VALIKKO
21.3.2019 14:30

Uusi viherkasvi – Kuinka pitää kookospalmu hengissä?

 

Kun meillä ei ennestään vielä ollutkaan tarpeeksi viherkasveja, niin oli pakko hankkia vielä yksi.. No oikeastihan niitä on jo ennestäänkin liikaa, mutta tämä oli tosiaan pakko ostaa, koska olen jo pidempään haaveillut kookospalmusta. Ja juuri kun olin selviytynyt kierroksesta Plantagenilla ja välttänyt kiusauksen ostaa kookospalmun, niin seuraavalla viikolla samainen kasvi komeili Citymarketin mainoksessa, ja vielä puolet halvemmalla, joten tällä kertaa kiusaus oli liian suuri ohitettavaksi. Ja kun sain vielä miehen hakemaan palmun kotimatkalla, niin kaikki merkit olivat puolellani. Paitsi ei ehkä kaikki, koska tämän jälkeenhän kuulin, että kookospalmu on yksi vaikeimmista viherkasveista pitää elossa, ja ne ovat yleensä jo ostettaessa elämänsä päässä, juuret mädäntyneinä, ainoastaan tuo suuri ruskea kookos pitää sitä edelleen hetken hengissä. No, onneksi otin kuvat nyt, kun se vielä kukoistaa.

 

 

kookospalmu

 

Löysin netistä kookospalmun hoito-ohjeita, joissa käskettiin vaihtamaan multa heti oston jälkeen. Tein työtä käskettyä, sillä multaa ja ruukkusoraa oli vielä sopivasti edellisten mullanvaihtojen jäljiltä ja olin juuri löytänyt kauniin ruukunkin. Vaan ei sekään ihan onnistunut niin kuin piti. Aluksi kaikki meni hyvin, rikoin yhden saviruukun ja heitin ne ruukun pohjalle, sekä laitoin vielä kerroksen ruukkusoraa päälle, sillä salaojitus piti tehdä kunnolla, ettei juuret pääse mätänemään. Sitten ruukkusoran päälle tavallista kukkamultaa, kookospalmusta varovaisesti vanhat mullat pois, ja kookos ruukkuun. Vaan multa loppuikin kesken, ja uutta ei ollut saatavilla. Nyt tuo palmu on sitten seissyt ruukussa puolet juurista ilman multaa vuorokauden. Hitto, toivottavasti se ei kärsi ja kuole heti. No tänään pääsen ostamaan lisää multaa, ja saan juuret kunnolla peittoon.

 

 

kookospalmukookospalmu

 

Hoito-ohjeet

 

Ja heti kun olin saanut kookospalmun osittain istutettua, luinkin ohjeen, jossa se neuvottiin laittamaan heti suureen savi- tai altakasteluruukkuun. Siinä palmun pitäisi viihtyä kauemmin eikä se kärsi tulevista ruukunvaihdoista. Voi itku, taitaa olla edessä siis vielä uusi ruukunvaihto, jotta takaan palmulle optimaaliset olosuhteet selvitä hengissä.

Lisäksi palmun lehtiä pitää suihkutella päivittäin tai mieluusti pari kertaa päivässä, pitää kasvualusta tasaisen kosteana, mutta ei liian märkänä, lannoittaa kevään ja kesän ajan miedolla kasvilannoitteella parin viikon välein ja pitää se valoisassa, mutta ei paahteisessa paikassa. Huh, tämähän vaatii täyspäiväisen hoidon. Mites, jos lähdemme reissuun. Täytyy ilmeisesti yrittää saada hoitaja koiran lisäksi myös palmulle. Kummallekohan mahtaa olla vaikeampi hommata hoitopaikkaa?

Suhtaudun tähän uuteen tulokkaaseen melko pessimistisesti, sillä tunnetustihan pessimistit eivät pety. Totta kai harmittaa, jos palmu ei kauaa kestä, mutta koska tiedän todennäköisyyden onnistua olevan 10 % luokkaa, niin en uskalla kiintyä tähän yksilöön liiaksi. Katsotaan, kuinka käy. Onneksi rahallinen panostus ei ollut järin suuri, ja saan ainakin hetken nauttia tästä kaunokaisesta.

 

kookospalmu

 

Onko sinulla vinkkejä kookospalmun hengissä pitämiseen? Olen kiitollinen kaikista vinkeistä ja kokemuksista, jotta kookospalmu olisi hengissä vielä ensi kuussakin 🙂

 

 

Ota seurantaan myös Kotitalosta blogin Instagram sekä Facebook, niin pysyt paremmin mukana jutuissa.

Kommentit

 • Essi

  Voi ei, mä en saisi hankkia yhtään viherkasvia enää ja nyt haluaisin kanssa tommoisen! Vaikkakin päässä rupes soimaan ”kuinka saisin rikki kookospähkinän”.. 😀

   0
  • Maria

   Mun kookospalmuraukalle kävi jo huonosti, ei siis ollut pitkäikäinen ilo.. Mutta kyllä nyt aina yksi viherkasvi mahtuu joukkoon 😉 Itse aloin 50 kasvin kohdalla jo vähän huolestumaan 😀

    0
   • Sirkka Einimö

    Minullakin on kookospalmu, ollut jo useamman vuoden. Sain tuttavalta,jonka palmun ”poikanen” tämä on. Omani tekee versoja,jotka olen antanut eteenpäin. Vaihdoin isompaan altakasteluruukkuun pari kuukautta sitten. Hyvin selvisi siitäkin koska taas lykkää uutta poikasta. Ja kukkii myös jatkuvasti.

     1
 • Johanna

  Ostin viikonloppuna itsekin kookospalmun heräteostoksena Ikeasta ja kotimatkalla googletellessa rupesi jo kaduttamaan. Tuuppaain silti kasvin kotona reilusti suurempaan ruukkuun ja mullan tilalle kasvusammalta. Sillä olen onnistunut pitämään hengissä kuivumisesta herkästi suuttuvan eukalyptukseni siitä huolimatta, että olen useasti laiminlyönyt kastelua. Toivotaan, että kookoskin arvostaisi. Valoa meiltä löytyy liiaksikin, joten olen toiveikas.

  Olisi kiva kuulla jatkossakin miten oma kookoksesi pärjäilee.

   1
 • Jenni

  Mun kookospalmu, myöskin cittarin heräteostos, alkaa näyttämään nyt siltä että peli on menetetty. Pitkään se kestikin lukuisia epäsäännöllistä kastelua, ja aivan vääränlaisessa ruukussa.. Kaamosmasennus varmaan iski.

   1

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.