Tuliko nyt hieman liian raflaava otsikko? No mutta kun tämä on, maailman paras pizza! Tämä pizzaresepti on pitkän prosessin tulos. Erehdyksien ja onnistumisien kautta sitä on muokattu ja hiottu ja loppujen lopuksi on päädytty tähän reseptiin, joka on mielestäni täydellinen. Se on ohutpohjainen ja rapea, ihan kuin ravintolassa. Tästä meillä tykkää niin lapset kuin aikuisetkin.
Pizzapohja on alunperin Pastanjauhantaa -blogista (josta muuten löytyy muitakin erinomaisia ruokaohjeita, suosittelen tutustumaaan.) Tämä taikina on erittäin helppo, sillä, kun ainekset mittaa tarkasti, tulee taikinasta kerralla hyvä. Ei siis säätämistä veden ja jauhojen lisäämisen kanssa. Annoksesta tulee kaksi uunipellillistä pizzaa. Tai kolme pienempää pyöreää. Pastanjauhanta -blogin ohjeesta poiketen, käytän pizzaan durumjauhoja. Nuo jauhot lisäävät pohjan rapeutta entisestään, ja mielestäni se on myös paremmin työstettävää. Lisäksi tarkensin öljyn ohjeeseen oliiviöljyksi, sillä pidän siitä makuvivahteesta, jonka se tuo pohjaan. Olen myös lukenut,että kylmässä pitkään kohotettu taikina maistuisi vielä paremmalta. Tätä täytyy ehdottomasti kokeilla ensi kerralla.
PIZZAPOHJA
350 g durumjauhoja
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
2 1/4 dl lämmintä vettä
Sekoita jauhot, kuivahiiva ja suola kulhossa. Lisää veden ja oliiviöljyn seos joukkoon. Vaivaa yleiskoneella ainakin 5 minuuttia tai käsin 10 minuutin ajan, jotta saavutetaan kunnon sitko. Anna kohota lämpimässä noin tunnin ajan, että taikina on kohonnut kunnolla. Vaivaa taikinaa vielä hetki käsissäsi, jotta saat ilmakuplat pois ja kaulitse pizzapohja ohueksi, muutaman millin paksuiseksi levyksi.
Lähde: Pastanjauhantaa -blogi
Tomaattikastike antaa pizzaan makua. Se on pohjan jälkeen pizzan toiseksi tärkein osa. Aikaisemmin olen sekoitellut kastikkeen tomaattipyreestä, vedestä ja mausteista, joka on sekin ihan ok, mutta tähän pizzaan kaipasin jotain parempaa. Eri reseptejä tutkiessani päädyin tähän Jamie Oliverin tomaattikastikkeeseen, joka on kyllä aivan loistavan makuinen ja helppo valmistaa. Tämä ohje on reilu annos, josta riittää vaikka pakastettavaksi. Yllä olevaan pizzapohjaan riittää hyvin yksi tölkki luumutomaatteja. Ohjeen olen suomentanut suoraan Jamie Oliverilta, joten pahoittelen ehkä outoja lauserakenteita.
TOMAATTIKASTIKE
Oliiviöljyä
4 valkosipulin kynttä kuorittuna ja hienoksi pilkottuna
1 nippu basilikan lehtiä revittynä
3 tlk kokonaisia luumutomaatteja tölkissä (a 400 g)
Merisuolaa
Mustapippuria
Oreganoa
Lisää teflon-pintaiseen kattilaan 4 lorausta oliiviöljyä. Lisää pilkotut valkosipulit ja sekoittele hieman. Kun valkosipulit alkavat saamaan väriä, lisää basilika ja tomaatit. Murskaa tomaatteja puisella lusikalla mahdollisimman pieniksi.
Mausta kastike suolalla ja pippurilla. Kun kastike alkaa kiehumaan, poista kattila levyltä. Siivilöi kastike siivilän läpi kulhoon. Painele huolella kastiketta siivilän läpi ja heitä jäljelle jääneet valkosipulinkynnet ja basilikat pois. Kaada kastike takaisin kattilaan, anna kiehahtaa ja hauduta miedolla lämmöllä 5 minuutin ajan. Itse olen tässä vaiheessa lisännyt kastikkeeseen vielä oreganoa. Kastike on valmista, kun sen pystyy levittämään hyvin pizzan päälle.
Kastike säilyy jääkaapissa viikon ajan tai sen voi pakastaa sopiviin annoksiin ja sulattaa pizzapäivänä. Itse olen kyllä usein tehnyt kastikkeen pizzan teon yhteydessä, koska se on niin nopea ja helppo tehdä.
Lähde: Jamie Oliver.com
TÄYTTEET
Sitten päästäänkin pizzan täyttämiseen. Ja tässä nyt on sitten rajana vain mielikuvitus ja omat mieliteot. Meillä suosikkitäytteitä ovat olleet perinteiset kinkku, pepperoni, oliivi, basilika, rucola. Myös ilmakuivattu kinkku sopii tälle pizzalle loistavasti. Muutaman kerran on kokeiltu myös tonnikala, katkarapu yhdistelmällä, ja sekin toimii. Valitse siis täytteeksi samat, mitä valitsisit ravintolassakin pizzasi päälle, näin saat siitä sen sinun parhaan pizzasi. Juustona me olemme käyttäneet emmentaljuustoraastetta sekä raastettu joukkoon lisäksi ihan tavan Oltermannia. Valmiit pizzajuustosekoituksetkin toimivat varmasti hyvin.
PAISTO
Pizzan paistaminen on tämän projektin tärkeimpiä vaiheita onnistuneen pizzapohjan kanssa. Paras paistotulos syntyy kuuman leivinuunin kiviarinalla, mutta tämän mahdollisuuden puuttuessa, pystyy sähköuunillakin saamaan melko optimaaliset olosuhteet. Uuni lämmitetään niin kuumaksi kuin mahdollista, ja kiertoilmauunissa laitetaan kiertoilma ja alalämpö päälle. Jos löytyy pizzakivi, se on loistava apu, mutta pelkällä uunipellilläkin pärjää. Uunipelti esilämmitetään uunissa samalla kun uuni lämpiää, eli pizza leivotaan ja täytetään leivinpaperin päällä, jolla se siirretään sitten nopeasti kuumalle pellille. Pizza paistetaan uunin alatasolla nopeasti kypsäksi. Meillä tähän menee yleensä maksimissaan 5 minuuttia. Paiston jälkeen voi pizzan päälle lisätä halutessaan vaikka basilikaa tai rucolaa. Valmis!
Tämä pizza on kyllä ehkä parhaiten onnistunut tuotos meidän keittiöstämme, siitä ovat tosiaan tykänneet niin oma väki kuin vieraatkin. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. Tänään on vielä sopivasti perjantai, joten mikäs sen parempaa viikonloppuruokaa kuin pizza. 🙂
MAUKASTA PIZZAPERJANTAITA!
Minkälainen on sinun lempipizzasi? Onko se tällainen italialaistyyppinen ohutpohjainen ja rapea vai oletko enemmän paksupohjaisen jenkkityylisen pannupizzan ystävä? Entä löytyykö hyviä vinkkejä täydellisen pizzan tekemiseen?
Apua miten hyvännäkönen! Mä oon tehny tähän asti paksun kaurapohjaisen pizzapohjan aina ja oonki ettiny sopivaa ohjetta tommoseen ohueen ja rapeaan pizzapohjaan. Tää menee kokeiluun ihan lähipäivinä–>
0Kiitos Päivi 🙂 Suosittelen kokeilemaan, ja jos vaan mahdollista, niin suosittelen tekemään tuon taikinan vaikka edellisenä päivänä ja kohottamaan jääkaapissa. Tulee vieläkin parempi pohja 🙂 Kokeilin eilen kohottamalla muutaman tunnin ajan jääkaapissa ja siitäkin tuli jo paljon parempi pohja 🙂
0Näyttää ihanalta! 🙂 kannattaa muuten kokeilla joskus laittaa juustoraaste tomaattikastikkeen päälle ja täyteet vasta sitten. Jos paistaa pitsan korkeassa lämpötilassa nopeasti, niin juusto ei näin pala. Itse paistan pitsan vastusten alla, niin juusto kyllä kärventyy jos se on siinä päällä. 😀
0Kiitos 🙂 Joskus kokeillutkin tuota juuston laittamista ensin, en vaan tiennyt, miksi se pitää laittaa alle 😀 Eilen taas tein tätä pizzaa ja laitoin ensin juuston. Oli muuten taas hyvää 😀
0Muuten hyvä, mutta EI KAULIMEN KÄYTTÖÄ MISSÄÄN NIMESSÄ!!!
1Tulisko hyvä jos ei jaa taikinaa vaan tekis yhden pellillisen ? jääkaappikohotuksella. Kun haluaisin pohjasta hiukan paksumman kuin kuvassa.
0Pohjaa testattu myös paksumpana versiona, hyvää tuli niinkin 🙂
0Hyvä ohje,pohjan suhteen onnistuin hyvin.Myös tomaattikastike oli onnistunut.Olen italialaisruokien himokokki ja maistuvaa syntyi näinikin.
0Kiitos palautteesta! Kiva, että onnistui ja tykkäsit 🙂
0