VALIKKO
25.3.2018 17:17

Pääsiäisen keväinen kattaus – esittelyssä Sukhimatot

Kaupallinen yhteistyö: Sukhimatot

 

Hyvää palmusunnuntaita! Ensi viikonloppuna onkin jo pääsiäinen. Juhla, joka viimeistään herättelee kevääseen. Vihreät ruohot ja keltaiset kukat muistuttavat kohta lumen alta paljastuvasta uudesta elämästä (vaikka tänä vuonna sitä hetkeä joudutaan ehkä vielä tovi odottamaan). Mutta jos ei ulkona, niin ainakin sisällä luonto alkaa heräilemään talviunesta. Ulkoa sisälle tuodut pajunoksat työntävät pörröiset pajunkissat varsistaan, ja kirsikkapuunoksat kukkivat pienin herkin kukkasin. Kasvun ihmettä on ihana seurata.

 

 

Pääsiäisen kunniaksi laitetaan myös pöytä koreaksi, ja kutsutaan sukulaiset tai ystävät syömään. Tässä vähän vinkkiä pääsiäisen kattaukseen. Kattaus ei loista väreillä, vaan se on neutraalin skandinaavinen, mutta kuitenkin pirteä pienillä keltaisilla yksityiskohdilla. Itse tykkään käyttää kattauksissa vähän mielikuvitusta, ja penkoa kaappeja, jos sieltä löytyisi jotain, mitä voisi käyttää. Kaiken ei tarvitse olla juuri siihen suunniteltua, vaan esimerkiksi servetteinä voi käyttää vaikka erilaisia huiveja. Astioiden ei välttämättä tarvitse olla samaa sarjaa, vaan mielenkiintoa kattaukseen saa käyttämällä erilaisia vanhoja kippoja, kuppeja tai aterimia. Myös luonnonantimia kannattaa hyödyntää.

 

 

Pöydällä on keltaisten ruusujen lisäksi ehdottomasti pääsiäiseen kuuluvia narsisseja sekä ihanan herkkiä valkoisia helmililjoja. Parasta näissä sipulikukissa on, että ne voi lumien sulettua, istuttaa maahan, ja ihailla niiden kukintaa seuraavana keväänä kukkapenkissä. Ostettujen kukkien lisäksi kannattaa käyttää luonnonoksia. Jos pihalta löytyy kirsikka- tai omenapuu, niin sisälle maljakkoon tuotuna, oksat alkavat työntää lehteä ja kukkia muutamassa viikossa. Myös pajut, joissa ei tänä vuonna juurikaan kissoja näy, alkavat availla pajunkissoja muutamassa päivässä sisälle tuotuna. Ja jos on oikein kiire saada oksat kukkimaan, niin viher- sekä puutarhankasveille käytettävä kesälannoite saa ihmeitä aikaan. Sama pätee rairuohon ja ohran kasvattamiseen, vähän vaaleanpunaista lannoitetta, ja johan kasvaa. (Tämä vinkkinä heille, jotka tänäkään vuonna eivät muistaneet laittaa ruohonsiemeniä ajoissa kasvamaan.)

 

 

Leivonnassa tai ruoanlaitossa käytettävät munat kannattaa rikkoa hellävaroen ja käyttää rairuohon, kukkien tai kynttilöiden kuppeina. Ja mikäli tarjoaa kananmunia, niin ne voi keittää esimerkiksi kurkumalla, kahvilla tai muilla värjäävillä elintarvikkeilla maustetussa vedessä. Saa ihanan värisiä yksityiskohtia kattaukseen.

 

 

Servetteinä  tässä kattauksessa käytin kaapista löytynyttä kangasta, josta revin sopivan kokoisia paloja, ja sidoin kiinni nahkavyön pätkillä. Ilmaista ja vähän erilaista. Muutama höyhen, kukka tai pajunoksa vielä koristeeksi päälle.

 

 

Pääsiäskattaukseen tarvitset:

 • pajunkissoja
 • ruusuja / tulppaneita
 • sipulikukkia
 • rairuohoa / ohraa
 • kananmunia
 • kynttilöitä
 • erilaisia maljakoita ja astioita
 • servettejä

 

Kattausten tekemisessä kannattaa ehdottomasti käyttää vähän luovuutta, rikkoa rajoja ja tehdä juuri omannäköistä. Siten syntyy kevään kaunein ja persoonallisin juhlapöytä.

Tämän pöydän kattauksesta voi tarjoilla vaikka sitruunarisottoa, jonka ohjeen löydät täältä.

 

 

Sukhi – onnelliset matot

 

Kuvissa näkyvän huopapalloalusen, jonka päälle pöytään saa asetettua kuuman kattilan tai pannun, sain Sukhimatoilta. Se on käsintehty Nepalissa. Minun alusen on tehnyt Yashoda Parajuli, näin luki lapussa, joka aluseen oli sidottu. Tuosta käsinkirjoitetusta  tekijän nimestä tuli hyvä ja onnellinen mieli, alunen ei ole vain jonkun nimettömän henkilön tehtaassa valmistama, vaan se on Yashodan omin käsin tehty taidonnäyte. Kiva yksityiskohta oli myös, että tekijää voi kiittää henkilökohtaisesti sähköpostilla, ja yhteystiedot löytyvät nettisivuilta. Samaan tapaan valmistetaan myös huopapallomatot, joihin käytetään tuhansia, 100 % villasta, pyöriteltyjä huopapalloja. Ja onhan tuo alunen ihanan tuntuinen, ja varmasti se tuntuisi myös hyvältä jalkojen alla. Sukhi onkin nepalia ja tarkoittaa onnellista. Onnellisia ovat niin maton ostaneet asiakkaat kuin sen tekijätkin.

 

 

Tutustuttuani enemmän Sukhimattojen valikoimaan, alkoi vähän jopa hävettää, että meidän olohuoneessa on tehtaassa tehty tusinamatto, joka jäljittelee Beni Ouarain mattoja. Mattojen ostaminen on itselle ollut aina hyvin haastavaa, ja hyvälaatuisen ja kestävä maton löytäminen mahdoton homma. Nykyinen mattokin vetelee viimeisiään, purkuu reunoista, ja hapsut irtoilevat yksi kerrallaan, vaikka matto on ollut meillä vasta kaksi vuotta. Se on myös painunut jalkojen alla, eikä valkoinen näytä enää niin valkoiselta. Sukhimattojen sivuilla luvataan, että matot ovat erittäin kestäviä, ja ne jäävät perinnöksi tuleville sukupolville, joten sellaisesta matosta maksaisi mielellään vähän enemmänkin. Seuraava tavoitteeni onkin kerätä rahat kasaan mattoa varten, jonka toivon kestävän aikaa meidän lapsi- ja eläinperheessä. Vielä pitäisi päättää, mihin mattoon panostan. Onko se Turkissa valmistettu tilkkumatto tai vintage-matto, Intialainen villamatto vai kenties aito Beni Ouarain matto. Valinnanvaraa on niin paljon, että vaikea päättää. Pitkäikäisen maton pitäisi kuitenkin olla sellainen, johon ei heti kyllästy, ja joka sopii vaikka värit ja sisustus ympärillä vaihtuisikin.

 

 

Kannattaa tutustua Sukhimattojen valikoimaan heidän nettisivuillaan, jossa on kerrottu enemmän niin matoista kuin niiden tekijöistäkin.

 

Seuraathan Kotitalosta -blogia myös Instagramissa sekä Facebookissa.

 

*huopapalloalunen saatu

Kommentit

 • Ansku

  Kaunis kattaus ja ihana idea laittaa helmililjoja munan kuoriin. Meillä onkin tänään syöty reilusti munakasta, että sain noita kuoria ja nyt pitää keksiä, mitä niillä tekisin.

   0
  • Maria

   Kiitos 🙂 Toivottavasti keksit munankuorille käyttöä 😀

    0
 • Milla Sukhimatoilta

  Olipa kertakaikkisen upea pääsiäispöytä teillä (enkä sano näin vain siksi, että siellä on tuttu huopapalloalunen 🙂 ). Ihania pyhiä kotiinne!

   0
  • Maria

   Kiitos 🙂 Inspiraatio kattaukseen lähti tuosta ihanasta huopapalloalusesta, ja sen ympärille lähdin kattausta rakentamaan, joten sen ansiosta tuli kattauksestakin upea 😀

    0
 • Minna Rajala

  Todella kaunis ja tyylikäs kattaus! Tuo huopapalloalusta sopii hyvin kattaukseen ja on kivan erilainen muiden näkemieni kanssa 🙂

   0
 • Nimetön Meerio

  Kaunis ja harmoninen kattaus. Aterimien asettelussa häiritsee se, että veitsi on aseteltu väärin päin, veitsen terä aina kohti lautasta :D.

   0
  • Maria

   Kiitos 🙂 En tosiaan ole ammattilainen, joten aina ei mene kaikkien sääntöjen mukaan 😀

    0
 • Reetta

  Onpa kaunis kattaus! Ja ihanasti sopii tuo kattilanalunen sinne joukkoon! 🙂

   0
 • Jasu

  Mielettömät kuvat! Ja aivan ihana palleroalunen, noiden matot on huikeita :O

   0
  • Maria

   Kiitos 🙂 Sukhimatoilta löytyy kyllä vaikka minkälaisia ihania mattoja 🙂

    0
 • Anni

  Todella kaunis kattaus! Ihana idea istuttaa rairuoho kastehelmikulhoon! <3 rakastan tuota harmaan ja keltaisen/ vihreän yhdistelmää.

   0

Jätä kommentti

Tähdellä * merkityt kentät ovat pakollisia, voit kommentoida myös nimettömästi.

*

Kirjoitathan sähköpostiosoite-kenttään toimivan sähköpostiosoitteen, jos haluat saada tämän postauksen uusista kommenteista ilmoitukset sähköpostiisi.