VALIKKO
11.6.2019 13:46

Terassit harmaaksi ympäristöystävällisellä OrganoWood puunsuojalla

Kaupallinen yhteistyö: Osmo Color

Meidän talon terassit on olleet käsittelemättä jo kuuden vuoden ajan, joten tänä vuonna oli pakko tarttua toimeen ja käsitellä terassit ennen kuin ne ovat pilalla. Yksi syy siihen, ettei terasseja ole käsitelty, on se, että halusin terasseista harmaat, ja koska ruskeat painekyllästetyt laudat alkoivat harmaantua lupaavasti, niin jäin odottelemaan, miten ne muuttuisivat. No kyllähän ne osittain harmaantuivat kauniisti, sieltä mihin paistoi aurinko ja satoi. Katoksen alla olevat laudat sitten eivät harmaantuneetkaan niin kauniisti ja tasaisesti. Terassi alkoi ilman käsittelyä myös tikkuuntumaan, joten jotain oli tehtävä. Värillisiä öljyjä tai muita vastaavia en halunnut, koska pelkäsin jäljen olevan epätasaista, ja jokakeväinen terassienkäsittelyurakka ei myöskään innostanut tarttumaan hommaan.

Taas keväällä vaihtoehtoja tutkiessani törmäsin Organowoodin puunsuojaan, joka harmaannuttaa sekä suojaa puun. Kuulosti jo tässä vaiheessa erittäin hyvältä, vielä kun lisättiin mukaan ympäristöystävällisyys ja myrkyttömyys sekä helppo ja muutaman vuoden välein tehtävä suojauskäsittely, olin hyvinkin innoissani. Sain Osmo Colorilta mahdollisuuden lähteä tekemään yhteistyötä, joten ehdottomasti halusin lähteä testaamaan tuotetta.

Nyt käsiteltyäni meidän takaterassin, voin kertoa kokemuksia tuotteesta teillekin.

 

 

Organowood

 

OrganoWood on ympäristöystävällinen suoja-aine, joka parantaa puupinnan kestävyyttä ja antaa suojaa niin likaa kuin kosteuttakin vastaan. Lisäksi aine harmaannuttaa puun muutamassa kesässä helmenharmaaksi. Suoja-aineet ovat saaneet vaikutteita luonnollisesta fossiloitumisprosessista, niiden sisältämät piiainekset imeytyvät puuhun ja muodostavat suojan ulkoisia vaikutuksia vastaan. Organowood käsittelyn ansiosta puusta tulee kestävämpää ja se saa pinnan hylkimään vettä. Tuotteet ovat ympäristöystävällisiä ja myrkyttömiä. Sarjaan kuuluu kolme tuotetta: puunsuoja 01 parantaa puupinnan kestävyyttä ja harmaannuttaa puupinnan auringon ja ilmankosteuden vaikutuksesta. Puunsuoja 02 luo puulle voimakkaasti vettä hylkivän pinnan ja suojaa sitä lialta. Puupesu 03 pesee likaisen puun tehokkaasti ja ympäristöystävällisesti. Organowoodilla voidaan käsitellä ulkopintoja, kuten terasseja, laitureita, aitoja, puutarhakalusteita sekä talon julkisivuverhouksia. Organowood on ruotsalainen keksintö, ja Suomeen sitä maahantuo Osmo Color.

 

Käsittely

 

Terassin käsittelyn aloitin kunnon pesulla. Meidän kuusi vuotta vanha terassimme oli todella likainen, ja täynnä kaikenlaisia tahroja, hieman pelotti, saisinko tahrat irtoamaan, mutta onneksi sain yllättyä positiivisesti.

Pesun suoritin Organowoodin omalla puupesu 03 aineella. Todella likaiseen terassiin ainetta neuvottiin laittamaan 2 dl 5 litraan vettä. Löysin kaapista lauteiden- ja kylpyhuoneen saumoihin pesuun tarkoitetut harjan sekä lastan, jolla sain liat hyvin pestyä pois. Lastalla lähtivät isommat liat, ja kapealla harjalla sain harjattua uritetun terassilaudan raotkin. Puhdistuksen jälkeen huuhtelin terassin vielä huolella vedellä ja annoin terassin kuivua muutaman päivän ennen ensimmäistä käsittelyä.

Organowood

Terassi pestiin Organowood 03. puupesuaineella

 

Terassinkäsittelyn aloitin Organowoodin puunsuoja 01 aineella, joka parantaa puun lahon- ja palonvastustuskykyä.  Aine on nestemäistä, veden kaltaista ainetta, ja se oli helppo levittää terassiin varrellisella siveltimellä. Kaadoin aineen erilliseen astiaan ja sivelin terassiin puunsyiden mukaan. Aine oli nopea levittää, ja erittäin helppoa varrellisella siveltimellä. Käsittelyn jälkeen annoin terassin kuivua seuraavaan iltaan.

 

Organowood

Ensimmäinen käsittely tehtiin Organowood 01. puunsuojalla, joka harmaannuttaa terassin, ja luo puulle palo- ja lahosuojan.

 

Seuraavaksi terassi käsiteltiin puunsuoja 02 aineella, joka luo puulle voimakkaasti vettä hylkivän pinnan ja suojaa sitä lialta. Aine näytti ja tuoksui vesi-liimaseokselta. Levitin puunsuoja 02 samalla siveltimellä kuin 01 aineenkin. Ohjeessa neuvottiin levittämään ensin yksi kerros puunsyiden mukaan, jonka jälkeen odoteltiin muutama minuutti, ja siveltiin vielä uusi kerros, kunnes puu ei enää ime ainetta. Käsittelin muutaman laudan kerrallaan, ja päästyäni terassin toiseen päähän, oli aine sopivasti muutaman minuutin imeytynyt, jolloin sivelin laudat vielä uudelleen samaan aikaan, kun käsittelin seuraavat kaksi lautaa. Terassi imi tätä puunsuojaa todella paljon, johtuisiko se sitten siitä, että terassi on paahteinen eteläpuolen terassi, ja se on ollut ilman käsittelyä pitkään. Puunsuoja 02 aine oli myös helppo levittää eikä tarvinnut pelätä läikikästä ja epätasaista lopputulosta. Toisen käsittelyn jälkeen jätin terassin kuivumaan yön yli, ja seuraavana päivänä kannoin kalusteet takaisin terassille.

 

Organowood

Toinen käsittely suoritettiin Organowood 02. puunsuojalla, joka suojaa terassia vedeltä ja lialta.

 

Heti käsittelyn jälkeen terassin väri muuttui tasaiseksi, ja siitä tuli miellyttävän samettisen tuntuinen. Harmaantuminen vie kuitenkin vielä aikaa, ja tulenkin raportoimaan terassin harmaantumisesta vielä syksyllä ja ensi keväänä, jolloin lopputulos pitäisi olla jo nähtävissä. Tähän mennessä olen jo todella tyytyväinen tähän käsittelyyn, ja odotan jo innolla lopullista väriä. Ensi kesänä meillä toivottavasti on kaunis, tasaisen harmaa terassi.

 

Terassi ennen käsittelyä

 

Terassi Organowood käsittelyn jälkeen

 

Terassin väri muuttui tasaiseksi.

 

Terassi heti käsittelyn jälkeen.

 

Terassi on miellyttävän tuntuinen jalan alla.

 

Terassi harmaantuu pikkuhiljaa auringonpaisteen ja ilmankosteuden avulla.

 

Vielä jäljellä on etuterassin käsittely samoilla aineilla, ja sen pääsen toivon mukaan tekemään tulevana viikonloppuna, jos vain säät ovat suotuisat. Instagramista pääset seuraamaan käsittelyä lähes reaaliajassa, ja sieltä löytyy myös kohokohdista materiaalia takaterassin käsittelystä. Jos siis terassin käsittely on ajankohtaista, ja Organowoodin puunsuoja-aineet kiinnostavat, niin käy katsomassa minun instagramista @kotitalosta infoa käsittelystä sekä Osmocolorin sivuilta tarkempaa tietoa aineista.

 

Seuraa Kotitalosta -blogia myös Instagramissa sekä Facebookissa, niin saat tiedon uusista postauksista.

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.