse. Kaikessa hiljaisuudessa me olemme nauttineet jo pitkään pizzan uudesta, entistä paremmasta versiosta, eikä tuota maailman parasta pizzaa ole pitkään aikaan tehty. Joten tässä tulee nyt teillekin maailman paras pizza vol 2.

 

 

Pizzapohja

Pizzapohja on pizzan tärkein osa, joka täytyy olla kunnossa, jotta pizzasta saa täydellisen. Aikaisemmin vehnäjauhot olivat minulle vain vaaleita jauhoja, joista tehdään esimerkiksi pizzaa, pullaa, leipää yms. Nyt olen kuitenkin oppinut, että vehnäjauhojakin löytyy vaikka kuinka montaa erilaista eri tarkoituksiin. Parasta pizzan leivontaan on ehdottomasti erittäin hienot valkoiset 00-jauhot, joiden avulla pizzapohjasta saa ohuen ja rapean ihan käsin pyörittelemällä.

Oikeaoppisesti pizzapohja pitäisi kylmäkohottaa, eli taikina laitetaan yöksi jääkaappiin kohoamaan. Itse en ikinä edellisenä päivänä muista taikinaa tehdä, joten meillä mennään yleisimmin perinteisellä kohotuksella liinan alla lämpimässä paikassa muutaman tunnin ajan. Mutta kokeile ihmeessä eroja näiden kahden kohotuksen välillä, ja katso, huomaatko eron. Kylmäkohotuksessa hiivaa ei tarvita yhtä paljon, joten jos laitat pizzan jääkaappiin vähennä hiivan määrää puolella.

Kun taikina on kohonnut, siitä vaivataan ilmakuplat rikki ja jaetaan sopivan kokoisiin osiin. Tällä ohjeella me teemme 8 vähän pienempää pizzaa, koska pienempiä pizzoja on helpompi käsitellä pizzalastalla ja ne mahtuvat hyvin pizzakiven päälle, ja lapset saavat jokainen täyttää oman pizzansa mieltymystensä mukaan. Vähän isompia, aikuisten annoksia, saa tästä taikinasta neljä. Muodon ei tarvitse olla täydellisen pyöreä vaan näissä pizzoissa kädenjälki saa näkyä ja ne saavat jäädä sopivan rustiikkisen näköiseksi.

 

Paras pizzapohja

400 g 00-jauhoja
11 g kuivahiivaa
2,5 dl vettä
pari lorausta oliiviöljyä
1 tl suolaa

Sekoita kuivahiiva, jauhot ja suola. Lisää oliiviöljy veden joukkoon ja kaada vesi-öljyseos hiljalleen jauhojen joukkoon. Vaivaa taikinaa yleiskoneella tai käsin 10 minuutin ajan kunnes taikina on kiinteä pallo. Lisää jauhoja tarvittaessa, jos taikina vaikuttaa löysältä ja tarttuvalta. Jätä taikina kohoamaan liinan alle lämpimään paikkaan muutamaksi tunniksi, kunnes se on kohonnut kunnolla. Vaivaa taikinaa hetki käsillä, ja jaa sopivan kokoisiin osiin. Pyörittele ja venyttele käsien avulla taikinapallosta ohut pizzapohja.

 

Paras pizza

 

Pizzatäytteet

Tomaattikastikkeen kanssa mennään edelleen samalla hyväksi havaitulla alunperin Jamie Oliverin reseptillä pienin muutoksin. Laitoin tuohon alle tomaattikastikkeen ohjeen siinä muodossa kuin se meillä nykyisin tehdään. Kastikemäärä riittää yllä olevan ohjeen mukaiselle pizzataikinalle.

Juusto laitetaan heti tomaattikastikkeen jälkeen täytteiden alle, ei kuten aiemmassa ohjeessani pizzan päälle! Meillä käytetään juustona mozzarellan ja emmentalin sekoitusta. Juusto on yksi kohta pizzasta, josta riittää mielipiteitä yhtä paljon kuin pizzanpaistajiakin, joten testaile eri juustoja ja valitse paras.

Täytteet jokainen saa valita sitten makunsa mukaan. Liikaa ei samaan pizzaan kannata tunkea, vaan pari-kolme täytettä on hyvä määrä. Itse tykkään eniten suolaisen ilmakuivatun kinkun ja pehmeän mozzarellan liitosta. Pizzan laitan uuniin päällään tomaattikastike sekä juustoraaste, ja lisään kinkun sekä mozzarellan kuuman pizzan päälle sen tultua uunista. Lisäksi heitän vielä tuoretta rucolaa päälle. Joskus lisään kinkun jo ennen uunia pohjan päälle yhdessä esimerkiksi latva-artisokkien kanssa. Kokeile myös sieniä, kirsikkatomaatteja, oliiveja, pepperonia tai vaikka pestoa oman makusi mukaan.

 

TOMAATTIKASTIKE


Oliiviöljyä
2 valkosipulin kynttä kuorittuna ja hienoksi pilkottuna
kourallinen basilikan lehtiä revittynä
400 g kokonaisia tomaatteja tölkissä (Mutti paras!)
suolaa
mustapippuria
oregano /pizzamauste

Lisää pannulle loraus oliiviöljyä. Lisää pilkotut valkosipulit ja sekoittele hieman. Kun valkosipulit alkavat saamaan väriä, lisää basilika ja tomaatit. Murskaa tomaatteja lastan / puisen lusikan avulla pienemmiksi. Mausta kastike suolalla ja pippurilla. Kun kastike alkaa kiehumaan, poista pannu levyltä. Siivilöi kastike siivilän läpi kulhoon. Painele huolella kastiketta siivilän läpi ja heitä jäljelle jääneet valkosipulinkynnet ja basilikat pois. Kaada kastike takaisin pannulle, anna kiehahtaa ja hauduta miedolla lämmöllä 5 minuutin ajan. Lisää pizzamaustetta / oreganoa. Kastike on valmista, kun se on tarpeeksi paksua levitettäväksi pizzan päälle.

Kastike säilyy jääkaapissa viikon ajan tai sen voi pakastaa sopiviin annoksiin ja sulattaa pizzapäivänä. Itse olen kyllä usein tehnyt kastikkeen pizzan teon yhteydessä, koska se on niin nopea ja helppo tehdä. 

Lähde: Jamie Oliver.com

 

paras pizza

 

Pizzan paistaminen

Pizza pitää paistaa kuumassa uunissa kuuman pizzakiven tai esilämmitetyn uunipellin päällä, jotta pohjasta tulee rapea. Käännä uuni niin kuumalle kuin saat, ja mikäli uunista löytyy kiertoilma alalämmöllä toiminto, niin se on paras vaihtoehto rapealle pohjalle.

Itse olen talviaikaan paistanut pizzat leivinuunissa arinan päällä, ja kesällä hiiligrillissä pizzakiven päällä, elävällä tulella paistettuna pizzaan tulee ihan omanlaisensa maku. Näissäkin vaihtoehdoissa kannattaa esilämmitttää leivinuuni / grilli kunnolla, jotta pizzat paistuvat mahdollisimman nopeasti. Omien kokemusten pohjalta olen huomannut, että 4 minuuttia on aika optimiaika paistoon.

 

paras pizza

 

Pizzan valmistaminen on loppujen lopuksi melko simppeliä ja nopeaa, ja variaatioita löytyy täytteitä vaihtamalla niin paljon, että ei ihan heti pääse kyllästymään. Jos kokeilet reseptiä, olisi kiva kuulla mielipiteitä ja kehittämisehdotuksia edelleen. Pizzoja löytyy yhtä monta kuin tekijöitäkin, ja tällä hetkellä tämä on omasta mielestäni se maailman paras pizza, kunnes taas toisin todistetaan (eli pääsen pizzan alkulähteille, Italiaan, maistamaan aitoa italialaista pizzaa) Tällä hetkellä tämä on ehdottomasti omasta mielestäni paras pizza, eikä rapeaa italialaista pizzaa tarvitse lähteä hakemaan ravintolasta!

 

Nautinnollisia pizzahetkiä!

Kommentit

  • Sini

    Ai että noi kuvat näyttää niin herkullisilta!♥ Itsekin olen tänään aikeissa tehdä itse pizzaa, ja tämä postaus toi siihen kyllä uutta intoa!

     0
    • Maria

      Kiva, että sait inspiraatiota 🙂 Toivottavasti pizza maistui 😀 Taidan itsekin tehdä taas viikonloppuna..

       0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.